Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, aşırı sıcaktan korunmanın sağlık açısından önemli olduğunu ifade ederek, günün en sıcak saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması yönünde uyarılarda bulundu.
Sıcak havaların olumsuz etkileri ve alınması gereken önlemler hakkında açıklamalarda bulunan Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için 11.00 ve 16.00 saatleri arasında uzun süre güneş altında kalınmaması gerektiğine dikkat çekti. Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysilerin tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Ulutaşdemir, "Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler." diye konuştu.
YAĞLI BESİNLERİN VE KIZARTMALARIN TÜKETİMİNDEN KAÇININ
Sıcak aylarda beslenmenin önemine de değinen Ulutaşdemir, susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2,5 litre sıvı tüketilmesi üzerinde durdu. Yağlı besinlerin ve kızartmaların tüketilmemesi yönünde uyarılarda bulunan Ulutaşdemir, şunları kaydetti: "Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulayın. Yemeklerinizde bitkisel yağlar kullanın. Vücut direncinizi artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketin. Su dışında sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine ayran, süt ve meyve suyunu tercih edin. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir."
CİHAN