Güney Afrika'da son 23 yılın su krizi

Güney Afrika'da son 23 yılın su krizi

Güney Afrika'da mevsimi olmasına rağmen yağmur yağmayınca bütün eyaletlerde kuraklık başladı. Bazı barajlar kururken, şu anda 4 eyalet 'afet bölgesi' ilan edildi.

Güney Afrika Çiftçiler Derneği (Afasa) Genel Sekreteri Aggrey Mahanjana, çiftçilerin susuzluktan çok ciddi şekilde etkilendiklerini söyleyerek, hükümetin kuraklıktan etkilenenlere sigortadan yardım yapmasını talep etti. 90 bin kişinin su ihtiyacını karşılayan Limpopo'daki Tzaneen Barajı'nda neredeyse su kalmadığını belirten Mopani Belesiyesi yetkilileri, şu anda yüzde 50 su kesintisine gittiklerini, hükümetten de 6 milyon dolar hibe istediklerini duyurdu.

Öte yandan Güney Afrika Meteoroloji görevlisi Bransby Bulo, önümüzdeki günlerde yağış tahmin etmediklerini söyleyerek olası fırtınalara karşı halkı uyardı.

KWAZULU NATAL'DA SON YÜZYILIN KURAKLIĞI

KwaZulu-Natal, Limpopo, Nort West ve Free State'in arkasından tarım eyaleti Mpumalanga'da da kuraklık baş gösterdi. Eyalet yetkilileri hükümetten acil olarak 900 milyon rand (63,5 milyon dolar) yardım istedi.

Yeşilliği ile ünlü Hint okyanusu kıyısındaki KwaZulu-Nata'daki Hazelmere Barajı'nın su seviyesinin yüzde 25'e düşmesi kuraklığın boyutlarını gösteriyor. Güney Afrika'nın temel besin maddelerinden olan mısırın ekilememesi ülkede milyonlarca insanı açlık riskiyle karşı karşıya bırakmasından korkuluyor. Bir çok çiftçinin ise su bulamadığı için hayvanlarını telef olmaktan kurtarmak için satışa çıkardığı belirtiliyor.

Güney Afrika'da şeker üretimiyle bilinen Kwa-Zulu Natal eyaletinde 1900'den beri en kurak mevsimin yaşandığı raporlara yansıdı.

OKULLAR SUSUZLUKTAN ÖĞRENCİLERİ EVE GÖNDERDİ

Bir çok eyalette 'afet' ilan edilirken, Güney Afrika'nın merkez eyaleti Gauteng de kuraklıktan nasibini aldı. Johannesburg'un bir çok yerinde öğrenciler çeşmelerden su akmayınca evlerine gönderildi. Ekurhuleni Belediyesi 'kırmızı alarm' ilan etti. Su kesintilerine başlandığını duyurdu. Mahalle sakinlerinden suyu dikkatli kullanmalarını istedi.

Ülkede son 23 yılın en şiddetli kuraklığı yaşanırken, bir yandan da altyapı eksikliklerinden ve plansızlıkdan dolayı günde 4 milyar litre suyun heba edildiği ortaya çıktı.

EL NINO ETKİSİNİ GÖSTERMEYE BAŞLADI

Uzmanlar bu yıl başında Pasifik Okyanusu'nda deniz yüzeyi sıcaklığının ortalamanın 2 derece üzerine çıkabileceğini, 2015 yılının son yarısında etkisini artıracak El Nino felaketinin son 50 yılın en şiddetlilerinden olacağını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) El Nino'dan dolayı Doğu ve Güney Afrika'da şu ana kadar 11 milyon çocuğun açlık, hastalık ve susuzluktan etkilendiğini duyurdu. Kuraklık ve sellerle gelen felaketler karşısında başta çocuklar malarya, ishal, kolera gibi salgınlar karşısında hayata veda ediyor.

El Nino'nun en çok etkisini gösterdiği Etiyopya'da son 30 yılın en şiddetli kuraklığı yaşanırken ülkede 8 milyondan fazla insan acil gıda yardımına ihtiyaç duyuyor. Sayısının 2016 sonuna kadar 15 milyona çıkmasından korkuluyor.

Öte yandan El Nino, Malavi, Zimbabve, Güney Afrika'da da kuraklığı tetiklemeye başladı. Kuraklığın zaten fakir olan Afrika ülkelerinde gıda fiyatlarını çok artıracağı söyleniyor. Cihan Haber Ajansı'na konuşan siyahların yaşadığı Soweto'da ikamet eden Thomas Mosweu, "Bu sene yağmur yağmadı: Sarı mısırı bile zor bulacağız. Gıda fiyatları çok artacak. Tarlalar boş kaldı, hiç yağmur yağmadı." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Güney Afrika'da son 23 yılın su krizi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER