Peygamber Efendimiz(SAV) sünnetiyle sabit olan bu namazın hikmeti ne?
Nasıl kılınıp, nasıl dua ediliyor? İşte birçok kişinin belki de ilk kez
duyacağı ibadetin ayrıntıları... Küsuf namazı çok fazla bilinmeyen bir
ibadet. Çünkü güneş tutulması gibi hadiseler oldukça ender yaşanıyor ve
birçok kişi bilmiyor olsa da Peygamber Efendimiz güneş tutulması anında
özel bir namaz kılıp, dua ediyor.
Güneş tutulması, Küsûf namazının vaktidir. Bediüzzaman Said Nursî, Risale-i Nur'da Güneş ve Ay tutulmalarını "gece ve gündüzün nurânî âyetlerinin nikaplanması [Ay ve Güneş'in perdelenmesi)" olarak ifade ederek, Allah'ın o vakitlerde kullarını ibadete davet ettiğini söyler.
İşte Risale-i Nur'daki o satırlar:
"..güneşin ve ayın tutulmaları, Küsûf ve Husûf namazları denilen iki ibâdet-i mahsusanın vakitleridir. Yani, gece ve gündüzün nurânî âyetlerinin nikaplanmasıyla bir azamet-i İlâhiyeyi ilâna medâr olduğundan, Cenâb-ı Hak, ibâdını (kullarını), o vakitte bir nevî ibâdete dâvet eder. Yoksa, o namaz, açılması ve ne kadar devam etmesi, müneccim [astrolog] hesâbiyle muayyen olan ay ve güneşin husûf ve küsûflarının inkişafları için değildir." (Sözler, 23. Söz, 5. Nokta, s. 287)
Küsûf namazı nasıl kılınır?
Güneş tutulduğu zaman iki rekât namaz kılmak sünnettir. Bu namazda ezan ve kamet okunmaz. Cemaatle kılınır. Cemaatle kılınmadığı durumlarda ise, herkes tek başına kılabilir.
Peygamberimiz (asm) bir Güneş tutulması esnasında iki rek'at namaz kılıp şöyle bir konuşma yapmıştır:
"“Dikkat ediniz. Güneş ve Ay, Allah'ın kudret ve azametini gösteren büyük alâmetlerden iki alâmettir. (...) Bu hallerden birini gördüğünüz zaman Allah'a hamd edin, Ona tekbir getirin, Onu tesbih edin ve ortalık açılıncaya kadar namaz kılın.”"
(Yeni İslam İlmihali, Yeni Asya Neşriyat, s. 363)