Başbakan Erdoğan küresek
krizi değerlendirirken yeni
Anayasa çalışmaları hakkında açıklamalar yaptı.
Erdoğan,
Anayasa değişikliği gündeme aldık ve başlamadan bitti.
Meclis Başkanı bu konuda bir
komisyon önerdi. Bu öneriye ana muhalefetin
destek vermediğini söyledi.
Amerika'daki temaslarını sürdüren Başbakan
Tayyip Erdoğan, Washington'daki Brookings Enstitüsü'nde bir konuşma yaptı. Erdoğan, buradaki konuşmasında
Türkiye'nin dış politikasına dair değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, konuşmasında
Irakla olan ilişkilerden
Avrupa Birliği'ne üyelik sürecine, Türkiye'nin Ortadoğu'daki arabuluculuk rolüne, Kafkaslardaki
Gürcistan sorunundan
Ermenistan ile ilişkilere kadar pek çok konuda bilgi verdi.
Başbakan Erdoğan, konuşmasının başında Irak ve kuzey Irakla ilgili olarak "Iraklı sürekli temas halindeyiz" dedi. Erdoğan,
Avrupa Birliği konusunda ise "Tam üyelik kararlılığımız devam etmekte" diye konuştu.
"ERMANİSTAN'LA DİYALOGDA ABD'NİN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ"
Erdoğan, Türkiye'nin dış politikası konusunda ise geçmişte sorun yaşanan
ülkelerle ilişkilerin "gayet iyi" olduğuna dikkat çekti. Ermenistan ile başlatılan
diyalog ortamını korumakta "kararlı" olduklarını aktaran Erdoğan, bu konuda ABD'nin vereceği desteğin de çok önemli olduğunu vurguladı.
"Yeni dönemde atılan adımlar, diyalog ortamına zarar vermemeli" diyen Erdoğan, Kafkaslardaki sorunlara da yeni çözüm yolları aramak gerektiğini kaydetti. Erdoğan, "Karabağ sorununun çözümü Ermenistan ile ilişkilerimizi iyi etkiler" dedi.
"SİZ HEP KOPENHAG KRİTERLERİ DERSENİZ BİZ DE İSTANBUL KRİTERLERİ DERİZ"
Erdoğan, uluslararası sorunların çözümünde lobilerle netice alma yoluna gidilmemesi gerektiğini ifade ederek "Türkiye buna kapalı" diye konuştu.
Konuşmasın
Kıbrıs konusuna da değinen Erdoğan, "2004'te
adalet sözü aldık. '
Hayır' diyen
Rumlar AB'ye kabul edilirken, çözüme '
evet' diyen
KKTC hâlâ cezalandırılıyor" diye konuştu. AB ile müzakerelerde sürekli olarak Kıbrıs konusunun öne çıkarıldığını kaydeden Erdoğan, "
Kopenhag kriterleri dediler, olmayacaksa söyleyin. Biz de
İstanbul kriterleri der yolumuza devam ederiz." Şeklinde kaydetti.
Erdoğan, AB'ye üyelik sürecindeki reformlar konusunda da "Biz attığımız reform adımlarını kendimiz için attık. Türkiye'nin attığı adımların görmezden gelinmesi adil değil." diye ekledi.
Konuşmasında küresel
terör konusuna da değinen Başbakan Erdoğan, "21. yüzyıla damgasını vuran olaylardan biri de küresel terördür. 11
Eylül sadece ABD'yi değil tüm dünyayı etkilemiştir." dedi.
Afganistan ve Pakistan'daki durumun, ABD ile "özel gündem" maddesi olduğunu ifade eden Başbakan, "Afganistan'daki varlığımızı uzun vadeli bir sorumluluk olarak görüyoruz" diye belirtti.
ABD'nin küresel terör ile mücadelesine eleştirililerde bulunan Erdoğan; Afganistan, Irak,
Lübnan,
Sudan gibi ülkelere çok büyük meblağlarda para yatırıldığını; ancak bu paranın netice vermediğini belirtti. Erdoğan, para yatırıldıktan sonra nerelerde kullanıldığının takip edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu ülkelere yatırım yapılması tavsiyesinde bulundu.
"IRAK VE AFGANİSTAN'A YATIRILAN PARALAR NEREYE GİDİYOR"
Erdoğan, "Irak ve Afganistan'a çok para aktarılıyor. Ama buralara gittim gördüm, bu paralar nereye gidiyor?" diye sordu. Irak'a gerçekleştirdiği ziyarette gördüğü manzaranın çok kötü olduğunu dile getiren Erdoğan, "Afganistan daha kötü. Biz Afganistan'a para vermiyoruz, yatırım yapıyoruz. Eğitim yardımı yapıyoruz, okul inşa ediyoruz.
Sağlık yardımları var. Bu ülkelere para vermek yerine eser yapalım, eser bırakalım, yatırım yapalım" diye konuştu. Erdoğan, Sudan ve Lübnan'da da durumun aynı olduğunu belirtti.
"IMF VE DÜNYA BANKASI BİRLİKTE ÇALIŞMALI, G20 DE BUNU TEŞVİK ETMELİ"
Küresel mali krizi konusunda ise uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bu konuda çok aktif bir rol oynadığını kaydeden Erdoğan, "IMF ve
Dünya Bankası ortaklaşa çalışmalı, G-20 de bunu
teşvik etmeli" dedi.
Erdoğan, konuşmasında son olarak "Yeni dönemde ABD ile ilişkilerimiz geliştirmek istiyoruz, birlikte çalışacak olmamıza inancım tam" dedi.
