Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma
Şahin, evlat acısının çok ağır bir duygu olduğunu ifade ederek, ''Bundan sonraki süreçte şehit
ailelerine yardımcı olmak boynumuzun borcudur'' dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı
Fatma Şahin,
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali
Yıldırım ile
İzmir Şehit Aileleri
Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini ziyaret ederek,
dernek yöneticilerinden sorunlar hakkında bilgi aldı.
Bakan Şahin, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de yaşamanın çok güzel olduğunu, ancak çok ağır bedellerinin bulunduğunu söyledi.
Şehit anne babası olmanın çok ağır bir duygu olduğuna dikkati çeken Şahin, şöyle devam etti:
''Evlat acısı çok ağır. Bundan sonraki süreçte
şehit ailelerine yardımcı olmak boynumuzun borcudur. Gördük ki konuyla ilgili 70'e yakın mevzuat var ve çok karışık. Koordinasyon yaptık ve yaşanan sıkıntılara nasıl çözüm bulabileceğimize yönelik çalışma yaptık. İzmir'de gördüklerimiz genel sorunun bir parçası.
Baş
bakan Yardımcısı Ali
Babacan başta olmak üzere bir
taslak çalışması yaptık. Amacımız 18
Mart tarihinden önce bu taslak çalışmasını
Başbakanımıza iletmek. 19 maddelik yasayla birçok hak verilecek ve sorun çözülecek. Şehit ailelerine tanınacak ikinci istihdam konusunda yaşanan sorunlar oluyor. Şehit olduğu zaman ilk istihdam hakkı kardeşe veriliyor. Şehidin çocuğu büyüyünce istihdam hakkı olan aileler arasında sorun oluyor. Biz konuyla ilgili yeni yasada
düzenleme yapmayı düşündük. Hem evli hem de bekar şehitlerin sayısını çıkardık. Maliyeti belirledik. Çıkan sonucu paylaşacağız.''
Operasyon öncesinde ve sonrasında şehit olanların durumuna ilişkin de düzenleme yapmayı planladıklarını dile getiren Şahin, ''Hepsini çözüyoruz. Operasyon öncesi ve sonrasında yaşamını yitirenlerin hepsi şehit sayılacak. Bunu çözüyoruz. Muhtaçlık şartı da istemiyoruz. Şunu bilin ki anlattığınız sorunlar üzerinde çalıştık. İnşallah çözüm bulacağız'' dedi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı
Binali Yıldırım ise şehit ailelerinin baş tacı olduğunu belirtti.
Şehitler için Kur'an-ı Kerim'de, ''Onlara ölü demeyin, onlar diridir'' şeklinde
ayet bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, ''Bu
ülke için canını verenlerin resimleri, ay yıldızlı bayrağı gördüğümüz her yerde var. Şehitlerle ilgili hiçbir konu pazarlık konusu olamaz. Şehitlerle ilgili konular Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına verildi. Sorunların tek elden çözülmesi istendi. Şehitler ve şehit aileleri de
sosyal sorumluluk gerektiren bir konu'' diye konuştu.
Yıldırım, derneğin, ''
Kamu yararına dernek'' statüsüne alınması yönündeki talebe ilişkin de bunun o kadar zor bir işlem olmadığını, İçişleri Bakanlığına müracaat edilmesi gerektiğini söyledi.
İzmir Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı
Yavuz Alphan ise bakanlar Fatma Şahin ve Binali Yıldırım'ı özellikle dernek binasında ağırlamak istediklerini belirtti.
Alphan, dernek binasının duvarında asılı bulunan 315 şehidin fotoğraflarına işaret ederek, bugün evlatlarının, ''Bakın, bakanlarımız, milletvekillerimiz geldi.
Anne, babalarımızla konuşuyor, dertlerimizi dinliyor'' diyeceğini söyledi.
Şehit aileleri olarak, öncelikle ''Şehitlik Kanunu''nun çıkarılmasını,
şehit çocukları ve kardeşlerine
iş imkanı verilmesi, derneklerinin kamu yararına dernek kapsamına alınmasını ve özel sektörde de şehit yakınlarının çalışmasının sağlanmasını istedi.
Bu arada, ziyaret sırasında Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ı bir konuyu görüşmek üzere cep telefonundan aradı. Başbakan Erdoğan ile kısa bir süre görüşen Yıldırım, İzmir'deki şehit ailelerinin selamını Başbakan Erdoğan'a iletti.