'Çocuklar İçin Barış Çağrısı' konulu toplantıda olumsuz çevre koşulları arasında gösterilen yoksuzluk, şiddet, savaş ve çatışma gibi ortamların özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklarda çok daha kalıcı olumsuzluklara neden olduğu belirtildi. Sadece Güneydoğu'da devam eden çatışmalarda on binlerce çocuğun eğitim hakkın mahrum kaldığı dile getirildi.
Zor şartlardaki çocukların durumunun görüşüldüğü 'Çocuklar İçin Barış Çağrısı' temalı toplantı Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlendi. Koriton Curi Salonu'nda öğretim görevlisi Günizi Kartal'ın moderatörlüğünde yapılan toplantıya öğretim görevlileri ve uzmanlar katıldı.
Toplantıda çatışma ve savaş gibi olumsuzlukların özellikle okul öncesi çocuklarda çok daha olumsuz etkiler oluşturduğuna dikkat çekildi. Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Doç. Dr. Bilge Selçuk, "Olumsuz çevre koşulları, yoksuzluk gibi, şiddet gibi savaş-çatışma ortamları insanın hem fiziksel ve hem de ruhsal sağlığını çok olumsuz etkiliyor." dedi.
Günizi Kartal da son yaşan olaylar üzerine Güneydoğu'da toplam 362 bin öğrenci ve 16 bin 797 öğretmenin sokağa çıkma yasağından doğrudan etkilendiğini söyledi.Kartal, Cizre ve Silopi'de görev yapan 3 bin öğretmenin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan çağrı ile 14 Aralık'ta görev yerlerinden ayrılması üzerine bu ilçelerde 82 bin 255 çocuğun eğitim hakkından mahrum kaldığını belirtti. Kartal "Tüm bu olumsuzlukların vahimi ve dayanılmazı çocuk ölümleri. 22 Aralık itibariyle 44 çocuk hayatını kaybetmişti. Bu sayı dün (10 Ocak) 60'a çıktı. Ve kayıplar maalesef devam ediyor. Bu durum korkunç. Her geçen gün bu rakamları güncellemek zorunda kalmaktan utanıyor kahroluyoruz." ifadelerini kullandı.
Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Çocuk ve Aile Çalışmaları Laboratuvarı Yöneticisi Doç. Dr. Bilge Selçuk ise şunları söyledi: "Çatışma ortamları ki bunların da başında savaş geliyor. Çocukların yetişmesini pek çok yönden olumsuz etkiliyor. Olumsuz çevre koşulları, yoksulluk gibi, şiddet gibi savaş-çatışma ortamları insanın hem fiziksel ve hem de ruhsal sağlığını çok olumsuz etkiliyor. Bütün bu yaşananlar özellikle okul öncesi dönemde çocukluk dönemde yaşandığı zaman etkisi kat kat daha fazla ve kalıcılığı daha yüksek."
CİHAN