Amerika Birleşik Devletleri'ndeki istihbarat kuruluşlarını bünyesinde toplayan
Ulusal İstihbarat Direktörlüğü tarafından 5 yılda bir hazırlanan ve dünyanın geleceğine ilişkin
senaryoların ele alındığı
rapor yayımlandı. "
Küresel Eğilimler 2030: Alternatif Dünyalar" adlı raporda
Türkiye'ye de yer verildi.
Türkiye'nin 2030 yılına kadar yükselişe geçeceğine değinilen raporda, ülkenin dünya sahnesindeki rolü ile bölgesinde yaşanabilecek gelişmelerden nasıl etkileneceği yönünde tespitler de mevcut.
Raporun en dikkat
çekici ifadelerinden biri,
"Bir Kürt devletinin yükselişinin Türkiye'nin bütünlüğüne darbe olacağı ve Ortadoğu sınırlarının ortaya çıkmakta olan bu devletle yeniden çizileceği" oldu.
MUHTEMEL DEĞİL AMA...
Ulusal İstihbarat Konseyi Danışmanı ve raporun başyazarı Mathew Burrows'a göre, bu muhtemel bir senaryo değil ancak gerçekleşmeyeceğinden de emin olunmamalı.
Raporda Türkiye'nin 2030 yılına kadar bölgesel aktör olarak küresel ekonomi için önemli hale gelmesinin beklendiği kaydedilirken, Burrows'a göre, bu bağlamda Türkiye'nin uluslararası sistemde daha geniş bir etkisi olacak.
Türkiye'de
doğum oranında keskin bir düşüş yaşandığının belirtildiği raporda, bu şekilde devam etmesi halinde, 2030 yılında Türkiye'deki
genç nüfus oranında az bir düşüş yaşanacağı ve Türkiye'nin Sahra Altı
Afrikası ile
Güneydoğu Asya gibi bölgelerden genç göçmenleri çekeceği dile getiriliyor.
ÇİN, ABD'Yİ GEÇECEK
Raporun küresel bazdaki öngörülerinden biri de,
2030 yılında Çin'in Amerika'yı geride bırakarak dünyanın en büyük ekonomisi olacağı.
Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, en iyi senaryo olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne, Çin ile birlikte hareket edilmesi, küresel problemlerle başa çıkmada işbirliğine gidilmesi tavsiyesinde bulundu.
2030'da
yiyecek, su ve enerji ihtiyacının yüzde 35 ila 50 oranında artacağı, bunun da özellikle Afrika ve Ortadoğu gibi bölgelerde çatışmalara yol açabileceği de raporda yer alan öngörülerden bir tanesi.