‘
Türkiye yeni
Anayasasını arıyor' sloganı ile 11
Mayıs tarihinde gerçekleştirilen
seminer, geniş katılımlı olurken, dinleyenlerin kürsüye çağrılarak
önerilerinin alınmasıyla renkli bir görüntü oluştu.
Tuskon'a bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmekte olan
GÜSİAD (
Güngören Sanayi ve İşadamları Derneği) ve YAP (Yeni Anayasa Platformu)
işbirliği ile gerçekleştirilen programda; eski
İstanbul Barosu Başkanı Prof. Dr.
Yücel Sayman, Doç. Dr.
Ferhat Kentel ve
İstanbul Barosu avukatlarından Mehmet Uçum konuşmacı olarak yer alırken, seminerin moderatörlüğünü Avukat Berrin Tezgen gerçekleştirdi. Konuşmacı olarak yer alması beklenen eski
Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr.
Osman Can'ın, bir yakınının vefatı dolayısıyla son anda programa katılamadığı bildirildi.
‘Katılın, talep edin, birlikte yapalım” sloganının yer aldığı
afiş altında gerçekleştirilen seminere ağırlıklı olarak İşadamları derneği üyelerinin katıldığı görülürken, her yaş ve kesimden dinleyicinin programa iştiraki dikkat çekti.
Program öncesi, başka şehirlerde yapılan seminerlerdeki vatandaşların önerinin yer aldığı bir video izletilirken, video izleyicilerin taktirini topladı.
GÜSİAD adına Dernek Başkanı Ekrem Ateş ve YAP adına Ayhan Ogan'ın yaptığı açılış konuşmalarında; seçimlerden sonra gündeme gelecek olan ‘Yeni anayasa" oluşum sürecine tüm toplumun katılabilmesi için bu "Anayasa Toplantıları"nı düzenlediklerini ve de "Anayasa Toplantıları"nda ülkenin bu konuya kafa yoran aydınları, çeşitli meslek gruplarının temsilcileri, iş dünyasından ve toplumun her kesiminden katılımcılar bir araya gelmesini ve "yeni anayasa" sürecini tartışmalarını umduklarını belirttiler.
Daha sonra sırasıyla söz alan konuşmacılar, yeni anayasadan beklentilerini sıralarken, genel itibariyle özgürlüklerden yana düzenlemeler yapılmasına vurgu yaptılar. “Ben,
yeni Anayasada bana nasıl olmam gerektiğini dayatmayan bir Anayasa istiyorum” diyen
Yücel Sayman, başörtüsü meselesinin artık sorun halinden çıkarılması gerektiğini belirtip, seçmenlere de Anayasa teklifinde bulunması önerisi getirdi. Sayman ayrıca 65. Maddedeki Türk Devleti vatandaşları ifadesinin, ‘değiştirilemez' denilen ilk 3 maddedeki Türkiye Devleti kavramına ters düştüğünü ve bu kavramın çıkarılması gerektiğini kaydetti.
Söz alan İstanbul Barosu avukatlarından Mehmet Uçum, şuan yürürlükte 7 bin üzerinde yasanın olduğunu ve bunların çoğunun ya tek parti dönemlerinde, ya da ihtilallar sonrasında ortaya konulduğunu belirttikten sonra, geniş katılımlı bir Anayasa hazırlanmasında
Güney Afrika örneğini verdi. Halktan ulaşan bir buçuk milyon önerinin derlenmesi ve ayıklanmasından oluşturulan
Güney Afrika Anayasası örneğinin Türkiye için de bir
model olabileceğini belirten Uçum, genel anlamda bir mantalite değişimine ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Doç. Dr. Ferhat Kentel, konuşmasında; basit, anlaşılır ve herkesin anayasası olması olacak yeni düzenlemede, eşitlikçi bir yaklaşımla ve bireylerin her yönden kendisini bulabileceği bir yapının ortaya çıkmasının zaruretine işaret etti.
Konuşmaların ardından bir birey ve vatandaş olarak neler beklendiği sorularak, dinleyenlere söz verildi. Dinleyicilerin tek tek kürsüye gelerek ortaya koyduğu öneri ve teklifleri not alan konuşmacılar, programın son kısmında bu tekliflere ve sorulara
cevap verdiler. Söz alan dinleyicilerden Mehmet Katar'ın, “Özetle hava gibi bir Anayasa istiyorum, her tarafımızı ve her hakkımızı kuşatan ve her zaman ihtiyaç duyabileceğimiz bir anayasa” sözleri salondan büyük alkış aldı.
Program sonrasında, düzenlenen seminerle ilgili özel
röportaj veren GÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Ateş; toplumda yeni anayasa ile ilgili bir beklentinin olduğunu,
iktidar ve muhalefetin de bu yönde taahhütlerinin bulunduğunu belirterek:
“Böylesi seminerlerle halkın yeni anayasadan beklentileri netleşecek ve ortaya çıkacaktır. Bunu sağmala adına da biz işadamları olarak bir katkıda bulunmak istedik” diye ekledi.