"PARLAMENTO BARAJI DÜŞÜRÜLEBİLİR"
Erdoğan'ın konuşmasının ardından soru-
cevap kısmına geçildi. Burada konukların ve gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, Türkiye'deki
demokrasi ve
anayasa değişiklikleri hakkındaki bir soruya cevaben "
Parlamento barajı düşürülebilir" dedi. Erdoğan, meclisteki kadın sayısını artırmak istediklerini dile getirdi.
Barajın diğer ülkelere göre yüksek olduğunu ve bunu kabul ettiklerini dile getiren Erdoğan, "Bu düşürülebilir. Düşürülemiyorsa şöyle olur 450 milletvekili baraja tabi tutulur. 100 milletvekili dışarıda kalır." dedi. Parlamentodaki kadın vekiller konusunda ise Erdoğan, "En çok bayan vekile benim partim sahip. Parlamentoya illaki bayan sokalım diye değil, kaliteyi de artıralım diyoruz. Ülke genelinde kadın örgütlenmesi
AK Parti kadar güçlü olan yok. Ana kademede bayanlarla erkekler birlikte çalışıyor. Siyasi noktada iyi bir deneyime sahibiz." diye konuştu.
"IRAK'TAN ÇEKİLME TAKVİMİ ERKEN AÇIKLANDI"
Ardından kendisine Irak konusunda bir soru yöneltilen Erdoğan, ABD'nin çekilme takviminin
erken açıklandığını söyledi. Erdoğan, "Irak ile ilgili süreçte bizim enformatik süreçte sorun oldu. Birbirimizi anlamakta sıkıntı çektik." dedi. ABD'nin Irak'tan çekilmesi konusunda tarih yada ay belirlenmesinin Barack Obama'nın takdiri olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, "Ama bunun açıklanması acaba erken mi oldu diye düşünüyorum. Bence erken oldu. Netice vermezse farklı bir durum ortaya çıkar." diye uyardı. Başbakan Erdoğan, "Keşke altyapısı hazırlandıktan sonra açıklansaydı" dedi.
"IRAKLI GÜVENLİK GÜÇLERİNİ EĞİTMEYE HAZIRIZ"
Irak'ta demokrasiye geçiş sürecinde zorluklar olduğunu dile getiren Erdoğan, "Irak'ın kendi güvenlik güçlerinin güçlenmesi lazım. Yerel
yönetimlerinin olması lazım. Şimdi belli olgunluğa ulaştığını söyleyemeyiz." dedi. Başbakan, bu minvalde "Iraklı güvenlik güçlerini eğitmeye hazır olduklarını" kaydetti. Erdoğan, şöyle devam etti: "Biz Türkiye olarak bunların yetiştirilmesinde varız. Çünkü hemen yanı başındayız. Yerel yönetim de aynı şekilde. Irak'taki siyasi partileri Türkiye'ye davet edip eğitimler verdik. Hâlâ çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Demokrasiye geçiş lafla olmuyor. Bunun uygulaması çok önemli ve yerinde görsünler istiyoruz. Geçiş kolay değil."
TÜRKİYE'NİN ARABULUCULUĞU İLE İRAN İLE İLİŞKİLERDE İLERLEME SAĞLANABİLİR
Ardından Erdoğan'a,
İran ve ABD arasında arabulucu olma teklifine yönelik bir soru yöneltildi. Erdoğan, bu konuda Türkiye'nin, İran ve AB Troykası'ndan farklı bir konumu olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, "İran ile AB Troykası arasındaki güvensizliği Türkiye giderebilir" dedi. Erdoğan, "Bizden daha önce aracı olmamızı istemişlerdir. Görüşmeler olmuştur; ama devam ettirilmemiştir, bu çarkın devam ettirilmesi gerekir" dedi. Erdoğan, şöyle devam etti: "Türkiye, gelecekte İran bölgesinde savaş olsun istemiyor. Herkes barışın peşinde. Öyleyse bize düşen görev diğerlerinden farklı görev alırız. İran'ın ABD ve diğer ülkelerle sıkıntılı dönemlerinde arabulucu görevini görebiliriz. İran ve AB'nin bu konuda bize güveni var. Biz yardımcı oluruz diyoruz. Yanı başımızda komşumuz; biz bunu çözersek hem bölgemiz hem de dünya kazanır. İran'ın güveni var, ABD'nin güveni var, AB'nin güveni var. Türkiye'nin arabuluculuğu ile İran ile ilişkilerde ilerleme sağlanabilir"
"BİZDE BATIK BANKA YOK, BAKKAL AÇAR GİBİ BANKA AÇILMASINA İZİN VERMEDİK"
İran konusunun ardından Erdoğan'a küresel kriz ve Türkiye'nin tutumu hakkında bir soru yöneltildi. Erdoğan bu konuda "Geçmişteki krizleri tekrar yaşatmak istemiyoruz. Batık
banka yok, bu çok denetlemeden kaynaklanıyor. Bakkal açar gibi banka açılmasına izin vermedik." dedi. "Gelişmekte olan bir ülkeyiz, altyapı yatırımlarımızı durduramayız."ifadelerini kullanan Erdoğan, IMF ile çalışmaya devam etmeyi düşündüklerini aktardı.
Kendisine İran'ın nükleer programı konusunda yöneltilen bir soruya cevaben de Erdoğan, "İran'a
silah yapmayın diyenlerin de nükleer silaha sahip olmaması gerekli. İran bize yok diyor, biz de kendilerine telkinlerimizi sürdürüyoruz. Bizim ise böyle bir derdimiz yok. Daha başlangıç aşamasındayız" dedi.
(CİHAN)