Sulh Ceza'ların hukuksuz olduğu yönünde Anayasa Mahkemesi'ne başvurunca Sulh Ceza Hakimliği'nden alınıp Zonguldak'a düz hakim olarak atanan Kemal Karanfil, son yıllarda Türkiye'de terör olayları ve suç oranlarında artışlar yaşanırken, suç örgütlerine yönelik ödül gibi yasal değişiklikler yapıldığını belirtti.
Yargıtay ve Sulh Ceza eski Hakimi Kemal Karanfil, bu yasalarla yolsuzluk, hırsızlık, çete, organize suçlar ile mücadelede kolluk güçlerinin, hakim ve savcıların adeta eli kolunun bağlandığını vurguladı. Hakim Karanfil, "İnanmayacaksınız ama, suç örgütlerinin teknik takibi, dinlenmesi, malvarlığına el konulması yasaklandı. Adil yargılamayı etkilemeyi teşebbüs suçlarında indirime gidildi. Savcılık aşamasında soruşturmayı etkilemenin yaptırımı kaldırıldı." dedi.
Aynı zamanda yazar olan Karanfil, Facebook adresinden 'suç örgütlerine ödül gibi yasal düzenlemeler' başlıklı dikkat çeken bir yazı paylaştı. "Son yıllarda, cennet vatanımız Türkiye, maalesef terör ve suç oranlarında artışla anılır oldu." diyen Hakim Karanfil, yapılan bu yasal düzenlemeler ile kolluk kuvvetine, savcı ve yargıçlara yapılan muameleleri görünce insanın aklının epey karıştığının altını çizdi. Hakim Karanfil, "Acaba biz hakim ve savcılardan, kolluk kuvvetinden suç örgütleriyle açıkça mücadele etmeyin mi demek isteniyor?" diye sordu.
ADİL YARGILAMAYI ETKİLEMENİN CEZASI HAPİSTEN BİN LİRA PARA CEZASINA İNDİRİLDİ
"Örnek mi istersiniz; alın size, bir türlü anlam veremediğim yasal düzenlemeler" diyen Hakim Karanfil, bu konuda yapılan yasal düzenlemeleri şöyle sıraladı: "TCK 288 maddesinde, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunun yaptırımı 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası yaptırımına tabi iken, kamuoyunda '3. Yargı Paketi' olarak bilinen 2.7.2012 tarih ve 6352 sayılı madde 93 ile 50 günden az olmamak üzere adli para cezasına (1.000 TL) çevrildi."
SUÇ ÖRGÜTLERİNİN DİNLENMESİ DE ARTIK YASAK
Suçlarla mücadelede en etkin yöntemlerden olan, telekomünikasyon yoluyla iletişimin tespiti ile konusunda yapılan değişiklikleri ise şöyle aktardı: "İlgili CMK madde 135'te, 21.2.2014 tarih ve 6526 sayılı yasa madde 12 ile yapılan değişiklikle 'suç işleme amacıyla örgüt kuranların' dinlenmesi önceden olanaklı iken yasak hale getirildi. Suç örgütlerinin dinlenmesini mümkün kılan CMK maddesi 135-7 nin 9. bendi bu yasa ile yürürlükten kaldırıldı."
SUÇ ÖRGÜTLERİNİN TEKNİK ARAÇ İLE TAKİBİ DE YASAKLANDI
Suç örgütlerini teknik araçlarla izlemeye imkan tanıyan ilgili maddede de değişiklik yapıldığını kaydeden Hakim karanfil, şöyle devam etti: "CMK madde 140-6. fıkrası, 21.2.2014 tarih ve 6526 sayılı yasa maddesi 14 ile yasaklanmıştır. Sair suçlarla ilgili olarak teknik izleme, eskiden tek hakimin vereceği karara bağlı iken, bu yasal düzenleme ile ağır ceza mahkemesindeki 3 hakimin oybirliği ile vereceği karara bağlı kılınmıştır. (21.2.2014 tarih ve 6526 sayılı yasa madde 14) Eskiden teknik izleme için kuvvetli şüphe yeterli iken somut delil şartı getirilmiştir."
SUÇ ÖRGÜTLERİNİN İZLENMESİ YASAKLANDI
Ağır ceza davalarında, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının oyçokluğu ile verilebiliyor iken, suç örgütlerinin izlenmesinin 21.2.2014 tarih ve 6526 sayılı yasa maddesi 14 ile zaten yasaklandığını belirten Hakim Karanfil, diğer suçlar için oy birliği şartının getirilmesini ise kamuoyunun takdirlerine sunduğunu anlattı.
SUÇ ÖRGÜTLERİNİN SUÇTAN ELDE ETTİĞİ MAL VARLIKLARINI EL KONULMASI KALDIRILDI
Suç örgütlerinin suç tan elde edilen malvarlığına tedbiren el konulmasını düzenleyen CMK maddesi 128/ 2-a /10 bendinin, 21.2.2014 tarih ve 6526 sayılı yasa maddesi 10 ile yürürlükten kaldırıldığını kaydeden Hakim karanfil, sair suçlarda el koymaya birçok ağır ve uzun prosedürlerin getirildiğini vurguladı..
HSYK'NIN YAPTIKLARINI HİÇ SAYMIYORUM BİLE
"Bunlar sadece yasal düzenlemeler." diyen hakim Karanfil, şöyle devam etti: "Suç örgütleri hakkında dinleme kararı veren 49 yargıcın HSYK tarafından savunması dahi alınmadan açığa alınması. Mühimmat yüklü kamyonları durduran asker ve polisin hakimin açığa alınıp tutuklanması. Yolsuzluk operasyonlarını yapan polislerin 1 yılı aşkın süredir tutuklu oluşunu ve bunları tahliyeye teşebbüs eden 2 hakimin tutuklanarak HSYK tarafından 'özür dileriz, açığa almada geç kaldık' beyanlarını hiç saymıyorum."
CİHAN