Birleşmiş Milletler
Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK),
Türkiye ile
Yunanistan arasında özellikle son dönemde gündemde yer alan yasadışı göç olaylarını önlemek amacıyla iki
ülke sahil güvenlik makamlarını bir araya getirmeyi amaçlıyor.
Karaburun açıklarında dün meydana gelen ve 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayı medyadan takip ettiklerini ve iki ülkeden ayrıntılı bilgi talep ettiklerini söyleyen BMMYK Dış İlişkiler Sorumlusu Metin Çorabatır, bunun küresel bir sorunun parçası olduğunu, göçün insani bir şekilde yönetimi ve bunun mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini kaydetti.
Çorabatır, bu tür olayların meydana gelmemesi için bütün ülkelerin sorumlulukları bulunduğunu vurgulayarak, dünkü olayla ilgili yorum yapmak için henüz
erken olduğunu, ancak iki ülkeden daha çok bilgi geldiği zaman bir yorum yapabileceğini de söyledi.
BMMYK olarak Türk ve Yunan sahil güvenlik makamlarını ilgili mekanizmaların kurulabilmesi için bu olaylardan önce de bir araya getirmeye çalıştıklarını belirten Çorabatır, görüşmelerde bu tür olaylarda neler yapılabileceği, nasıl koordine olunabileceği konularının ele alınmasını amaçladıklarını bildirdi. Çorabatır, ülkeler arasında işbirliğinin şart olduğunu yineleyerek, Türk ve Yunan sahil güvenlik yetkililerini bir araya getirme çabaları hakkında "Umarız ki sıcak bakarlar, çünkü bütün ülkelerin sorumlulukları var" diye konuştu.
Çorabatır, Türkiye ile
Yunanistan'ın uluslararası
deniz hukuku ve mülteci hukukuyla ilgili çoğu sözleşmeye taraf olduğunu söyleyerek, önemli olan noktanın bu sözleşmeleri hayata geçirecek mekanizmaların kurulması olduğunu ifade etti.
Karaburun'da dün denizden kurtarılan 31 kaçak, ifadelerinde, Yunanistan
Sahil Güvenlik ekiplerince bottan denize atıldıklarını, yüzebilenlerin karaya çıktığını, yüzemeyen 6 kişinin boğulduğunu öne sürmüştü.