TÜRK Kızılayı Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet
Mete Işıkara, konferans için geldiği
Bursa'da 1750'li yıllardan bu yana Bursa ve çevresinde bulunan fayların deprem üretmediğine dikkat çekerek, "Faylardaki bu sessizlik çok iyi bir şey değil" dedi.
Bursa'da Şehit Jandarma Er Selim Koçdemir Lisesi'nde öğrencilere Afete Hazırlık ve
Deprem Eğitimi' konulu konferans veren Prof. Dr. Ahmet
Mete Işıkara, çarpıcı açıklamalarda bulundu. TBMM'den geçen 'Kentsel Dönüşüm Yasası' ile ilgili bilgiler veren Işıkara, yasanın çok önemli olduğunu ancak
uygulama aşamasında sorunların yaşanabileceğini söyledi.
"DEVLETİ YOLUNACAK ŞEY GİBİ GÖRÜYORLAR"
Yasayı vatandaştan, karar mercilerine kadar herkesin desteklemesi gerektiğine vurgulayan Işıkara, "Maalesef ve çok da üzülüyorum. ‘Ben evimden çıkmam' diyen vatandaşlar var. 'İnanılmaz kötü bir yapıda yaşıyorsun kardeşim, tabutta yaşıyorsun' diyorum, '
Allah büyük' diyor. Allah büyük ama Allah sana
akıl da vermiş. Bir kadercilik var. Bunu vatandaşın aşması lazım. Maalesef kimse alınmasın ama aç gözlülüğümüz de söz konusu. 5 katlı bir apartmanda 5 kişilik bir kat mülkiyeti var. Devlet orayı yıkıyor, yeniliyor ve yepyeni bir mahalle çıkarıyor. Önceden 120 metrekarelik bir evde yaşıyorsun belki, sana 120 değil de 110 metrekarelik bir ev veriyor. O vatandaş ne yapıyor ? Ben çok kızıyorum ‘Ben iki daire isterim' diyor. Böyle şey olur mu ? Yani afedersiniz, tabiri caizs
e devleti yolunacak şey gibi görüyorlar. Bir vatandaşta vatandaşlık sorumluluğunun olması lazım. Devlete sen yardımcı olacaksın. ‘Devletten ben ne koparırım' demeyeceksin" diye konuştu.
"2014'TE OLMA OLASILIĞI KADAR OLMAMA OLASILIĞI DA VAR"
Kendisinin iki hafta önce bir açıklaması olduğunu belirten Işıkara, ancak bu açıklamada deprem tarihi vermediğini kaydetti. Bir olasılık modeliyle, bir depremin olabilme olasılığının tarihini açıkladığını ifade eden Işıkara, "2014 yılı,
Marmara'da büyük bir depremin olma olasılığının en yüksek olduğu tarih. Olma olasılığı olduğu kadar, olmama olasılığı da var. Toplumun da bunu böyle algılaması lazım ve de Hocam bizi korkuttun' demeyin. Deprem Türkiye'nin bir geçeği. 15 bin kilometre diri bir fay var. Türkiye'de nereye gidersen git, deprem üreten bir odakla baş başasın. Korkmak yerine hazır ol, önlemini al. Er ya da geç bu sadece Marmara için değil, Türkiye'nin her yerinde, her an yıkıcı bir deprem olabilir. Benim hiç fay tartışması yaptığımı gördünüz mü ? Yapmam. Fay tartışmasının kime faydası var, Allah aşkına. Buna da çok kızıyorum. ‘Fay oradan mı geçiyor, buradan mı geçiyor' yani biz o faya bakıp deprem yapma mı diyeceğiz'" dedi.
"BU SESSİZLİK İYİ BİR ŞEY DEĞİL"
1750'li yıllardan bu yana Bursa ve çevresindeki fayların deprem üretmediğine dikkat çekerek, "Faylardaki bu sessizlik çok iyi bir şey değil" diyen Işıkara, "
Güney fay kolunun Bursa'ya yakın olmasından dolayı, hareketlilik başlarsa Bursa bu depremden çok etkilenecek. Bursa ayrıca adaların güneybatısında olacak ve İstanbul'u daha da çok etkileyecek olan depremden de etkilenecek" diye konuştu.
"ISPARTA VALİSİ'NDEN ÖZÜR DİLERİM"
Işıkara, daha sonra gazetecilere,
Isparta Valisi Memduh
Oğuz ile aralarında bir yanlış anlama olduğunu belirterek, "Isparta valimden hakikaten çok özür dilerim. Bir yanlış anlaşılma oldu. İçtenlikle özür dilerim, Bunu yazarsanız sevinirim" dedi.