Çeteler, vatandaş adına ilaç yazıp devlete fatura etti. Güvenlik açığı vatandaşa 3 TL reçete, 5 TL muayene, en az 5 TL de ilaç parası olarak döndü. İlaçların PKK’ya gönderildiği öne sürüldü.
Bugün'den Hasan Bozkurt'un haberine göre, Devlet Denetleme Kurulu raporlarına giren vatandaşın kimlik numaralarının çalınması skandalına bir yenisi daha eklendi. Çeteler, vatandaş adına ilaç yazıp devlete fatura etti. Güvenlik açığı vatandaşa 3 TL reçete, 5 TL muayene, en az 5 TL de ilaç parası olarak döndü. İlaçların PKK’ya gönderildiği öne sürüldü.
Türkiye’nin bir ucundaki vatandaşı hiç uğramadığı şehirde hastaneye gitmiş gösterip ilaç yazma skandalında son örnek Ankara’da oturan C.K. isimli vatandaş adına yaşandı. C.K, eczaneye gittiğinde Diyarbakır Silvan’da adına ilaç yazıldığını anladı. Kendisine 2 ayda bir grip ilaçları yazıldığını öğrenen C.K. hiç kullanmadığı ilaçların parasının da maaşından kesildiğini gördü.
SAYISI BİLİNMİYOR
C.K, vatandaşlık numarasının Diyarbakır Silvan’a nasıl gittiğini ve hangi doktorun imzasıyla hayali ilaç yazıldığı bilgisini talep etti. Yapılan incelemede C.K ve daha binlerce vatandaş adına yazılan ‘hayali ilaçların’ terör örgütü PKK için dağa çıkarıldığı tespit edildi.
İlaç çetelerinin eline geçen kimlik numaraları ile doktor e-reçete şifrelerinin sayısı ise bilinmiyor. İlaç çeteleri ise hiç hastaneye gitmeyen vatandaşlar üzerinden ilaç yazıp devlete fatura etmeye devam ediyor.
TELEFONLA İLAÇ BİLGİSİ
Sosyal Güvenlik Kurumu hayali ilaç yazımına karşı vatandaşların SGK internet sitesinden telefonlarını aktive etmelerini istedi. Sisteme vatandaş kaydının yetersiz olduğuna işaret eden yetkililer, telefon numaralarının SGK’ya kaydedilmesi halinde yazılan ilaçlara dair bilgilerin anında vatandaşa ulaştırıldığına dikkat çekti. Anlık bilgi sahibi olmak için GSM numaranızı E-SGK menüsünden kaydetmeniz gerekiyor. Aktif edilecek numaranın kişinin kendi TC numarası üzerine olması gerekiyor.
DDK: 14 MİLYON KİŞİNİN BİLGİSİ PAYLAŞILDI
Vatandaş adına büyük risk taşıyan bu tablo, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde hazırlanan DDK raporlarına da girmişti. Raporda, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nda vatandaşların nüfus bilgilerinin kolay şifrelerle girilen alanlarda korunduğu belirtildi. Devlet kurumlarının sadece 14 milyon vatandaşın bütün bilgilerini bilgisayar ortamında paylaştığı vurgulandı.
FATURA VATANDAŞA
Büyük vurgunun meblağı tam olarak bilinmiyor, ancak faturasını vatandaş ödüyor. Vatandaş sahte muayene, başına 3 TL reçete, 5 TL muayene, en az 5 TL de ilaç parası ödüyor.