Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Türkiye'de üçüncü
yüz nakli yapılan
Hatice Nergis,
operasyon sonrası ilk kez biraraya geldiği basın mensupları aracılığıyla Kahramanmaraş'taki annesine
selam yollayarak, ''Onu çok özledim en kısa zamanda döneceğim'' dedi.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlenen basın toplantısında, Nergis'e yüz nakli yapan ekipte yer alan Doç. Dr. Selahattin Özmen,
ameliyat sonrası süreçle ilgili bilgi verdi.
Bu tür nakillerin uzun ve
organizasyonu zor bir süreç olduğunu ifade eden Özmen, Türk hekimlerinin 90'ların sonundan itibaren yürüttükleri deneysel çalışmalarda başarılar elde ettiklerini söyledi.
Türkiye'nin bu nakilleri yapacak bir iki ülkeden biri olduğunu dile getiren Özmen, elde edilen sonuçların çok tatminkar olduğunu vurguladı.
Özmen,
Sağlık Bakanlığı'nın kompozit
doku nakli mevzuatının çok iyi olduğunu, dünyada bir çok ülkenin örnek almak istediğini belirtti.
-''En zor nakillerden biri''-
Özmen, daha sonra Nergis'in operasyon öncesi fotoğraflarını gösterdi.
Ateşli silahla yaralanma sonucu
hastanın yüzünün
burun,
ağız,
çene gibi birçok bölgesinde kayıp olduğunu anlatan Özmen, yüz nakline izin veren mevzuatla hastanın yeni bir görünüme kavuşmasının mümkün hale geldiğini belirtti.
Nergis'e yapılan yüz naklinin, bu alandaki nakillerin en zorlarından biri olduğunu belirten Özmen, tüm damarlar kaldırılıp getirildiği için tam yüz naklinin bu nakle göre daha kolay olduğunu söyledi.
-''Normal bir insan olarak hayatına devam edecek''-
Nergis'e yapılan nakilde ise yüzün belirli bölümleri alınıp nakledildiği için damarların ayrılması gerektiğini anlatan Özmen, vericiden alınan parçaların hastaya tam olarak oturtulmasının zorluğuna işaret etti.
Nakille hastanın kemiğinin kırılıp tekrar oturtulmasına benzer bir operasyon yapıldığını belirten Özmen, ''Daha sona gelmedik. Yapılacak işler var. Çok tatminkar oldu. Çok daha iyi olacak. Hatice normal bir insan olarak hayatına devam edecek'' diye konuştu.
-Üniversitelere
destek-
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, operasyon sonrası basına gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür ederek, kompozit doku nakillerinin yeni bağışlara imkan sağlayacağını ifade etti.
Türkiye'de sağlık alanındaki gelişmelere işaret eden Ayhan, üniversite hastanelerinin sistemde önemli bir yeri olduğunu, bu nedenle ayrı bir kategoride değerlendirmelerinin yerinde olacağını vurguladı.
Ayhan, ''Üniversite hastanelerinin ayrıca bir desteğe ihtiyacı var. Bize iltifat ve itibar edilirse birçok hususta dünyaya örnek olabiliriz'' dedi.
-''Şişlikler 5-6 ay sonra inecek''-
Doç. Dr. Selahattin Özmen, bir soru üzerine, hastanın sol gözüne protez takıldığını, ancak sağ gözünün de normal olmadığını belirterek, bunlar için ayrıca operasyon yapılacağını söyledi.
Şişliklerin tamamen inmesinin 5-6 ayı bulacağını dile getiren Özmen, hastanın alt çenesine diş implantı yapılacağını, bütün bu sürecin tamamlanmasının bir yılı bulacağını bildirdi.
Özmen, ''Hasta
taburculuğa hazır, ama 2-3 hafta kadar
misafir edeceğiz'' dedi.
Bir başka soru üzerine Özmen, bu tür nakillerin
yurt dışından da takip edildiğini ve övgü aldığını belirterek, ''Dünya Türkiye'nin yükselişte olduğunun farkında. En önde giden branşlardanız'' diye konuştu.
''Dokunun reddedilme riski var mı?'' sorusuna Özmen, ''Bu risk ömür boyu var. Bu yüzden ömür boyu bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç alacak. Risk ilk günlerde daha büyüktü. Ama süreç iyi takip edildi ve hiç sorun çıkmadı'' yanıtını verdi.
Özmen, ameliyatın maliyetinin hasta taburcu olduktan sonra Sağlık Bakanlığı'na bildirileceğini söyledi.
''Kompozit doku mevzuatının bu şekilde devam etmesini nasıl karşılıyorsunuz?'' sorusuna Özmen, ekstremite nakilleriyle ilgili mevcut durumun devamının uygun görüldüğünü kaydetti.
Ancak yüz nakliyle ilgili hastanın yaşının ve verici ile alıcı arasındaki yaş aralığının düşürülmesinin gündemde olduğunu ifade eden Özmen, bu konunun bilim kurulunun ilk toplantısında ele alınacağını sözlerine ekledi.
Gazi Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Sacit Turanlı da bugün Nergis'e yapılan naklin 25'inci günü olduğunu hatırlatarak, ''Bu böyle bir ameliyat için kısa bir süre. Buna rağmen görüyorsunuz çok iyi durumda. Daha iyi olacak, şişlikler inecek. Dünyadaki nakillerin içinde en iyisi burada'' diye konuştu.
-''Anneme selam söyleyin''-
Toplantıda daha sonra Hatice Nergis basının karşısına çıkarıldı.
Heyecanını dile getiren Nergis, ''Çok iyiyim, mutluyum. Güzel bir yüzüm oldu. Eskisinden daha düzgün. Doktorlarımın çok emeği var'' diye konuştu.
Ameliyat ekibine ve donör Olga Aygün'ün ailesine teşekkür eden Nergis, ''Ben de organlarımı bağışlamak istiyorum. Organ bağışı hayat kurtarıyor. Bir başkası benim hayatımı kurtardı, ben de başkalarının hayatını kurtarmak istiyorum'' dedi.
Kahramanmaraş'taki annesine basın mensupları aracılığıyla selam yollayan Nergis, ''Ellerinden öpüyorum. Onu çok özledim. En kısa zamanda döneceğim'' diye seslendi.
Hatice Nergis, ''Aynaya ilk kez bakınca ne hissettiniz? En çok nereni beğeniyorsun?'' sorusu üzerine, ''Aynaya ilk baktığımda şaşırdım. Bu kadar iyi olacağını beklemiyordum. Çok şaşırdım'' dedi.
Yüzünün her yerini beğendiğini belirten Nergis, ''En çok burnunu beğeniyormuşsun'' denilmesi üzerine, ''Evet en çok burnumu beğendim'' diye konuştu.
-''
Kitap yazacağım''-
Gelecek planları da sorulan
genç kız, ''Şu anda aklımda bir şey yok. İleride kitap yazmak istiyorum. Başkalarına örnek olabilecek bir kitap'' karşılığını verdi.
Nergis, vericinin fotoğrafının kendi fotoğrafına montajlandığı basında yer alan fotoğrafı da eleştirerek, ''O bir fotomontajdı galiba. Fotoğrafı gördüm, hiç beğenmedim. Şimdi daha güzelim'' dedi.