Acil servislere müracaatlarda kimlik ya da sağlık karnesi gibi
belge ibraz edemeyenler için sadece adres ve
kimlik bilgilerini içeren form düzenlenmesini, birimlerdeki
senet ya da taahhütname şeklinde hazırlanmış tüm formların
imha edilmesini isteyen Bakanlık, aksi yönde hareket edenler için idari yaptırıma gitme kararı aldı.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr.
Nihat Tosun, yayımladığı genelgede, Sağlıkta Dönüşüm Programı gereği sağlık
hizmeti sunumunda
hasta odaklı hizmet sunumunun benimsendiğini, hasta mağduriyetinin önüne geçilmesinin hedeflendiğini hatırlattı.
Bu bağlamda, muayene, tetkik, tahlil ve
tedavi giderlerini karşılayamadıkları gerekçesiyle
hastane idarelerince hasta veya hasta yakınlarından senet veya taahhütname adı altında belge alınmasının kesin olarak yasaklandığına dikkati çeken Tosun, sağlık hizmetlerinin sunumu konusunda yayımlanan baş
bakanlık genelgelerine göre de acillere başvuran hastaların sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın, tıbbi ve cerrahi müdahalenin öncelikle ve şartsız sağlanması gerektiğine dikkati çekti.
Bakanlığa bağlı hastanelerin acil servislerinde, artık işlevi olmayan veznelerin kaldırılarak hastalarla yakınlarından
ücret alınmasının da engellendiğini hatırlatan Tosun, ''Uygulamaya ilişkin bugüne kadar yapılmış bu düzenlemeler sonucunda olumlu gelişmeler kaydedilmiş olmakla birlikte, son zamanlarda münferit de olsa bazı hastane idarelerince hasta ve yakınlarından senet ve taahhütname adı altında imzalı belge alındığı bilgisi basın ve şikayet yoluyla bakanlığımıza ulaşmaktadır'' dedi.
-Sadece adres ve kimlik bilgileri alınacak-
''Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ''deki ''
Acil servislere müracaat eden, ancak herhangi bir nedenle geçerli kimlik belgesi, sağlık karnesi veya hasta sevk evrakı ibraz edemeyen hastaların kimlik bilgilerinin ve adresinin belirlenmesi, hasta ve yakınlarının bilgilendirilmesi amacıyla hasta bilgilendirme formu doldurulur. Bu hastalardan hiçbir surette senet veya taahhütname alınmaz'' hükmü uyarınca, acillere başvurularda şu işlemler uygulanacak:
-Acil hastalarına,
poliklinik ve
taburcu aşamasındaki yatan hasta veya hasta yakınlarına, hastanın kimlik bilgilerinin ve adresinin belirlenmesi dışında kesinlikle senet-taahhütname ya da bu anlama gelebilecek herhangi bir evrak imzalattırılmayacak.
-Hastane yönetimlerince bu amaçla kullanılmak üzere bastırılan basılı matbuatlar
uygulamadan kaldırılacak.
-Hastanın kimlik ve adres bilgilerini içeren hasta bilgilendirme formu haricinde başka basılı form kullanılmayacak.
Konuyla ilgili gerekli hassasiyetin gösterilmesini, uygulamanın il sağlık müdürlükleri ve kurum amirlerince titizlikle takip edilmesini isteyen Tosun, aksi takdirde idari yaptırıma gidileceğini bildirdi.
-''Senetler imha edilecek''-
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, acillere başvurularda geçmişte yaşanan senet ya da taahhütname alınması gibi uygulamaların son yıllarda yapılan düzenlemelerle ortadan kaldırıldığını, bu düzenlemelere rağmen bazı hastanelerde senet ve taahhütname şeklinde matbu evrakların bulundurulmaya devam edildiğini söyledi.
Yayımlanan genelgeyle bu evrakların tümünün imha edilmesinin istendiğini bildiren Şencan, ''Hastaların yanında kimlik ya da sosyal güvencesini belirtir bir evrak yoksa sadece adres ve kimlik bilgilerinin yer aldığı formlar doldurtulacak. Senet ya da taahhütname şeklinde bir evrak kesinlikle imzalatılmayacak'' dedi.
-Gereksiz sevkler mercek altında-
Öte yandan, Sağlık Bakanlığı acillerden diğer illere ya da üçüncü basamak sağlık kurumlarına yapılan gereksiz nakilleri de mercek altına aldı.
Prof. Dr. İrfan Şencan, yayımladığı genelgede, acil sağlık hizmetlerinin kaliteli, hızlı ve etkili bir şekilde sunulabilmesi ve oluşabilecek hasta mağduriyetlerinin önüne geçilebilmesi için gereksiz sevklerin engellenmesinin önemli bir husus olduğuna işaret etti.
Şencan, bu doğrultuda, gereksiz sevklerin önüne geçilmesi için her hastane başhekimliğinin bünyesinde ''sevk
denetleme ve
kontrol'' birimi kurulması, bu birimlerin belli aralıklarla toplanarak sevkleri değerlendirmesi, endikasyon harici gereksiz sevk yapan hekimlerin uyarılması ve gereksiz sevklere müsamaha gösteren hastane başhekimlerinin sorumlu olacağı talimatının verildiğini hatırlattı.
Üçüncü basamak sağlık tesislerine diğer illerden ve il içinden, gerekli koordinasyon sağlanmadan ve uygun şartlar oluşturulmadan, uygunsuz sevklerin önüne geçilebilmesi ve acil vakayı kabul etmeyen sağlık tesisleri için ''Sevk Değerlendirme ve Denetleme Komisyonu'' oluşturulması, komisyonun il dışına ve il içinde yapılan sevkler ile acil vakayı kabul etmeyen ve ambulansta bekleten sağlık tesislerini değerlendirmesi, endikasyon dışı yapılan uygunsuz ve gereksiz sevkler ile endikasyonu olduğu halde kabul edilmeyen vakaları tespit etmesi, sebeplerini sorgulaması ve çözüme kavuşturmasının amaçlandığını belirten Şencan, ancak, son zamanlarda bakanlığa endikasyon dışı ve koordinasyon sağlanmadan gereksiz sevkler yapıldığı, bu durumun hasta mağduriyetlerine yol açtığı ve merkez hastanelerde gereksiz yoğunluğa sebebiyet verdiği bilgisinin ulaştığını bildirdi.
Genelgeye göre, sevk nedenlerinin belirlenmesi ve gereksiz sevklerin önlenmesi için il sağlık müdürlükleri A, B ve C grubu hastanelerin acil servisinden gerek il içi gerekse il dışı başka bir hastaneye yapılan son 20 sevki 1 Ocak tarihine kadar bakanlığa bildirecek.