Balyoz Darbe Planı davasının karar duruşmasında hakkında tutuklama kararı çıkan yaklaşık 25 sanık, yakalama kararlarına yapılan itirazlar reddedilmesine rağmen 36 gündür teslim olmadı. Ergenekon Terör Örgütü davasında da hakkında yakalama kararı olan 4 firari sanığa hala ulaşılmadı. Hakkında tutuklama kararı verildikten sonra GATA'da tedaviye başlayan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) üyesi Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler de 444 gündür sağlığına kavuşamadı.
FİRAR REKORU TURHAN ÇÖMEZ'E AİT
Ergenekon Terör Örgütü ve Balyoz Darbe Planı davasında hakkında tutuklama veya yakalama kararı verilen sanıkların firarı sürüyor. Ergenekon Terör Örgütü davasının sanıkları eski Milletvekili Turhan Çömez 4 sene 178 gündür, Yeditepe Üniversitesi ve İSTEK Vakfı'nın sahibi Bedrettin Dalan 3 sene 293 gündür, ÇEV Genel Başkanı Gülseven Yaşer de 3 sene 197 gündür, Emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı 1 sene 79 gündür firarda... Hakkında tutuklama kararı verildikten sonra hastalanan YAŞ üyesi Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler'in de 1 sene 79 gündür tedavisi sürüyor.
TURHAN ÇÖMEZ 1638 GÜNDÜR FİRARDA!
Ergenekon soruşturması kapsamında, 1 Temmuz 2008 tarihinde, Balıkesir eski Milletvekili Turhan Çömez'in evinde ve ofisinde arama yapıldı. Hakkında gözaltı kararı alındı ancak
yurtdışında olduğu ortaya çıktı. Turhan Çömez, İngilizcesini ilerletmek için Londra'da bulunduğunu belirterek,
“Üç aylık kendime program yaptım, iki ay daha buradayım” dedi. İki ay değil 53 ay geçti, hâlâ Türkiye'ye gelmedi. Turhan Çömez, 4 sene 178 gündür firarda...
DALAN, 1388 GÜNDÜR ÜLKESİNE DÖNEMEDİ!
Ergenekon Terör Örgütü soruşturması kapsamında, 7 Ocak 2009 tarihinde, Bedrettin Dalan'ın sahibi ve Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu Yeditepe Üniversitesi ve Başkanı olduğu İstek Vakfı'nda arama yapıldı. Bedrettin Dalan, ABD'de olduğu için gözaltına alınamadı. Dalan, 3 sene 293 gündür firarda... Bedrettin Dalan'ın, birbirini yalanlayan açıklamaları...
7 Ocak 2009: “İki hafta sonra döneceğim”
8 Ocak 2009: “Eşimin sağlık sorunları nedeniyle ABD'ye geldik. İki hafta sonra İstanbul'dayım, polisler beni havaalanından alsınlar”
20 Şubat 2009: “Bu pazartesi de doktor kontrolüne gitmem gerekiyor”
3 Nisan 2009: “Ne zaman dönerim bilmem, şu an diş tedavisi görüyorum”
7 Mayıs 2009: “Niye döneyim. Deli saçması bir soruşturmanın parçası olmak için mi? Benim alnım ak. Hiçbir kötülük yapmadım. Devletime karşı en küçük bir suç işlemedim. Bundan kuşkum yok. Ama gelirsem beni içeri atacaklar. Bu halimle belirsiz bir sürecin içine gireceğim. Niye geleyim? Gelip hapiste mi çürüyeyim?”
YAŞER'İN 1292 GÜNDÜR TEDAVİSİ BİTMEDİ
Ergenekon soruşturması kapsamında 13 Nisan 2009 tarihinde, Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) Genel Başkanı Gülseven Yaşer'in evi ile ÇEV Genel Merkezi arandı. Hakkında gözaltı kararı olan Gülseven Yaşer'in Amerika'da olduğu öğrenildi. Gülseven Yaşer, sağlık sorunları nedeniyle yurtdışında tedavi gördüğünü, tedavisinin tamamlanmasının ardından Türkiye'ye gelerek bağımsız Türk yargısının karşısına çıkacağını iddia etti. Yaşer, “Tedavim biter bitmez Türkiye'ye döneceğim” dedi. Yaşer, 3 sene 197 gündür firarda... Yaşer kendisini Türk hekimlerine emanet etmedi.
BAKICI FİRARDA, TAŞDELER HASTANEDE!
Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Mahkemesi; “AK Parti Hükümeti hakkında kara propaganda yapmak amacıyla Genelkurmay Karargâhı'nda kurulduğu belgelenen internet siteleri” davası kapsamında; 14 sanık hakkında yakalama kararı çıkardı. Sanıklardan 12'si teslim oldu ve tutuklandı. Mustafa Bakıcı, Tümgeneral olarak görev yaparken yurt dışına firar etti, YAŞ üyesi Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler ise GATA'ya sığındı. İnternet Andıcı davası, Ergenekon davasıyla birleşti. Bakıcı ve Taşdeler, 444 gündür yargıya teslim olmadı.
TAŞDELER'İN İFADESİNİN NASIL ALINABİLECEĞİ SORULACAK
Mahkeme, hakkında yakalama kararı bulunan ve Ankara'daki GATA'da tedavi altında olduğu belirtilen YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler'in durumunu ilgili hastaneden sormaya karar verdi. Mahkeme, Taşdeler'in sağlık durumu dikkate alınarak hangi yöntemle beyanının alınabileceğinin tedavi gördüğü hastaneden sorulmasını kararlaştırdı.
BALYOZ'DA 25 SANIK FİRARDA
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi de; “Balyoz Darbe Planı” davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 21 Eylül 2012 tarihindeki son duruşmasında verdiği tutuklama ve yakalama kararlarına ilişkin sanık ve avukatların yaptığı itirazları reddetmişti.
Bir kısım sanıkların yargılama aşamasında olduğu gibi karar sonrası kaçmaya yönelik eylemlerde bulunmasını da dikkate alan mahkeme heyeti, tutukluluk halinin devamına, tutuklanmayı ya da yakalama emri çıkartılmasını gerektiren şartların geçerliliğini sürdürdüğünü ve sanıklar hakkındaki adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının da yetersiz kalacağını açıklamıştı.
İstanbul 10. Ağır
Ceza Mahkemesi, karar duruşmasında 59 kişi hakkında
yakalama kararı çıkarmıştı. 25 sanığın firarda olduğu belirtiliyor.
YENİ AKİT