Bakan Yıldız, "
Maden ocağında bir nevi
işletme hatasından çıkan
yangından dolayı 3 arkadaşımız aşağıda mahsur kaldı. Bununla alakalı
kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ancak zaman aleyhimize işliyor." dedi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK)'nun rutin eğitimlerden madende bulunan eğitimcilerin olaya acilen müdahalede bulunduğunu belirten Yıldız, "Arkadaşlarımız konu üzerinde incelemeler yaptı. Ben de işletme müdüründen bilgiler aldım. Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanlığımızın müfettişleri ile değerlendirme toplantısı yaptık." diye konuştu.
Yıldız, dün başlayan yangını söndürme çalışmaları bir yandan devam ederken, bir yandan da mahsur kalanlara ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.
Bakan Yıldız şöyle devam etti: "Karbonmonoksit seviyesi bilindiği gibi yükseldikten sonra buradaki kurtarma
ekiplerinin de tehdit ediyor. Kurtarma ekiplerine sıkıntı olmaması için arkadaşlarımız dikkatli davranıyor. Bu tür
kazalarda kurtarma için saat verilemez. Özel sektörün veya kamunun denetimi ile ilgili işletmelerin eğitimleri yürütülüyor." şeklinde konuştu.
Maden ocağında bir kısım tespitler yapıldığını belirten
bakan Yıldız, şunları söyledi: "Yaklaşık 2 hafta kadar önce hatta 20 gün önce burada bir kısım tespitler yapıldı. Bu tespitlerde özellikle havalandırma, cebri havalandırma ile ilgili denetim yapan Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün bir raporu var. Buranın
üretiminin durdurulması ile alakalı. Üretim zaten burada yapılmıyordu. Yapılan işlem, oluşan kaza kömür çıkartma faaliyetinden dolayı değil, buradaki bir kaynaktan çıkan kıvılcımdır. Oradaki arkadaşlarımız 3 kişiye ulaştıktan sonra
teknik ve adli denetim peşinden yapılacaktır."
850 METREDE MEYDANA GELEN 12 METRELİK GÖÇÜĞÜN 10 METRESİ AÇILDI
Öte yandan, ray döşenmesi sırasında kaynak makinesinden çıkan yangın sonrasında maden ocağında mahsur kalan 3
işçi kurtarılmayı bekliyor. Ocağın 1057 metre derinliğinde 30 saattir bekleyen işçileri kurtarmak için 850'nci metrede meydana gelen 12 metrelik göçüğün 10 metrelik bölümü açıldı.
Bu arada Kale Madencilik'e ait ocakta dün meydana gelen yangını söndürmek için 178 ton su basıldı. Ancak 850 metredeki yangın ve ardından meydana gelen 17 metrelik göçüğü aşmak için 10 kişilik ekip dünden bu yana çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kurtarma ekipleri göçüğün 10 metrelik bölümünü açtı. Halen kalan 7 metrelik bölümünü açmak için çalışmalar sürüyor.
Göçük altında kalan maden işçileri Zonguldak'tan bölgeye çalışmaya gelen ve grizu faciasından kurtulan
Volkan Hamarat, Yunus
Aktaş ve emekliliğine 1 ay kalan Halil Açıkgöz'e ulaşmak için çalışmalar aralıksız sürüyor. Göçüğü açan ekipler zaman zaman yeni çökmelerinde meydana geldiğini ve bu nedenle çalışmaların yavaş ilerlediğini söyledi.
OLAY
Keşan ilçesine bağlı Küçükdoğanca köyünde Kale Madencilik'e ait ocakta dün saat 11.00 sıralarında 15 işçi 850 metrede kömür çıkartmak için kullanılacak rayları döşemek için kaynak makinesi kullanılmış, kaynak makinesinden çıkan kıvılcımlar yangına neden olmuştu. Yerin 850 metre altında meydana gelen yangın sonucu çalışan işçilerden 12'si kendisini dışarıya atıp kurtarırken işçilerden 3'ü ocağın alt bölümünde mahsur kalmıştı. Dışarıya çıkan işçilerin yangını söndürmek için
yardım talep etmesi üzerine bölgeye gelen Keşan, Malkara ve 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanlıgı'na bağlı itfaiye ekipleri yangına müdahale etmişti.
Müdahale çalışmaları sırasında mahsur kalan 3 işçiye dün saat 13.00 sıralarında megafonla 1050 metredeki ocağın havalandırma bölümüne gitmeleri istenmiş, bu iletişimden sonra göçük altındaki işçilerle irtibat kesilmişti.