Taraklı Örnek Avlağı sahası içerisinde kalan Hacıyakup ve Çampete köyleri yaptığı
sözleşme sürek avından pay alan ilk köyler oldu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından
Sakarya'nın Taraklı ilçesi Çamtepe,
Yeniköy, Duman ve Hacıyakup köylerinin içinde bulunduğu 5 bin 500 hektarlık alan
yaban domuzu avı merkezi olarak tescillendi. Taraklı Örnek Avlağı Sakarya
Çevre ve
Orman Müdürlüğü tarafından
ihale ile özel sektöre devredildi. Devredilen alandan bu yıl için 29 bin TL
kira geliri elde edildi. Bu gelirin yüzde 50'si olan 14 bin 500 TL'yi "Koruma Sözleşmesi" imzalayan Hacıyakup ve Çamtepe köylerine paylaştırdı.
Sakarya Çevre ve Orman İl Müdürü Nurettin Taş, geçen sene başlattıkları bir
uygulama ile sürek av sahasından elde edilen kira gelirinin yüzde 50'sini, av sahası içerisinde ve kendileri ile 'Koruma Sözleşmesi' imzalayan köylere vermeye başladıklarını söyledi.
Taraklı Örnek Avlağı'nda 5 yıldan beri sürek avı yapıldığını ifade eden Taş, şu bilgileri verdi: "Geçen sene yeni bir uygulama başlattık. Avlak sahanın korunması için köylülerle "Koruma Sözleşmesi" imzaladık. Bizimle sözleşme imzalayan Hacıyakup ve Çamtepe köyleri tüzel kişiliklerine sürek avından elde edilen gelirin yarısını vermeye başladık. İki köy geçen sene ilk kez 5 bin 500 TL verdik. Kazançları giderek artıyor. Bu senede 14 bin 500 TL iki köye paylaştırıldı. Diğer köylerle de sözleşme imzalamayı düşünüyoruz."
TURİSTLER AB ÜLKELERİNDEN
Sürek avının, ormanın korunması, yaban domuzu nüfusunun
kontrol altında tutulması ve gelir elde edilmesi gibi üç olumlu yanı olduğunu vurgulayan Taş, sürek avına genelde AB ülkelerinden ilgi olduğunu söyledi. Bu yıl nisan ayında
yabancı avcıların bölgede sürek avı yaptığını ve sonbahara doğru bir sürek avının daha gerçekleşeceği kaydeden Taş, "Sürek avı için daha çok
Almanya,
Fransa,
İngiltere ve İtalya'da turist avcılar geliyor. İlgi oldukça fazla." dedi.
"HEM DOMUZLARDAN KURTULUYORUZ, HEM DE PARA KAZANIYORUZ "
Çamtepe köyü muhtarı Osman Kara ise sürek avından köy için ciddi bir gelir elde ettiklerini ve gelirle köyün bazı ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi.
Kara, "Güvenli bir şekilde yaban domuzu avlanması sağlanarak çevreye zarar vermesi engelleniyor. Ayrıca köyümüz gelir elde ediyor. Yani hem domuzlardan kurtuluyoruz hem de para kazanıyoruz. Bunun yanında yabancılara yöremizi en güzel şekilde tanıtıyoruz. Köyümüze gelen avcılar iyi bir misafirperverlik göstererek ülkemizi en iyi şekilde temsil ediyoruz." diye konuştu.