Merkeze günlük ortalama yapılan 10 bin
çağrının neredeyse yüzde 99'unun asılsız çıkması, ihtiyaç sahibi
hastalara da ulaşılmasını aksatıyor. Yapılan bu çağrıların konusu da şaşırtıyor. Kimisi evcil hayvanının hastalığı hakkında bilgi sahibi almak isterken, kimisi de yeni aldığı telefondan dolayı numarasının ekranda görünüp görünmediğini 112'ye soruyor. Otobüse yetişmek için
ambulans çağıranlar ve sevgilisinden ayrılıp moral bulmak isteyenler de 112 çalışanlarına 'pes' dedirtiyor.
Gaziantep'te İl
Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı 25 ambulans noktası bulunuyor. Tüm bu noktaların
kontrol edildiği 112
Acil Komuta Merkezi'nde de 10
personel, ambulansları yönlendirerek, hastalara ulaşılması için çaba sarf ediyor. Günlük 10 bin çağrının geldiği bu komuta merkezinde en büyük sorun asılsız ihbarlar ve lüzumsuz aramalar oluyor. Konuyla ilgili olarak defalarca uyarı yapmalarına rağmen çok sayıda lüzumsuz çağrı aldıklarını anlatan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, "Şu an itibariyle 2 saat içerisinde alınan çağrı bin 72. Gerçek manada ulaşılması gereken hasta sayısı ise 27. Buradaki arkadaşlar hem gereksiz yere meşgul ediliyor, hem de ihtiyacı olan, o anda noktası boşalmış olan bölgedeki gerçek hastaya ulaşma noktasında sıkıntı yaşanıyor. Günlük ortalama gelen çağrı sayısı 10 bin. 10 bin çağrıya buradaki 10 kişi
cevap vermeye, değerlendirmeye çalışıyor. Fakat nakil edilen acil olan hasta sayısı 200 ila 250 arası. Yani yüzde 99 gibi oranda ihtiyaç olunmadığı halde çağrı yapılmış. Bu konuda halkımızın duyarlı olmasını istiyoruz." dedi.
Lüzumsuz çağrıların canlara mal olabileceğine dikkat çeken Karakök, "Örnekler vermek mümkün. Öyle ki, otogara yetişmek isteyen 112'yi çağırabiliyor. Bu başka hastalara karşı insafsızlık ve vicdansızlıktır. Bu konuda halkımızın duyarlı olması çok önemli. En azından insani bir görevdir. Dikkat edilmesi lazım." diye konuştu. 25 olan noktayı 35'e çıkaracaklarının da altını çizen Karakök, "Hastaya ulaşmayı 5 dakikaya indirmemiz. lazım. 33 ambulansımız var. Bir kısmını yedek olarak tutuyoruz. İleride 20 ambulansa ihtiyaç olacak. Çalışmalarımız sürüyor. 3-4 ay içinde bu sorunu da çözeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
112 Acil Komuta Merkezi'nde görev yapan doktorlardan Hüseyin Şirin de ilginç vakalar yaşadıklarına vurgu yapıp şunları söyledi: "Sevgilisinden ayrılanlar, moral isteyenler arıyor. Otobüsü kaçırmamak için ambulans isteyenler var. Evcil hayvanı rahatsızlanıp bilgi soruyorlar. En çok da 'Telefonumu yeni aldım, numaram gözüküyor mu bana iletir misin' diyenler var. Ayrıca PIN kodumu unuttum, yardımcı olabilir misiniz diye soruyorlar. Bu gereksiz çağrılar ihtiyacı olan gerçek vakalara daha geç ulaşmamıza neden oluyor."