SAKARYA (CİHAN)- İstanbul Güngören'de 17 kişi ile birlikte şehit olan 3 yaşındaki Nur Aleyna Çelik'in annesi, kamuda istihdam hakkından yararlanamadı.
27 Temmuz 2008 tarihinde İstanbul Güngören'de iki ayrı noktada patlayan bombalarla biri anne karnında olmak üzere 4'ü çocuk 18 sivil şehit olmuştu. Saldırıda annesi Melike Özkul ile birlikte anneannesi Perihan Özkul'u ziyarete giden 3 yaşındaki Aleyna ve 4 yaşındaki kuzeni Taha Yıldız şehit olan çocuklar arasındaydı. Saldırıda şehit olanlar İstanbul Fatih Camii'nde dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla düzenlenen cenaze törenleriyle memleketlerine uğurlanmış, Nur Aleyna Çelik memleketi Amasya'da defnedilmişti.
Aleyna'nın annesi Melike Özkul, 9 Mayıs 2014 tarih ve 28995 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'sivil şehitlik' kapsamında şehit yakınlarının kamuda istihdam hakkından sadece kendisinin yararlanamadığını söyledi. Kendisine 91 lira sivil şehit maaşı bağlandığını, kamuda istihdam hakkından yararlanmak içinde İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne başvurduğunu anlatan Özkul, 17 Kasım 2014 tarihli İstanbul Uyuşmazlık Komisyonu kararı ile istihdam hakkının kendisine verildiğini belirterek, ancak 17 şehit yakınından sadece kendisinin atamasının yapılmadığını vurguladı.
'DİĞER ÇOCUKLARIN AİLELERİNE İŞ HAKKI VERİLDİ SADECE BANA VERİLMEDİ'
17 Mart'ta atama beklerken İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il Müdürlüğü'nden kendisine yapılan tebligatta 9 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren Terörle Mücadele Kanunu Kapsamında Kamu Kurum ve Kuruluşları'nda İstihdam Edilecekler Hakkında Yönetmeliğin 2. Maddesi gereği Aleyna Çelik'in annesi olması sebebiyle istihdam hakkının uygun görülmediğinin belirtildiğini anlatan Melike Özkul, şunları söyledi: "Ben kamuda işe başlayacağım diye işimden ayrıldım. Çor zor durumda kaldım. Patlamada ölen diğer çocukların ailelerine istihdam hakkı tanındı. Yakınlarının ataması yapıldı. Bir şehit çocuğumuzun abisi atandı, diğer bir çocuğumuzun ablası zaten devlet memuru olduğu için o başka bir yere tayin hakkı kullandı. Başka bir aile de yaşı küçük olduğu gerekçesiyle hakkını sonradan kullanması uygun görüldü. Sadece bana hak tanınmadı. Şehit kızımın 3 yaşında olması suç mu? Ben şu anda 3 kişiye bakıyorum. Eşimden de boşandım. Beni sürekli oyaladılar. Psikolojim bozuldu. Ne yapacağımı bilemiyorum. Burada büyük bir adaletsizlik var. Kanun değiştirilsin. Aile bakanından da bir anne olarak yardım istiyorum."
'EK MADDE KONULMALI'
Melike Özkul, mağduriyetinin giderilmesi için bu eksik kanunda değişiklik yapılarak terör mağdurlarının anne ve babalarının da iş hakkından yararlanabilmelerinin önünün açılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kızı şehit olan anneyi mağdur eden 09.05.2014 tarihli ve 28995 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Terörle Mücadele Kanunu Kapsamında Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İstihdam Edilecekler Hakkında Yönetmeliğin 2. Maddesinin ç. fıkrası şöyle: "Aylık bağlananlardan terör eylemleri nedeniyle engelli hale gelmiş olanların kendisi veya eş veya çocuklardan birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendisi veya kardeşlerinden birisi; bu kapsamda olup da hayatını kaybedenlerin ise eş veya çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerden birisi olmak üzere toplam bir kişi istihdam hakkını kullanır." CİHAN