Samanyolu Haber/Gündem/Erdoğan yanlışlarım olursa beni bağışlayın dedi ve.../16 Eylül 2012 00:36
Erdoğan yanlışlarım olursa beni bağışlayın dedi ve...
Saraybosna'nın kuruluşunun 550. yıl dönümünü kutlayan Başbakan Erdoğan, Boşnakça dizeyle konuşmasını tamamladı.
BosnaHersek'in başkenti Saraybosna'nın kurucusu İsabey İshakoviç adına her yıl verilen ödül bu yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a takdim edildi.
Balkanlar'daki diyalog, istikrar ve barışa katkı sağlayan şahsiyetlere 2007'den bu yana verilen İsabey İshakoviç Ödülü, Saraybosna'nın kuruluşunun 550. yıl dönümünde Başbakan Erdoğan'a verildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bizi almadılar. Ama ben inanıyorum ki Bosna Hersek'i en kısa zamanda AB'ye alacaklar. Ancak, bunu başarmak için, önce ülke içinde istikrar ve güvenin tam manasıyla tesis edilmesi gerekiyor. Tartışmaların, tereddütlerin, karşılıklı güveni zedeleyecek adım ve girişimlerin artık geride kalması gerekiyor'' dedi.
Erdoğan, İsa Bey İshakoviç ödülünün kendisine takdim edilmesinin ardından yaptığı konuşmada, Saraybosna'nın müstesna bir şehir olduğuna vurgu yaptı. Saraybosna'nın bir dünya, kardeşlik ve dostluk şehri olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
''Saraybosna, tüm insanlığa ait eşsiz bir hazinedir. Bu şehre dokunan, bu şehre kasteden, etnik kökeni, inancı, ideolojisi her ne olursa olsun insana dokunmuştur, insanlığa, insani değerlere kastetmiştir. Saraybosna'nın gözyaşı, hiç kuşkusuz, insanlığın gözyaşıdır. Saraybosna'nın sevinci, hiç tereddütsüz insanlığın sevincidir.
Şundan emin olunuz sevgili dostlarım, ne Türkiye'deki kardeşleriniz olarak bizler, ne de tüm dünyadaki halklar, Saraybosna'dan en küçük dahi olumsuz haber, kötü haber, endişeli haber duymak istemiyorlar. Tuzak kurmak isterlerse o tuzak onların başına örülür. Biz buradan sadece dostluk ve kardeşlik şarkıları işitmek istiyoruz. Biz buradan, tarihin, sanatın, sporun, tabii güzelliklerin fotoğraflarını temaşa etmek istiyoruz. Dirina'nın, Bosna'nın, Neretva'nın, Milyaçka'nın, sadece ve sadece dostluğa, kardeşliğe, birlik ve beraberliğe akmasını arzuluyoruz.''
-Güven ve istikrara vurgu-
Gerek ''Doğu Bloku'' olarak adlandırılan ülkelerin, gerek eski Yugoslavya'nın bakiyesi olan ülkelerin, çok kısa süre zarfında büyük ilerlemeler kaydettiklerini kaydeden Erdoğan, bu ülkelerden bazılarının, ekonomilerini düze çıkardıklarını, siyasi ve sosyal anlamda önemli reformlar yaptıklarını ve hatta bazılarının Avrupa Birliği'ne üye olduklarını ya da adaylık statüsünü kazandıklarını söyledi.
Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
''İstikrar ve güven, bir ülkenin kalkınması için, ilerlemesi için, huzur ve refaha ulaşması için en önemli şartlardır. Ülke içinde yatırımların artması için, uluslararası yatırımların ülkeye gelmesi için istikrar ve güven mutlaka tesis edilmelidir. Zira para aynen civa gibidir. Kendisi için uygun bulduğu yere akar. Eğer sermaye istikrarı, güveni görmezse asla o ülkeye gitmez. İnşallah en kısa zamanda şu içinde bulunulan siyasi krizler de atlatılmak suretiyle Bosna Hersek istikrarın ve güvenin limanı olur ve uluslararası sermaye buraya çok farklı bir şekilde akar.
Biz Türkiye'de, son 10 yıl içinde istikrar ve güvenin ne kadar önemli olduğunu bizzat yaşayarak tecrübe ettik. Demokrasinin standartlarını yükselterek, içerde ve dışarda huzuru, güveni, barışı tesis ederek, Türkiye ekonomisini 10 yılda 3 kattan fazla büyütme başarısını gösterdik. Ülke içinde yerli yatırımlar çok hızlı şekilde artarken, uluslararası yatırımlar noktasında Türkiye dünyanın en fazla dikkat çeken ülkelerinden biri oldu. Bosna Hersek'in bunu başarması asla imkansız değil. Bosna Hersek'in, ekonomisiyle, demokrasisiyle, sosyal barışıyla dünyada öne çıkması asla imkansız değil.
