Darbe ve Muhtıraları
Araştırma Komisyonu bünyesinde kurulan 28
Şubat-27
Nisan Alt Komisyonu, eski
CHP Genel Başkanı ve
Antalya Milletvekili Deniz
Baykal'ı dinledi. Baykal, hazırladığı metni okuduktan sonra soruları cevaplamadan salonu terk etti. Baykal, "Düne ve bugüne ait tüm
demokrasi, hukuk ve
insan hakları sorunlarını, elbette Komisyonunuzun
yetki dışı çağrısı ile ifade-
sorgulama ilişkisine girmeden, sizlerle konuşmaktan mutluluk duyarım. Fakat bu fiili uygulamanın bir parçası haline gelmeyi kabul etmem mümkün değildir. Komisyonunuz bir siyasi
heyet olarak,
gazete yazarlarını, televizyoncuları, gazete patronlarını, eğlence dünyasının şöhretlerini ve diğer siyasetçileri çağırmadan önce kendi yetkisini sorgulamak durumundadır." dedi.
Deniz Baykal, salona girdiğinde yoğun bir ilgiyle karşılandı. Komisyon Başkanı
Nimet Baş, Baykal'a seslenerek 'hoşgeldin demek istiyoruz' deyip tokalaşmak için elini uzattı. Ancak Baykal, uzaktan 'hoşbulduk' diye karşılık verdi. Başkan Baş'ın ısrarına rağmen Baykal tokalaşmaktan kaçındı. Eli havada kalan Baş, yanındakilere sitem ederek "Herhalde görüntü vermek istemedi." ifadesini kullandı.
Daha sonra Baykal konuşmasına geçti. Araştırma Komisyonlarının yapacakları araştırma ve incelemelerde kimleri muhatap alabileceklerinin
Türkiye Büyük Millet
Meclis'i İçtüzüğü'nün 105. maddesinde 10 kalemde sayıldığını hatırlatan Baykal, bunların "
Bakanlıklar, genel ve katma bütçeli daireler, mahalli idareler, muhtarlıklar, üniversiteler, Türkiye Radyo
Televizyon Kurumu, kamu iktisadi teşebbüsleri, özel
kanun ile veya özel kanunun verdiği yetkiye dayalı olarak kurulmuş
banka ve kuruluşlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kamu yararına çalışan dernekler" olduğunu ifade etti.
Araştırma
komisyonlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yürütme organından bilgi isteme, yerinde inceleme yapma, kamusal kurum ve kuruluşların ilgililerini çağırıp bilgi alma ihtiyacına göre yetkilendirildiğini belirten Baykal, bu konuda Meclis ve onun adına görev yapan araştırma komisyonlarının muhatabının kamu, yürütme ve genel idare olduğuna dikkat çekti.
"ARAŞTIRMA KOMİSYONU MİLLETVEKİLLERİNİ SORGULAYAMAZ"
Araştırma komisyonlarının kamu kurum ve kuruluşlarının ilgilisi durumunda bulunmayan vatandaşları,
sivil toplum kuruluşlarını, basın mensuplarını, televizyoncuları, eğlence dünyasının şöhretlerini, özel banka ve şirket sahip,
yönetici ve mensuplarını, siyasi parti mensup ve yöneticilerini, siyasetçileri ve genel olarak tüm vatandaşları komisyon toplantılarına çağırıp bilgi talep etme yetkisine sahip olmadığını savunan Baykal, Araştırma Komisyonu marifeti ile milletvekilleri, bazı vatandaşları ya da bazı milletvekilleri, başka bazı milletvekillerini sorgulayamayacağını kaydetti.
Komisyon Başkanı Baş ise son derece kapsamlı bir yazıyı Baykal'a göndereceklerini ifade etti. Baş, kendisi komisyonu terk etmemiş olsaydı bütün bunları kendi yüzüne karşı ifade edebileceklerini vurguladı.
Öte yandan Baykal'ın komisyonu terk etmesi CHP
Basın Birimi tarafından duyuruldu ve okuduğu metin gönderildi.