Osmaniyeli Veteriner Hekim Ali Laçinbala, kurban bayramında yapılacak kesimler sonrası kistli ve hastalıklı sakatatların gömülmesi gerektiğini söyledi. Laçinbala, bu sakatatların hayvanların ve çevre sağlığı açısından kesinlikle kedi ve köpeklere yedirilmemesini istedi.
Kistli ve hastalıklı sakatatları toprağa gömmek yerine? rastgele ortada bırakılmasının hem sokak hayvanlarının hem de insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları olacağını aktaran Veteriner Hekim Laçinbala, vatandaşlardan dini vecibelerini yerine getirirken çevreye zarar vermemelerini istedi.
Et ile bulaşan bir diğer hastalık olan toxoplasma gondii adlı etkenin doku kistleri içeren yeterince pişirilmemiş ya da çiğ etlerden geçtiğini aktaran Laçinbala, "Eğer enfeksiyon hamileliğin ilk haftalarında oluşmuş ise düşük veya anne karnında ölüm ile sonlanır. Anne karnında toxsoplazma enfeksiyonuna yakalanan bebeklerde körlük, sağırlık, zeka problemi, kalp patolojileri veya anne karnında ölüm görülebilir. Bu nedenle anne adaylarının çiğ ya da yeterince pişmemiş etleri yemekten ve kedi ile temastan kaçınmaları gerekir." diye konuştu.
Çoğu zaman ölümle sonuçlanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı görülme riskinin sürdüğünü dile getiren Ali Laçinbaba, "Bu hastalığın temel bulaşma yolları? virüsü taşıyan kenelerin ısırması, enfekte hayvanların veya hasta kişilerin kan ve vücut sıvıları ile teması iledir. Yaylalık bölgelerde görülen bu hastalık, Kurban Bayramı nedeni ile transfer edilen hayvanların üzerindeki keneler ile Osmaniye gibi düşük rakımlarda da görülebilir. Bayramda kesilen kurbanlarımızın, barsak, tırnak gibi kullanılmayacak olan kısımlarını açıkta bırakmamak? bunları etrafta dolaşan kedi, köpek gibi hayvanların yemelerine izin vermemek gerekir. Bu sakatatları kedi köpek gibi hayvanların eşeleyip çıkaramayacağı şekilde derince kazarak gömmek basit? ancak bu hastalıkların yayılmasının önlenmesi için atılacak çok önemli adımdır."
CİHAN