Bosna Hersek'in Avrupa Birliği'ne üye olması, Saraybosna'nın bir Avrupa Birliği başkentine dönüşmesi de imkansız değil. Siz bizden daha şanslısınız. Niye söylüyorum? Çünkü biz 1963'ten bu yana, 50 yıldır AB kapısındayız. Bizi almadılar. Ama ben inanıyorum ki Bosna Hersek'i en kısa zamanda AB'ye alacaklar. Ancak, bunu başarmak için, önce ülke içinde istikrar ve güvenin tam manasıyla tesis edilmesi gerekiyor. Tartışmaların, tereddütlerin, karşılıklı güveni zedeleyecek adım ve girişimlerin artık geride kalması gerekiyor. Bu güzel ülkede, bu güzel şehirde, düşmanları sevindirecek değil, düşmanları kıskandıracak, dostları sevindirecek bir kalkınma hareketinin hızla devam etmesi gerekiyor. Siyasette düşman olmaz, siyasette rakip olur. Ama bu birbirine karıştırılıyor. Bir bakıyorsunuz rakipler düşman haline geliyor. Faturayı ülke ödüyor, o ülkenin halkı ödüyor.''
-Boşnakça dize-
Türkiye olarak, hiçbir art niyet ve hiçbir ön yargı taşımadan, Bosna Hersek'in ve Bosna Hersek halklarının refahı için elden ne geliyorsa yapmaya devam edeceklerini belirten Erdoğan, ''Biz, tarih boyunca, sizin sevincinizi sevincimiz olarak gördük ve ayrım yapmaksızın sevincinizi, hüznünüzü paylaşmaya devam edeceğiz. Saraybosna'nın kurucusu olan İsa Bey İshakoviç, bu güzel şehri aşk üzerine, sevda üzerine, dostluk ve kardeşlik üzerine inşa etmişti. Onun izinden giden yöneticiler olarak, Saraybosna'nın aşkla, sevdayla, dostluk ve kardeşlikle geleceğe yürümesi için tarihi sorumluluğumuzu her zaman yerine getireceğiz'' diye konuştu.
Saraybosna'nın kuruluşunun 550. yıl dönümünü kutlayan Başbakan Erdoğan, Boşnakça dizeyle konuşmasını tamamladı. Erdoğan, ''Türkiye Bosna Hersek kardeşliğini olduğu kadar, Saraybosna''nın ruhunu da en iyi şekilde yansıtan, sevgili Dino Merlin'in şu dizelerini sizlerle paylaşmak istiyorum; Sarayevo, güzel şehir, sensiz bile, seninleyim. Utebisuikad nisu tivoyi sinovi ve seninleyim'' dedi.
-İsabey İshakoviç kimdir?-
Türkiye'de İshakoğlu İsa Bey olarak bilinen Osmanlı'nın Bosna Beylerbeyliği'ndeki ilk valisi İsabey İshakoviç, başkent Saraybosna'nın kurucusu olarak tarihe geçti. İsabey İshakoviç, Saraybosna'nın yanı sıra şu anda Makedonya'nın başkenti Üsküp ve Sırbistan'ın Sancak bölgesinin en büyük kenti Yeni Pazar'ın (Novi Pazar) da kurucusu olarak biliniyor.
İsabey İshakoviç, Saraybosna'nın merkezindeki cami, kapalı çarşı ve sonradan şehre ismini verecek olan bir saray da inşa etti. Saraybosna'ya 1462 yılında bir han yaptıran İsabey İshakoviç, bu mekana "burası iyi insanlar mekanıdır" yazısını yazdırmış, hana gelen Müslüman ve gayrimüslimlere sıcak yemek ve 3 gün konaklama imkanı sağlanması için talimat vermişti.
Vefatından sonra nereye defnedildiği kesin olarak bilinmeyen İsabey İshakoviç'in mezarının, Saraybosna'nın tarihi Careva Camisi'nin (Sultan Camisi) bahçesinde yer alan ve mezar taşında yazı bulunmayan mezarlardan birine defnedildiği düşünülüyor.
Sitemizi kullanmaya devam
ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz.
Detaylı bilgi almak için Çerez Politikasını ve Gizlilik Politikasını inceleyebilirsiniz.