Darbe
mağduru çok sayıda kişi ve kuruluş, davaya müdahil olmak için başvuru yaptı.
12
Eylül 1980
darbesiyle
demokrasiyi askıya alan ve
siyasi partileri kapatan Kenan
Evren ile arkadaşları, yarın hakim karşısına çıkıyor. Çok sayıda kişi ve kuruluşun yanı sıra
CHP, BDP, BBP, DSP, EDP ve
HAK-PAR da darbenin mağduru oldukları gerekçesiyle müdahil olacaklarını açıkladı. CHP, bugün saat 11.00'de başvuruda bulunacak.
Türkiye,
12 Eylül darbesiyle 32 yıl sonra
hesaplaşmaya hazırlanıyor. Darbe mağduru çok sayıda kişi ve kuruluş, davaya müdahil olmak için başvuru yaptı. 12 Eylül'de mağdur oldukları iddiasıyla bazı siyasi partiler de mahkemeye müdahillik başvurusunda bulunacak.
Darbecilere yargı yolunu açan 2010 yılındaki
Anayasa değişikliğine karşı çıkan CHP, açılan yargı yoluyla Evren'den hesap sormak isteyen partilerin başında geliyor. CHP lideri
Kemal Kılıçdaroğlu, darbenin en çok partisini mağdur ettiğini savunmuş ve şöyle konuşmuştu: "Partimiz kapatıldı. Genel başkanlarımız hapse atıldı. Mal varlıklarımıza el konuldu. Biz taraf olmayacağız da kim olacak?
Taraf olacağız tabii. Hakkımızı arayacağız." CHP
Grup Başkan Vekili Emine
Ülker Tarhan, bugün saat 11.00'de 12 Eylül davasına müdahil olma talebine ilişkin
Ankara Adliyesi'ne başvuracak.
Meclis'te temsil edilen diğer bir müdahil parti BDP olacak. BDP yöneticileri, bir süre önce bazı
sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yaptıkları açıklamada 12 Eylül davasına topluca müdahil olunacağını açıkladı. BDP Van Milletvekilli Nazmi Gür, Türkiye'nin 12 Eylül ile hesaplaşmasının önemli olduğunu ancak hesaplaşmanın sadece bununla yetinilmemesi gerektiğini belirtti. Türkiye'nin bütün tarihi ile yüzleşmesi gerektiğini belirten Gür, "12 Eylül bütün suçların ortaya çıkması için müdahiliz, bu rejimin
tasfiye edilmesi için müdahiliz, gerçek faillerin yargılanması için müdahiliz." ifadelerini kullandı.
BBP de 12 Eylül askerî darbesine ilişkin Ankara 12. Ağır
Ceza Mahkemesi'ne açılan davaya müdahil olmak için geçtiğimiz günlerde dilekçe verdi. Dilekçede, davanın sanıklarının, hukuka aykırı eylemlerle, parti mensubu binlerce insanı haksız ve hukuksuz yargılamalara, işkencelere maruz bıraktığı, çok ağır maddi ve manevi zarara uğrattığı kaydedildi. DSP, Hak ve
Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) ile
Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) de davanın müdahil partilerinden. DSP lideri
Masum Türker, darbenin en büyük zararı kendi partisinin üyelerine verdiğini dile getirdi. HAK-PAR lideri
Bayram Bozyel de, "
12 Eylül darbesi davası,
Kürt ve Türk halklarına karşı işlenmiş bir
insanlık suçu davasıdır. Geçmişin karanlığının aydınlatılması, suçlulardan hesap sorulması ve cezalandırılması için bu davaya arkadaşlarımla müdahil oluyoruz." ifadelerini kullandı.
12 Eylül darbesini yapan
Kenan Evren ve arkadaşları, ilk iş olarak Parlamento'yu feshetmişlerdi. Meclis'in davaya kurumsal olarak müdahil olup olmayacağı merak ediliyor.
TBMM Başkanı
Cemil Çiçek, dün NTV'de katıldığı canlı yayında, bu yöndeki soruya, "Bu konuda bir çalışma yürütüyoruz. Yarın (bugün) çalışmayı bitirip karar vereceğiz." cevabını verdi.