Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut İşsever, Türkiye'de yükselen enflasyonun, 7 Haziran genel seçimleri sonrası, daha da yükselmesinden endişe duyduklarını açıkladı.
İşsever yaptığı yazılı açıklamada küresel büyüme görünümünde belirgin bir iyileşmeden söz etmenin oldukça güç olduğunu ifade ederek, "Dünya ekonomisinin 2015 yılında yüzde 3,5 civarında büyüyeceği beklenmektedir." dedi. Sanayi üretimi endeksinde daralmanın yılın son çeyreğinde zayıf bir büyümeye işaret etmekte olduğunu ifade eden İşsever, "İşsizlik oranının bu şartlar altında mevcut düzeyini koruması zordur. Gıda fiyatlarındaki normalleşme, kurdaki geçişkenliğin azalması, düşen enerji fiyatları neticesinde enflasyonun 2015'de OVP hedefi yüzde 6.3'e yaklaşması muhtemeldir. Ancak son dönemde enflasyondaki artışın tümünü mikro temellere bağlamak mümkün müdür? Enflasyon beklentilerini etkileyen unsurların üzerinde durması gerekmektedir. Ücret kontratları, faiz politikası, kamu maliyesi, gelirler politikası. Bu çerçevede, Türkiye ekonomisi performansının 2015 yılında 2014'ten farklılaşması mümkün değildir." ifadelerini kullandı.
Orta vadeli reformlara öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayan İşsever, "Enerji piyasasının liberalleşmesi, kayıt-dışılığın azaltılması, işgücü piyasasının esnekleştirilmesi, hukuk güvenliği altyapısının güçlendirilmesi ve inovasyon kapasitesinin arttırılmasını teminen Ar-Ge destek politikaları ve kuvvetli üniversite-sanayi işbirliği alanlarıdır. Orta vadeli reform önceliklerinin başarıya ulaşabilmesi için denetleyici-düzenleyici kurumların özerk yapısının piyasa ekonomisinin öngördüğü şekilde geliştirilmesi gerekmektedir. Uzun vadeli reform önceliklerimiz, sınırlı tasarrufların üretken sektörlere yönelmesi suretiyle sanayinin ekonomideki payının artırılması, eğitimin niteliğinin geliştirilmesi, kadın istihdamının arttırılması, bölgesel kalkınmışlık farklarının azaltılması ve tarımda verimlilik artırıcı reformlardır." dedi.
Seçim sonrası enflasyonun yükselmesinden endişe ettiklerini aktaran İşsever, "Enflasyonun hedeflenmesi ve dinamiklerinin anlaşılması gerek. 7 Haziran Genel Seçimleri sonrası enflasyonun yükselmemesi için şimdiden bir dizi tedbirler alınması gerek. Aksi takdirde, sürekli olarak hedeften şaşan enflasyon, ileriye dönün beklentilerde bir dizi bozulmalar yol açmış durumda. Enflasyon üzerinde belirsizlik, yüksek enflasyon dönemlerinde olduğu gibi geriye bakarak fiyatlama yapma alışkanlığına dönülmesi riskini beraberinde getiriyor. Ücret ve fiyatların geçmiş enflasyona bakarak belirlenmeye başlaması, enflasyona atalet kazandırarak yüksek seviyelerde kalıcı olmasına yol açabilir. Geçmişteki örnekler hala hafızalarımızda, bu da bizi oldukça tedirgin ediyor." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN