Abdullah Gül'ün eski danışmanı Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan, son zamanlarda özellikle çözüm süreci ve hükümet kaynaklı olarak kulis bilgileri yazıyor. Ve iddiaları genellikle yalanlanmıyor. Bugünkü yazısında ilginç bir iddiada bulunan Takan'a göre komuta kademesinin Malatya ve Erzincan'da icra ettiği yıllık faaliyet değerlendirme çalışmaları sonrasında TSK sitesinde yayınladığı fotoğraflarda bir mesaj gizli.
***
TSK’dan manidar haber...
Türk Silahlı Kuvvetleri her hafta başı, Pazartesi günü resmi internet sitesinden bol fotoğraflı haberler duyurur. “Türk Silahlı Kuvvetlerinden Haberler” başlığı altında yer alan haberlere baktığınızda genellikle (iç işleyişe yönelik) rutin içeriklidir. Çoğu zaman şöyle bir bakar geçersiniz.
Fakat bu hafta başı, Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesinden manşet bir habere imza attı. Hem de 4 fotoğraflı... Fotoğraf altında da “Yüksek çözünürlüklü fotoğrafları indirmek için tıklayınız.” yazıyordu.
Haber şöyle;
“TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDEN HABERLER-2
14-16 Ocak 2015 tarihleri arasında 2’nci Ordu Komutanlığı (Malatya) ve 20-21 Ocak 2015 tarihlerinde 3’üncü Ordu Komutanlığı (Erzincan) karargâhlarında, yıllık faaliyet değerlendirme çalışmaları icra edilmiştir.
Çalışmalarda; Terörizmle Mücadele Harekâtı, Toplumsal Olay Görünümlü Terör Eylemleri ve Hudut Güvenliği konuları ile bu konuların hukuki mevzuatı incelenmiş, 2014 yılının genel değerlendirmesi yapılmış ve 2015 yılına yönelik uygulama esasları görüşülmüştür.”
Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının da yer aldığı fotoğraflardan birini, birinci sayfamızda bulacaksınız. Merak ederseniz geri kalanına siz internet sitesinden bakın.
Şimdi, “bu haberde ve fotoğrafla da ne var” diye soracaksınız.
Bilebildiğim kadarıyla izah edeyim;
1- Zikredilen tarihlerde yapılan toplantıların öyle sanıldığı gibi bir iç denetleme faaliyeti olmadığı vurgulanıyor.
2- Toplantı yapılan yerlere dikkat. 2’nci ve 3’ncü Ordu karargahları.
3- Kısa metne çok dikkat. Çalışmaların tek gündeminin terörizmle mücadele olduğu belirtildikten sonra “Toplumsal Olay Görünümlü Terör Eylemleri” vurgusu yapılıyor, ardından da “bu konuların hukuki mevzuatı incelenmiş” deniyor.
Bence burada “toplumsal olay görünümlü” ifadesi başlı başına manidar bir mesaj. Artı, “incelenen hukuki mevzuat” mesajı.
Genelkurmay Başkanlığı, kışlaya hapsedildiği dönemde hukuki mevzuatı bugüne kadar bilmiyor muydu da tekrar inceleme ihtiyacı hissetti?
Daha önce çözüm sürecine itirazlarını ve tepkilerini bölgeden çeşitli haberler vasıtasıyla resmi internet sitesinden duyuran TSK (bence) bu sefer hassasiyetini ve hatta uyarısını manşete taşımış ve oldukça anlaşılır bir dilde anlayan herkese “meydanın boş olmadığı” gösterilmiş.
Altına da kararlılığı, dik duruşu perçinlemek için tüm komutanların yüksek çözünürlükte görüldüğü anlamlı 4 fotoğraf eklenmiş.
Bölgedeki kaynaklardan toplantıların içeriğine ilişkin edindiğim bilgileri not edelim;
* Terör bölgesinde ayaklanma faaliyetleri çerçevesinde hendekler, silah depoları, terörist kampları ele alındı.
* Valiliklerden operasyonlar için kaç defa izin istenildiği ve kaç defa müsaade alındığının kapsamlı bir analizi yapıldı. Görüldü ki; operasyon taleplerine verilen izin 10’a 1 oranında ve bazı bölgelerde bunun bile altında. Operasyonlara gidilen yerlerden de çoğundan boş dönülmüş... Gecikmeli izinler vs.. bürokratik işlemler yüzünden.
* Terörle mücadelede ihtiyaç duyulan yeni birlik yapılanmaları, yeni silah ve teçhizat ihtiyaçları görüşüldü. Terörle mücadelede ihtiyaç duyulan yeni kanuni düzenlemeler hakkında görüş alış verişi yapıldı.
* Ayaklanma esnasında mülki makamlarla en hızlı nasıl hareket edilebileceği ele alındı. Tehdidi ortadan kaldırmaya yönelik planlar yapıldı, harekat tarzları oluşturuldu. Ayaklanmada ne tür tedbirler alınacağı enine boyuna incelendi.
* Sınırlardan kaçakçı ve terörist geçişini önlemek için hendeklerin yanı sıra en kritik yerlere örülecek duvarlar gözden geçirildi. Sınır yollarına açılacak yeni yollar ve kalekolların durumu ele alındı.
* 1’inci ve 2’nci askeri yasak bölgelerin durumu ile bunların birleştirilip 1’inci derecede askeri yasak bölge ilan edilmesi gereken yerlerin tespiti yapıldı.
* Göç konusu ve yoğun göç durumunda alınması gereken tedbirler yeniden gözden geçirildi.
TSK’nın manidar manşet haberine bir kaç bilgi notu da ekleyeyim..
Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, terör bölgesindeki tüm gerçekleri ve olup bitenleri anında hem Cumhurbaşkanına hem de Başbakana iletiyor. Yapılan bu bilgilendirmeler de belgeleriyle birlikte kayıt altında tutuluyor.
Bu bilgilendirmeler sadece Cumhurbaşkanı ve Başbakan’la sınırlı bırakılmıyor. Belge ve bilgiler başta MİT ve Emniyet olmak üzere ilgililerine kapalı zarf içinde ulaştırılıyor.