Yüksekova'nın tek kız yurdunu önce yaktılar sonra yağmaladılar

4 yıldır bölge insanına hizmet veren Yüksekova’daki Dağlıca Kız Öğrenci Yurdu, Kobani eylemleri sırasında saldırıya uğradı.

Yüksekova'nın tek kız yurdunu önce yaktılar sonra yağmaladılar

4 yıldır bölge insanına hizmet veren Yüksekova’daki Dağlıca Kız Öğrenci Yurdu, Kobani eylemleri sırasında saldırıya uğradı. PKK yandaşı 100 kişilik grup, önce yurdu ateşe verdi, ardından kız öğrencilerin eşyalarını yağmaladı. Geçen yıl aynı yurtta kalan 63 öğrenciden 47’si üniversite sınavını kazanmıştı.

KIZ YURDUNA YAPILANLAR DİKKAT ÇEKİCİYDİ

Zaman'dan İsmail Avcı'nın haberine göre; Genelkurmay Başkanlığı, son 10 günde Türkiye genelinde meydana gelen şiddet ve terör olaylarının bilançosunu çıkardı. Dün Genelkurmay’ın internet sitesinden yayınlanan raporda PKK yandaşlarının gerçekleştirdiği Kobani eylemleri ve göstericilerin çevreye verdiği zararlar da yer aldı. Hedef alınan kurumlardan Hakkari Yüksekova’daki Dağlıca Kız Öğrenci Yurdu’na yapılanlar ise dikkat çekiciydi.

BÖLGEDEKİ LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KALABİLECEĞİ TEK MEKANDI

Rapora göre, ‘bölücü terör örgütüne yakın’ 100 kişilik grup, 10 Ekim günü önce yurdu ateşe verdi, sonra da yağmaladı. Kullanılamaz hale gelen yurt, Hakkâri köylerinde yaşayan lise öğrencilerinin kalabileceği tek mekândı. 4 yıldır bölge insanına hizmet veren yurtta 2013-2014 eğitim döneminde 63 öğrenci kaldı ve bunlardan 47’si üniversite sınavını kazandı. Ağırlıklı olarak Anadolu lisesi öğrencilerinin barındığı yurt aynı zamanda üniversiteye hazırlanan lise mezunu öğrencilerin yuvasıydı. Yurt, önceki senelerde de onlarca öğrencinin üniversiteyi kazanmasına imkân sağladı. Zemin katta ise Yüksekovalı ortaöğretim öğrencilerine hizmet veren okuma salonu bulunuyordu.

GENEL KURMAY HER ŞEYİ TAKİP EDİYOR

Genelkurmay Başkanlığı, başta doğu ve güneydoğu bölgeleri olmak üzere farklı illerde yaşanan terör faaliyetlerini yakından takip ediyor. Gün gün yaşanan her hadise düzenli olarak Genelkurmay’ın internet sitesinden kamuoyuna duyuruluyor. Kobani’ye destek gerekçesiyle Türkiye genelinde ortaya konulan şiddet eylemleri de ayrıntılı biçimde başından beri sitede yer aldı. Özellikle okullara saldırılar, bayrak yakma hadiseleri, Atatürk büstlerini tahrip etme girişimleri, güvenlik güçlerine yönelik saldırılar, sınır bölgesindeki hareketlilik, teröristlerin Mehmetçik’e taciz ateşleri Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından tek tek not edildi.

PKK, YURTTA YANGIN ÇIKARIP, KIZLARIN EŞYALARINI YAĞMALADI

Genelkurmay’ın dün yaptığı açıklamada da bölgedeki terörist eylemlere dikkat çekildi. Buna göre 10 Ekim günü bölücü terör örgütünü destekleyen yaklaşık 100 kişilik bir grup, Hakkâri, Yüksekova ilçe merkezinde bulunan Dağlıca Kız Yurdu’na girerek yangın çıkardı, kız öğrencilerin eşyalarını yağmaladı.

PKK/YPG'Lİ BU GRUP SURİYE'DEN YASA DIŞI YOLLARLA GİRDİ

Şanlıurfa, Suruç Mürşitpınar Mahallesi Yumurtalık mevkiinde teröristlerin silahsız olarak yakalandığını bildiren Genelkurmay, olayla ilgili kişilerin, Suriye’den yasa dışı yollarla Türkiye’ye giriş yaptıklarını vurguladı. Yapılan mülakat neticesinde bunların PKK/PYD bölücü terör örgütü mensubu olduklarının tespit edildiğine işaret etti. Yakalanan altı bölücü terör örgütü mensubundan, Suriye uyruklu üç teröristin, cumhuriyet savcısının talimatıyla serbest bırakıldığını aktaran TSK, diğer üç terörist ile ilgili adli tahkikata, Suruç İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından devam edildiğini kaydetti.

HİDROELEKTRİK SANTRALİNE SALDIRI

Açıklamaya göre ayrıca, 11 Ekim’de bölücü terör örgütü mensubu silahlı üç-dört terörist, Kars-Kağızman ilçesi mülki sınırları içerisinde bulunan bir hidroelektrik santralinin (HES) sistem odasını ateşe verdi. Teröristler, özel enerji firmasına ait bir kamyoneti gasp ederek bölgeyi terk etti. Olayla ilgili olarak, Kağızman Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatı ile soruşturma başlatıldı. Yapımı halen devam eden santral, Kars’ın Kağızman ilçesinden 25 kilometre uzaklıkta Aras Nehri üzerinde bulunuyor. HES’in 21 megavat kurulu güce sahip olması ve yılda 68 milyon kilovat saat elektrik üretmesi planlanıyor.

