Hükümet'e,
Suriye konusunda, TSK'nın
yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesine ilişkin bir yıl süreyle izin verilmesini öngören
Başbakanlık
Tezkeresi,
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Suriye Tezkeresi TBMM'de 320 oyla kabul edildi
TBMM
Başkanvekili Mehmet Sağlam, Hükümet'e Suriye konusunda bir yıl
yetki veren
Başbakanlık tezkeresinin 129 ret oyuna karşın 320 oyla kabul edildiğini bildirdi.
TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, kapalı oturumun sona ermesinden sonra kürsüye çıktı. Sağlam, Başbakanlık tezkeresinin, 129 ret oyuna karşılık 320 oyla kabul edildiğini duyurdu.
MHP Genel Başkanı Bahçeli, tezkereye
evet oyu vereceklerini,
CHP ve BDP ise desteklemeyeceğini açıklamıştı.
Genel Kurul'da Hükümet ve komisyonun yerine oturmaması üzerine Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın görüşmeleri ertelendi. Sağlam, birleşimi 9
Ekim Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.
3 saat 20 dakika sürdü
Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümet'e 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, Genel Kurul'un kapalı oturumunda görüşüldü. 3 saat 20 dakika süren görüşmelerin ardından, tezkere kabul edildi.
Tezkerede, Suriye'de devam eden krizin bölgesel istikrar ve güvenliğe olduğu kadar, ulusal güvenliğe de menfi etkisi giderek artan şekilde görüldüğü belirtildi.
Suriye Arap Cumhuriyeti silahlı kuvvetlerince yürütülen askeri harekatlar kapsamında, 20
Eylül 2012'den itibaren
Türkiye topraklarına da
saldırgan eylemlerin yöneldiği anımsatılan tezkerede, şunlar kaydedildi:
''Müteaddit uyarılarımıza ve diplomatik girişimlerimize rağmen bu eylemler devam etmiştir. Ülkemiz topraklarına yönelik söz konusu saldırgan eylemler silahlı saldırı eşiğindedir.
Bu durum, ulusal güvenliğimize ciddi tehdit ve riskler oluşturan bir aşamaya ulaşmıştır. Bu itibarla, ülkemize yönelebilecek ilave risk ve tehditlere karşı zamanında ve süratle hareket etmek ve gerekli tedbirleri almak ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu çerçevede, hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi ile bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 1 yıl süreyle izin verilmesini Ana
yasanın 92. maddesi uyarınca arz ederim.''
Davutoğlu: Türkiye'nin mesajı alınmıştır
Dışişleri Bakanı
Ahmet Davutoğlu, Meclis'te tezkerenin kabul edilmesinin ardından, gazetecilerin ''Suriye mesajı aldı mı?'' sorusuna, ''Türkiye'nin mesajı her halükarda alınmıştır'' karşılığını verdi.
Atalay: Bu tezkere bir savaş tezkeresi değil
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Meclis'te kabul edilen tezkereye ilişkin, ''Bu tezkere bir savaş tezkeresi değil, bu elimizde Türkiye'nin kendi menfaatlerini koruma, ileride muhtemel gelişmelerde ihtiyaç olursa değerlendirmek üzere bir tezkere. Öyle bakılması lazım'' dedi.