Gurbetçilerin bilgileri üç gün sonra 54 ülkeye gidecek

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Aralık 29 2020
Türkiye, yurt dışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının 2019 finansal bilgilerini üç gün sonra paylaşacak. Erteleme olmazsa, gurbetçiler vergi ve hapis cezalarıyla karşı karşıya kalabilir.
Gurbetçilerin bilgileri üç gün sonra 54 ülkeye gidecek
Yurt dışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının banka ve diğer finansal bilgilerinin yaşadıkları ülkeyle paylaşılmasında artık son üç gün. 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla 2019'a ait hesap bilgileri paylaşılacak. 54 ülkede yaşayan Türklerin hesapları gönderilecek.

Bunlar arasında Türklerin yaşadığı Avustralya, Danimarka, Finlandiya, İngiltere, İsveç, Norveç var. Türkiye kökenlilerin çok yoğun olduğu ve yaklaşık 6 milyon gurbetçinin yaşadığı Almanya, Fransa, Belçika, İsviçre, Hollanda, Avusturya’ya ise bilgiler 2021’de gidecek.

Tek umut, erteleme. Aksi halde gurbetçiler çok ağır vergi ve hapis cezalarıyla karşı karşıya. 2019 yılı hesap bildiriminin yıl sonuna sarkmasının nedeni Coronavirus pandemisi sebebiyle işlemlerin uzamasından kaynaklanıyor. Normalde şartlar altında bildirimlerin en geç eylül ayı sonuna kadar yapılması gerekiyordu.

ERTELENMEZSE, 2021 YILINDA VERİLECEK

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye'nin, gurbetçiyi hesaba katmadan imza ettiği, ‘finansal bilgilerin otomatik paylaşımı’nda asıl sorun, 2020 bilgilerinin verilmesinden kaynaklanıyor.

2020 bilgileri, 2021 yıl eylül sonuna dek bildirilecek. 6,5 milyona yakın gurbetçinin, Türkiye'deki her türlü banka hesabı, başka finansal geliri, ortaklık geliri, kira geliri, emeklilik geliri veya başka gelirlerinden oluşan hesabı yaşadığı ülke maliyesine bildirilecek.

Onlar da takibata başlayacak, gurbetçilere ağır vergi cezaları ve vergi kaçırma cezaları yağacak. Almanya, Fransa, İsviçre, Avusturya, Hollanda gibi Türkler'in yoğunlukta olduğu ülkeler için bir yıl erteleme çalışmaları yapılıyor. Aksi takdirde bu ülkelere bilgiler, önümüzdeki sene verilmek zorunda kalacak.

KİMLERİN HESABI BİLDİRİLECEK?

Bu haberler de ilginizi çekebilir