Yalçınkaya, Çırağan Sarayı'nda,
Yargıtay Başkanlığı,
Birleşmiş Milletler Teşkilatı, Kalkınma ve İş Birliği Ajansı (UNDP)
Türkiye Temsilciliğince düzenlenen ve bugün sona sürecek ''Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi''ne katıldı ve zirvenin öğle arasında
Yeni Akit Gazetesi'nin sorularını
cevapladı.
Başörtüsü konusunda açıklamalarınız oldu… Siyasi partilerden açıklamalar geldi… Meclis Başkanı açıklama yaptı…
Toplantıda başta söyledim. Biz hakimlerin konuşması bir kereye mahsustur. Ondan sonra ağır eleştiriler de olsa cevap verme hakkımız yok. Neden? Biz
siyasetçi değiliz.
Cübbenizi çıkarıp, siyaset yapmanız istendi…
O bizim sorumuz değil.
AK Parti'nin, CHP ile başörtüsü konusunda görüşmesinden 15 dakika sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklaması geldi…
Açıklamalarımız hiçbir zaman
Parlamento ile ilgili değildir. Bunu sanıyorum yanlış anlaşılma niteliğinde görüyorum. O açıklamanın içeriği sadece siyasi partilerle ilgili… Baskı niteliğinde değildir. Sadece siyasal partilere biz Anayasal hükümleri hatırlatıyoruz.
“O KONUYA GİRMEK İSTEMİYORUM”
1997 yılından önce üniversitelerde başörtü yasağı yoktu ve sorun da yoktu… Öğrenciler başörtülü olarak derslere giriyordu…
O konuya girmek istemiyorum.
1997 yılında üniversitede başörtüsüne tepki olmuyordu… 1997 yılından sonra ne değişti de, yasak başladı ve hala sürüyor… Meclis 411 milletvekili karar da alsa, alınan karar kapatma gerekçesi yapılabiliyor.
Mahkeme kararlarıyla sunduk. Bizim, başsavcılığın ilgisi yok. Biz sadece Yüksek Mahkeme kararlarının
uygulamasını takip ediyoruz.
Başörtüsü açıklamanızın arkasında mısınız?
Bizim açıklama da değil o.
Basın açıklaması niteliğinde görüyorsunuz tabi… Biz Anayasal kurum olarak görevlerimizden biri de, Anayasa'nın korunmasını… Yüksek
mahkeme kararlarını, yerel mahkeme kararlarını korunması ve uygulanmasını sağlamakla görevliyiz. Açıklamamıza bakın… Onun dışında düşüncemiz yok..
BAŞSAVCI: KURULTAYA GEREK YOK
Yargıtay
Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, CHP'ye gönderdiği uyarı yazısı ile ilgili başlayan kurultay tartışmaları üzerine, “
Tüzük için kurultay yapmaya gerek yok” dedi.
Yalçınkaya'nın konu ile ilgili sorulara verdiği cevaplar şöyle:
CHP kurultaya gitmek zorunda mı?
- Biz kararlarımızla konuşuyoruz. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın CHP'ye gönderdiği yazımız kesin nitelikte… Yazımızın içeriğini okumuşsunuzdur. O metinde parti tarafından neler yapılacağı açık. ‘Bu kurultayda (Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkan seçildiği kurultayı kastediyor) parti tüzüğünün değişikliği ile ilgili uygulama yapılmadı' düşüncesindeyiz. Bu nedenle kurultay gerekmiyor. Bizim talep yazımızda kurultayın gerekmediği açıklandı. Sadece kurultaydan sonra yeni tüzüğün uygulanması gerekli…
- Kurultay mecburi mi? CHP'li bazı yetkililer, kurultayın şart olduğunu açıkladı…
- Bizim yazımızda öyle bir şey yok. ‘Kurultay gerekmiyor' diye yazdık. Sadece kurultaydan sonraki Parti Meclisi yürütme kurulunun oluşumu, il ve ilçelerdeki oluşumları, tüzük değişikliğine göre yenilenmesi… Kurultay gerekmiyor çünkü kurultayda yeni tüzükle ilgili uygulama yapılmamış. Resmi görüş, ‘Kurultayda da tüzük değişikliği uygulandı' diyor. Bizim görüşümüze göre uygulama yapılmadı.
- CHP Genel Sekreteri'nin güçlü CHP genel başkan yardımcısı yapılarak uyarı yazısının delineceği belirtiliyor… CHP, bunu yaparsa uyarı yazınızın gereğini yapmış olur mu?
- Benimle ilgili konu değil o. Parti içindeki demokratik uygulamalarla ilgilidir.
- CHP, yazınızın gereğini yerine getirmezse ne olur? CHP'ye kapatma davası açılır mı? Süreç nasıl işler?
- Biz kararlarımızla konuşacağımız için şimdiden kesin bir şey söyleyemiyorum.
ÖNDER SAV'I MEMNUN ETTİ
CHP'nin önceki günkü MYK toplantısının ana gündemi tüzük değişikliğiydi. Toplantıda
Önder Sav tarafından dile getirilen
öneri kurultaya gerek olmadığı görüşündeki parti
yönetimindeki görüş ayrılığını ortaya çıkarmıştı.
Önder Sav, Genel Sekreter'in parti örgütündeki etkinliğini azaltacak yeni tüzüğe karşı çıkarak, “Kurultaya gidelim, Baykal'ın getirdiği tüzüğü iptal edelim” önerisi getirmişti.
Oylamada, 21 üyeli merkez yönetim kurulunda 16 üye Sav'a
destek olurken, öneriye karşı çıkan CHP lideri Kılıçdaroğlu beş oyda kalmıştı.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun Sav'ın önerisine tepkisi, “Kurultaya gidelim, çarşaf liste ile
parti meclisi de yeniden seçilsin” olmuştu.
Yalçınkaya'nın sözlerini değerlendiren CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Başsavcı'nın açıklamasını “Tüzük kurultayı isteyenlere yanıtı başsavcı verdi” şeklinde değerlendirdi.
YENİ AKİT
Başsavcının açıklaması Önder Sav'ı memnun etmişti: