Kayseri'de, Yüksek Askeri
Şura (
YAŞ) kararlarıyla resen
emekli edilen Adaleti Savunanlar Derneği (
ASDER) üyesi 20
subay ve
astsubay, emeklilik işleminin yok sayılması ve özlük haklarının iadesini istedi. Subay ve astsubaylar bu haklarını almak içinde mahkemeye başvurdu.
ASDER Kayseri Şube Başkanı emekli Yarbay Kemal
Mete, Mazlumder Kayseri Şube Başkanı Ahmet Taş ile birlikte Kayseri Bölge İdare Mahkemesi'nin önünde yaptığı basın açıklamasında,
Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK)'nden
YAŞ kararlarıyla resen emekli edildiklerini, 'irticai görüş sahibi olma ve disiplinsizlikle' suçlanarak dışlandıklarını söyledi.
YAŞ kararları yargıya kapalı olduğu için bugüne dek haklarını arayamadıklarını ve yargısız infaza uğradıklarını ileri süren Mete, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Ordudan uzaklaştırılarak işimizi kaybettiğimiz gibi TSK ile ilgili tüm sosyal haklarımız da elimizden alındı. Lojmanlarımızdan çıkarıldık, kimliklerimiz alındı, hastalarımız bile tedavisi yarım bırakılarak ölüme terk edildi. Bu nedenle hayatını kaybeden yakınlarımız oldu. Sorgusuz sualsiz işlerimizden edildiğimiz gibi bazılarımızdan eğitim gideri olarak tazminat talip edildi, hem kamuda hem de özel sektörde iş bulmamız çeşitli baskılarla engellendi, tam anlamıyla sefalete mahkûm edildik. Çaresiz, ümitsiz bırakılarak
intihar eden arkadaşlarımız oldu. Ancak her ne şart altında olursak olalım sabırla, birbirimize
destek olarak ayakta kalmayı başardık. Devletimize ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne güvenimizi kaybetmedik. Çünkü biliyorduk ki kişilerin hatası kurumlara mal edilemez. Gün geldi bizi yargısız infaza tabi tutanlar yargıya
hesap vermek zorunda kaldı."
Kemal Mete, 12
Eylül tarihinde yapılan referandumla yürürlüğe giren anayasa değişikliğinin kendilerine güç verdiğini ifade ederek, artık ordudan ihraçlarını hukuken sorgulayabilecekleri yeni bir dönemin başladığını kaydetti.
Yargısız infazın ''baş örtülü eşlere sahip olmalarından'' kaynaklandığını öne süren Mete, şöyle konuştu: "Son
resepsiyon krizinde de görüldüğü gibi TSK'da baş örtüsüne karşı reaksiyon hala sürmektedir. Başörtülü sivile dahi tahammül edemeyen amir zihniyetin, kontrolü altındaki askeri yargıyı etkileyerek adalete uygun karar çıkmasına engel olabileceği endişesindeyiz. Çünkü, askeri yargı halihazırda bağımsız karar verebilme özelliği taşımamaktadır.
Anayasa değişikliği doğrultusunda başvurumuzun değerlendirileceği Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (
AYİM)'nin yapısı değiştirilerek bağımsız hâkimlerin görev aldığı özerk bir yapıya kavuşturulmalıdır.
YAŞ mağdurlarının kanunla belirlenen suçları varsa gereken ceza verilmeli, aksi halde zedelenen itibarları iade edilmeli, ellerinden alınan tüm yasal hakları tazmin edilerek verilmelidir."
Basın açıklamasının ardından Kemal Mete ve YAŞ kararıyla resen emekli edilen toplam 20 subay ve astsubay
dava dilekçelerini AYİM'e gönderilmek üzere Kayseri Bölge İdare Mahkemesi'ne verdi.