Genişletilmiş
Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı sonrası
Dışişleri Bakanı Ali
Babacan ile birlikte
basın toplantısı düzenleyen Irak
Dışişleri Bakanı Hoşyar
Zebari, "
PKK'ya karşı alınacak önlemlerin kısa zamanda uygulandığını göreceksiniz." dedi.
Gerçekleştirilen
İstanbul Konferansı ile ilgili açıklamalarda bulunan
Ali Babacan şöyle konuştu:
Pratik sonuçları olumlu bir nihai
bildiri kabul edilmiştir. Öteden beri bu bildiriler Irak'a katsı sağlayan bildirilerdi. Ülkemizin 2003 yılı Ocak ayında başlattığı Komşu
ülkeler zirvesi devam etmektedir. Bu sene
Mayıs ayında Şarm El Şeyh'te yapılmıştı.
Bildiri metninde hepimizin ortak kaygısı olan
terörle mücadele konusunda güçlü ifadeler yer almaktadır. Ayrıca Irak'ın kültürel mirası BM, İKÖ ve Arap Ligi'nin katılımıyla yeniden ayağa kaldırılması kabul e dilmiştir.
1770 sayılı karar gereğince BM siyasi sürece daha etkin bir şekilde dahil olmasını
destekledik. Bu yapmış olduğumuz toplantılar daha bir kurumsal yapı ile ve mekanizma ile devam edecek. Ta ki Irak istikrarlı müreffeh barışa kavuşmuş ülke olana kadar. Tüm ülke genelinde hâkimiyetini kurmuş bir ülke olana kadar.
Şarm El Şeyh'te enerji güvenlik ve yerlerinden edilmiş kişilerle ilgili çalışma gruplarının hızlı bir şekilde çalışmaya devam edilmesi kararlaştırıldı. Gelecek toplantı Kuveyt'te yapılacak.
İletişim siyasi
diyalog,
ekonomik olarak karşılıklı
bağımlılık, bölgemizin çok kültürlü yapısının korunması bununla birlikte bölgemizdeki sorunlara çözüm için diyalog mekanizmalarının dikkatli bir şekilde çalıştırılması.
Toplantının başarılı bir şekilde sonlandırılması nedeniyle sevinçli olduğunu belirten Zebari'de şu mesajları verdi:
Toplantı son derece önemli bir toplantıydı. Bu anlamda pek çok çalışma yapıldı. Üç çalışma grubunun çalışmalarıyla ilgili olarak. Bu çalışmalar Irak hükümetinin istikrara kavuşmasına yardımcı olacaktır. Irakta her hangi bir çatışma görmüyoruz. Irak heyeti sonuçtan son derece memnun. Konferansın gündemi Irak'tı. Uluslar arası
toplum ve komşularımızdan net bir destek mesajı aldık.
SORU CEVAPLAR:
Açıklamaların ardından soru-cevaplara geçildi.
Irak hükümeti sözcüsü
Kuzey Irak yönetiminin bazı önlemler aldığını söyledi. Bütün PKK üyelerinin tutuklanacağı yönünde açıklaması vardı. Bu PKK'nın üyelerinin
Türkiye'ye iade edileceği anlamına mı geliyor?
ZEBARİ: Kimse yanılmasın. Irak hükümeti Türkiye'ye destek vermekte son derece ciddidir. Terörle mücadele konusunda ve PKK'nın faaliyetlerinin durdurulması çabasında ciddidir. Somut önlemler olacaktır. Uygulanması gereken. Özellikle PKK'nın hareket alanının sınırlandırılması ve
kontrol noktalarının artırılması tedarikin, lojistiğin kesilmesi, büroların kapatılması veya Türkiye'nin istediği üyelerin listesi bu önlemler arasında olacaktır.
Kısa zamanda önlemlerin görülebilir bir şekilde uygulanacağını göreceksiniz. Türk hükümetiyle samimiyetimizi ve gerçek
işbirliğimizi göstereceğiz.
Önerilerde yeni boyut var mı? Türkiye önerileri tatmin edici buldu mu?
BABACAN: Aslında bahsedilen önerilerden öte
tedbir olarak değerlendirmeli. Terörle mücadelenin enstrümanları siyasi diyalog, diploması, ekonomik araçlar, sosyo kültürel araçlar ve askeri araçlar şuanda Türkiye için bütün bu araçlar masadadır. Bütün bu araçların nasıl ne zamanda kullanılacağı stratejik bir adımdır. Türkiye PKK terör
örgütün saldırılarına
hedef olmuştur. Binlerce vatandaşı ölmüştür. AB ve ABD tarafından
terör örgütü olarak kabul edilmiş PKK'ya karşı tüm dostlarımızdan beklediğimiz destektir.
PKK bürolarının kapatılması konusundan bahsettiniz. Bir belirsizlik var gibi. PKK'nın bürolarını kapatacağınız gibi bu kapsamda PKK'nın kampları da kapatılacak mı?
ZEBARİ: PKK'nın varlığının hoş karşılanmayacağı net olarak ortaya kondu. Anayasal olarak bir zorunluluğumuz var. Bu sadece PKK için değil başka silahlı gruplarında terör eylemleri için Irak topraklarını kullanmaması için. Çok çeşitli araçlar söz konusu. Bu bürolar belirlendiği anda kapatılması gerekir.
Kandil, Irak hükümetinin kontrolünde değil. Bölgesel yönetimin iradesi altında. İşbirliği ile bu sorunun üstesinden geliriz. Bu sadece Türkiye'yi ilgilendiren bir sorun değildir. Tüm bölgeyi ve Irak'ı ilgilendiren bir sorundur.
Terörle mücadelede çok çeşitli önlemler olacaktır. Askeri yöntem bunların arasında olabilir. Ancak bu taraflar arasında mutabakat olması gerekir. Şu andan tedbirlerden bahsediyoruz. Şu anda elde edilebilir sonuç alınabilir önlemlerden bahsediyoruz. Gelecekte nasıl harekete geçeceğimiz konusunda taraflar olarak mutabakat sağlanmalı.
Gazeteciler Kandile girip terör örgütü yöneticileriyle görüşüyor. Nasıl oluyor da Irak Hükümeti bu örgüt yöneticilerini yakalayamıyor?
ZEBARİ: Evet bu insanları yakalamak gerçekten zor. Silahlı insanlar bunlar. Ve dağlarda gizleniyorlar. Ve gazetecilerin bu bölgeye gelmesi mesela
Usame Bin Ladin'le de
röportaj yapıyorlardı. Gazetecilerin oraya ulaşması bir şeyin göstergesi değildir.
Güven oluşursa bu soruna çözüm bulunur. Bu konferans Irak'ın güvenliği ve istikrarı içindi. Bizler bunu muhafaza etmek konusunda son derece istekliyiz. Katılımcıların Irak'ın egemenliğine yönelik saygısı ortadaydı.