ASKERE TACİZ ATEŞİ

Genelkurmay’ın duyurduğu bir diğer terör eylemi Irak topraklarından geldi. Sınır üzerinde bulunan Düğün Dağı’ndaki askerî birimlere terör örgütü mensupları tarafından taciz ateşi açıldı. Buna en ağır şekilde ateşle karşılık verildi. Teröristler yurtiçinden de saat 10.00 sularında Dağlıca’daki üs bölgelerine taciz ateşinde bulundu. Bu teröristlere de anında karşılık verildi.

OKUL VE MOBESE'YE SALDIRI

Şırnak, İdil’de Adile Naşit Caddesi ve muhtelif cadde ve sokaklarda, PTT binasına ve Veysel Karani Ortaokulu’na saldırılar oldu. Okul ile MOBESE direklerinde maddî hasar meydana geldi. Veysel Karani’nin Rakka’daki türbesi 23 Haziran’da IŞİD tarafından havaya uçurulmuştu.

İLKÖĞRETİMİN BAYRAĞI YAKILDI

Muş’ta ise bölücü terör örgütüne müzahir kimliği belirsiz kişiler tarafından, Merkez Dilimli Köyü İlköğretim Okulu’ndaki Türk bayrağı yakıldı. Öte yandan bölücü terör örgütü mesubu bir terörist, Şemdinli’deki üs bölgesine silahlı olarak teslim oldu.

YÜKSEK OVADAKİ TEK KIZ YURDU

Genelkurmay’ın açıklamasında dikkat çektiği Hakkari Yüksekova’daki kız öğrenci yurdu, 4 yıldır faaliyet gösteriyor. Eğitim kurumunun yetkililerinden alınan bilgilere göre 2013-2014 eğitim öğretim döneminde yurtta 63 öğrenci kaldı. Bu öğrencilerden 47’si üniversiteyi kazandı. Hakkari’nin köylerinde ikamet edip eğitim imkanı olmayan öğrencilere ev sahipliği yapan yurt sayesinde bugüne kadar onlarca öğrenci üniversiteyi kazanma imkanı buldu. “Bana da bir yer açın” sloganıyla hizmet veren yurt, liseyi okumak isteyen ve maddî imkânı olmayan kız öğrencilerinin barınma ihtiyacını karşılıyor. Ağırlıklı olarak Anadolu lisesi öğrencilerini barındıran yurtta üniversite hazırlık öğrencileri de kalıyor. Burası ilçenin tek kız öğrenci yurdu konumunda. Barınma imkânının yanı sıra öğrencilere ders takviyesi fırsatı da sunuyor.

SADECE HAKAKRİ, YÜKSEKOVA'DA 14 OKUL YAKTILAR

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, PKK’lılar tarafından yapılan eylemlerde 14 okul, 1 yurt, 1 ödev ve test merkezi ile kültür merkezi yakıldı.
Eğitimi vuran saldırılar, TSK sitesinde


TSK’nın internet sitesinde duyurulan, eğitim kurumlarına yönelik terörist saldırılardan bazıları şöyle:

5 EKİM 2014: Hakkari Yüksekova’da, bölücü terör örgütüne müzahir ellerinde uzun ve kısa namlulu silahlar olan 7-8 kişinin de bulunduğu, 200-300 kişilik bir grup Süleyman Uğur Sıtkı Ortaokulu’nu yaktı.

7 EKİM 2014: Bölücü terör örgütüne müzahir gruplar tarafından, Van merkezde, Serhat Koleji ve Kevenli TOKİ İlköğretim Okulu’na taşlı saldırıda bulunuldu. Söz konusu okullarda maddi hasar meydana geldi.

7 EKİM 2014: Bölücü terör örgütüne müzahir bir grup tarafından, Siirt merkezde; Milli Egemenlik İlköğretim Okulu, Süleyman Demirel İlköğretim Okulu, Şehit Komiser Osman Demir İlköğretim Okulu, Gazi İlköğretim Okulu, Vali Mehmet Suer Ortaokulu ve İhsan Süreyya Anaokulu’na taşlı saldırıda bulunuldu. Söz konusu okullarda maddî hasar meydana geldi.

8 EKİM 2014: Van, Gevaş ilçe merkezinde gün boyu devam eden olaylar sonucunda, İzzettin Şir Lisesi’nde bulunan Atatürk büstü yerinden sökülerek zarar verildi.

8 EKİM 2014: Hakkari Yüksekova’da bölücü terör örgütüne müzahir 150-200 kişilik bir grup, Cezaevi kavşağında gösteri yaptı, başka bir grup ise ilçe merkezinde beraberinde getirdiği Türk bayrağını yaktı. Ayrıca, Vali Erdoğan Gürbüz İlköğretim Okulu, İsmet Kalkan Anadolu Lisesi ve Cumhuriyet İlköğretim Okulu yakıldı.

9 EKİM 2014: Bölücü terör örgütüne müzahir bir grup; Hakkâri, Yüksekova ilçe merkezinin bir caddesini trafiğe kapattı. Kaymakamlık binasına, Cumhuriyet İlköğretim Okulu’na ve güvenlik güçlerine taş ve sopa ile saldırıda bulundu. Olaylar esnasında Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda maddî hasar meydana geldi.

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER