Batı
Karadeniz Ormancılık
Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü faaliyetleri hakkında bilgi veren Enstitü Müdürü
Metin Serin,
Abant Gölü Tabiat Parkı'nda daha önce görülen, fakat varlığı bilimsel olarak kanıtlanmayan su samurları ile ilgili yürütülen projede sona yaklaşıldığını belirterek, bilimsel olarak su samurlarının varlığının kanıtlandığını söyledi.
Bolu ve
Türkiye için önem arz eden Abant Tabiat Parkı'nda, su samurlarının geçmişte ve günümüzde yaşayıp
yaşamadığının belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Serin, "Göreve başlar başlamaz Abant'la ilgili olarak yürüttüğümüz ve 2013'te sonuçlanacak olan proje kapsamında fotokapan sisteminin alımına öncelik verdik. Fotokapanları Abant Tabiat Parkı'nda
su samurunun uygun yaşam alanları olabilecek alanlara yerleştirdik ve bilimsel bir araştırmaya bağlı olarak;
ilk kez ve kesin olarak artık Abantımızda su samuru var diyebileceğiz. Abant Tabiat Parkı'nın değerine değer katması açısından çok önemli bir tespit oldu. Su samurları, dünyada yok olmak üzere olan bir tür, bu hayvanın dünyada ilgi grupları çok fazla ve bunun bulunduğu ve varlığının tespit edildiği alanlara yoğun olarak turistler gelmektedir.
Su samurları, ekolojik dengenin korunması açısından da çok önemli. Çünkü su samurları, temiz sularda yaşarlar ve hastalıklı balıkları yiyerek beslenirler.
Eğer bir suda su samuru yaşıyorsa bu durum o suların çok temiz olduğunun da göstergesidir. Türkiye, su samurunu koruma altına alan uluslararası sözleşmelerden BERN, CITES ve RAMSAR'a taraf olmuştur." ifadelerini kullandı. Serin, 40 parselde yapılan incelemelerde, 12 hafta süren çalışmalar neticesinde 10 ayrı noktada 78 defa su samuruna ait görüntü elde edildiğini belirtti.
CİHAN