Halkbank ABD'deki mahkemeye savunma verdi : 'Türkiye zarar görür'
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Ağustos 2 2023
Halkbank, New York İkinci Temyiz Mahkemesi'ne sunduğu savunma dilekçesinde, bankanın FSIA yasası kapsamına girdiği, bu sebeple ABD'de yargılanamayacağı görüşüne yer verildi.
Halkbank, New York'taki İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’ne 71 sayfadan oluşan savunma dilekçesini sundu. Dilekçe, banka avukatı Robert M. Carry’nin imzasıyla sunuldu.
Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe'den Can Kamiloğlu'nun haberine göre, Halkbank, temyiz talebiyle verdiği dilekçede, bankanın yüzde 91’inin Türkiye Cumhuriyeti Varlık Fonu’na ait olduğu, bankanın ‘Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası’ (FSIA) kapsamına girdiği ve bu nedenle ABD’de yargılanamayacağı görüşünü yineledi. Halkbank, davanın aleyhine sonuçlanması halinde hem bankalarının hem de Türkiye’nin zarar göreceğini öne sürdü.
'DAHA ÖNCE HİÇ BÖYLE BİR KARAR VERİLMEDİ'
Halkbank davasını gündemine alan ABD Yüksek Mahkemesi, 19 Nisan’da kararı yeniden değerlendirmesi için New York İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’ne göndermişti. Temyiz Mahkemesi ise bankaya savunmasını iletmek için 31 Temmuz'a kadar süre vermişti.
Halkbank, bu kapsamda sunduğu savunma dilekçesinde, daha önce hiçbir mahkemenin, bir ceza davasında egemen dokunulmazlık konusunda aleyhte bir hüküm vermediğini belirtti. Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası’nın tarihi ve bu yasa çerçevesinde daha önce mahkemelerin almış olduğu kararlar ve yüksek yargının içtihatlarına yer verilen dilekçede, mahkemenin Halkbank davasında alacağı kararla ilgili değerlendirmeler yer aldı.
Savunma dilekçesinde, Halkbank aleyhine bir karar çıkması durumunda, bu konuda yasayla sağlanan konsensüsün yok edileceğini ve sonuçlarını kontrol etmenin imkansız olacağı belirtilerek, bir Yüksek Mahkeme yargıcının dava sırasında sorduğu “Yaratıcı bir savcının neler bulabileceğini kim bilebilir?” sorusuna yer verildi. Dilekçede, “İster federal ister eyalet mahkemeleri olsun, başka bir ülkeye, bir ulusa dava açmaları için bu sınırsız yetki verilirse, sınırdan geçen mültecilerden iklim değişikliğine
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine giderken gözaltına alındı2.Bomba Kulis: ''Hakan Fidan görevden alınacak. Yerine kim gelecek?''3.Ufuktaki operasyonun şifreleri AKP'li Tayyar'dan: Başkan yardımcısı sevgilisini kamu kurumuna aldırıyor4.Avrupa'da Barış Boyun suç örgütüne kapamlı operasyon!5.Özel'den Erdoğan'a S-400’ler için: “Tükürdüğünü yalamaya kalkıyor”
6.Geceyarısı gözaltına alınan Gültekin hakkında karar verildi!7.26 şirkete operasyon! Çok sayıda gözaltı var8.İtirafçı, Mehmet Akif Ersoy soruşturmasında Soylu'nun adını da verdi!9.Gökçek mahkeme zoruyla tahliye edildi, şimdi de anahtarları vermiyor!10.Amerika hayali kuranlar şokta: ABD Green Card programını süresiz olarak askıya aldı!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER

Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine...

Bomba Kulis: ''Hakan Fidan görevden alınacak. Yeri...

Ufuktaki operasyonun şifreleri AKP'li Tayyar'dan: ...

Avrupa'da Barış Boyun suç örgütüne kapamlı operasy...

Özel'den Erdoğan'a S-400’ler için: “Tükürdüğünü ya...


