DİYARBAKIR'da iki gün süren
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) '
Kürt Sorununda Birlik ve Çözüme Doğru
Çalıştayı'nı tamamladı. Çalıştayın sonuç bildirgesini açıklayan DTK Sözcüsü ve DEP eski
Milletvekili Hatip
Dicle,
PKK'dan
ateşkes sürecini uzatmasını isterken, askerin de operasyonları durdurmasını talep etti. Dicle, Abdullah
Öcalan'ın 15 Ağustos'ta açıklayacağı yol haritasının
Kürt sorunun çözümüne katkı sunacağını ifade ederek, devletin asimilasyon politikasından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
Demokratik Toplum Kongresi tarafından, siyasetçi, yazar,
sivil toplum kuruluş temsilcisi, milletvekilleri ve belediye başkanlarının katılımıyla Diyarbakır'da, gerçekleştirilen ve Kürt sorunu çözüm tartışmalarına katkı sunmayı hedefleyen 'Kürt sorununda Birlik ve Çözüme Doğru Çalıştayı' sona erdi. İki gün süren çalıştayda, 'Kürtlerin ulusal demokratik birliği, kültürel haklar ve çatışmasızlık ortamının devamı' başlıkları altında tartışmaların yürütüldüğü açıklandı. Kürt sorununa ilişkin yürütülen tartışmaların ardından çalıştaydan çıkan sonuçlar bir bildirge ile kamuoyuna duyuruldu. Çalıştayın sonuç bildirgesi DTK sözcüsü ve eski DEP Milletvekili
Hatip Dicle tarafından açıklandı. Kameraların karşısına geçen Dicle, PKK'ya ve devlete 'silahları susturun' çağrısında bulundu. 90 katılımcıyla çalıştayın tamamlandığı bilgisini veren Dicle, çalıştayın, Kürt sorunun ulusal bir mesele olduğu tespitine vardığını ve sorunun bu zeminde çözülmesi gerektiğini söyledi.
'ASKER OPERASYONLARI DURDURSUN'
PKK'nın ateşkes sürecini uzatmasını isteyen Dicle, askerin de operasyonları durdurmasını istedi. PKK ve diğer Kürt siyasal parti ve örgütlerin
legal hayata siyasi aktör olarak katılımının sağlanması için engellerin kaldırılması yönünde görüş birliğine varıldığını anlatan Dicle, Kürt sorunun çözümünde siyasal süreçlerin geliştirilmesini istedi. Dicle, DTP'ye yönelik gerçekleştirilen operasyona atıfta bulunarak, gelişmelerden çalıştay katılımcılarının kaygı duyduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Çalıştay, devletin bu güne kadar uygulaya geldiği asimilasyon politikalarını kınayarak derhal son bulması gerektiğini ifade etmiştir. Çalıştay, Kürt kimliği ile diğer kimliklerin siyasi parti kurmak dahil olmak üzere düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önünde ki tüm yasal, siyasal ve idari engellerin kaldırılması gerektiğini savunur. Başta
siyasi partiler yasası ve bunu ilgilendiren diğer mevzuatta yapılacat değişiklikler ile bu zemin hazırlanabilir ve dolayısıyla demokratik ve barışçıl siyasetin önü açılabilir. Kültürel haklar anayasada güvence altına alınmalı ve anayasada ki ayrımcılağa dair tüm düzenlemeler derhal kaldırılmalıdır."
'ÖCALAN, DTP VE PKK'YI SÜRECİN DIŞINDA TUTMAYIN'
Dicle, anadil hakkının tanınması gerektiğini, ana dilin siyasal faaliyetler dahil, toplum yaşamanın her biçiminde kullanımının önünde ki engellerin kaldırılması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Çalıştay, Kürtleri muhatap almayan, bu çerçevede
Abdullah Öcalan, PKK, DTP, diğer siyasi parti ve demokratik örgütleri sürecin dışında tutan bir yaklaşımın gerçek bir çözüm üretmeyeceğini belirtir. Çözüme temel teşkil edecek her türlü çabayı önemseyen çalıştay, bu bağlamda Öcalan'ın üzerinde çalıştığı yol haritasının çözüme kapı aralayabileceğini ve hükümet tarafından dikkate alınması gerektiğini vurgular. Kürt siyasal ve sivil toplum hareketinin kendi içinde barış
diyalog, tolerans ve
demokrasi ortamının gelişmesini sağlamaya çalışması gerektiği vurgulanmıştır. Çalıştayda yapılan tartışmalar ulusal demokratik birliğin mümkün olduğunu ve bu yöndeki çalışmaların devamının önemini ortaya çıkarmıştır."
DHA