Kalkınma Bakanı
Cevdet Yılmaz,
Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (
ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus ve beraberindeki
yönetim kurulu üyelerini makamında kabul etti.
Kabulde konuşan Bakan Yılmaz,
kalkınmanın sadece büyümek veya zenginleşmek anlamına gelmediğini, gelir dağılımının daha dengeli bir şekilde dağılmasının da kalkınmanın olmazsa olmaz unsuru olduğunu, dengesiz şekilde dağılan zenginliğe kalkınma denilemeyeceğini söyledi.
AK Parti hükümetleri döneminde sadece ekonomi ve
demokrasi alanında gelişmeler sağlanmadığını, yoksullukla mücadelede de çok ciddi mesafeler katedildiğini anlatan Yılmaz, şunları söyledi:
''Uluslararası hesaplara göre, bugün dünyada günlük bir dolar gelirin altında bir milyardan fazla insan yaşıyor.
Türkiye'de bu, 2005 sonrasında sıfırlandı. Günlük 2,15 doların altında gelirle yaşayan nüfus 2003 sonrasında yüzde 3'ler civarındaydı, 2009 itibarıyla binde 20'lere indi. Yani bu da neredeyse sıfırlandı. Günlük 4,30 doların altında yaşayan nüfusumuz 2002'de yüzde 30'un üzerindeydi, bu da 20 milyondan fazla insana tekabül ediyordu. Bugün bu rakam da yüzde 4-5'lere inmiş durumda. Biz AK Parti olarak başından beri sosyal konulara çok önem verdik. Zenginler de daha zengin hale geliyor ama AK Parti döneminde baktığımızda
zenginlerden çok yoksullara yaradı bizim iktidarımız.''
Dünyada yaşanan
ekonomik krize de değinen Bakan Yılmaz, Türkiye'de güçlü bir
siyasi istikrar, sağlam ekonomik ve sosyal yapı bulunduğunu vurguladı. Yılmaz, ''Türkiye bu süreçten nispi gücünü artırmış olarak çıkacak'' dedi.
-AHİLİK KURALLARINA GÖRE EKONOMİK KRİZİN REÇETESİ-
ESDER Başkanı Mahmut Çelikus ise ekonomik krizde israfın önemine değinerek, ''İmkanı olanlar da harcasın ama kendileri için değil, ihtiyaç içerisinde olan insanlar için harcasınlar'' dedi.
Ahilikte bulunan üç şartın ekonomik krize
cevap verdiğini anlatan Çelikus, ''Bunlardan bir tanesi cömert olmak. Ahiye göre cömertlik kendi ihtiyacı varken bile başkasına verebilen insandır. İkincisi diğergam olunuz. Yani başkasının kederini, tasasını, en az kendi derdi kadar önemsemek. Üçüncüsü ise civan-ı mert olmak.
Ekonomik krizin reçetesi budur'' diye konuştu.
Asgari ücreti 600 lira civarında olan bir ülkede dolar milyarderlerinin artmasını da pek sağlıklı bulmadıklarını belirten Çelikus, sosyal barışın devamı isteniyorsa fakir grupların durumunun mutlaka iyileştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
AA