Vehbi Koç'un desteğiyle 1931 yılında
Ankara'nın
Keçiören ilçesine inşa edilen
Merkez Camii,
bakımsızlık sebebiyle yıkıldı. Yerine daha
modern ibadethane yaptırmak için kolları sıvayan mahalle sakinleri, imar izni alarak projeyi hazırladı. Cami Yaptırma Derneği yaklaşık 3 milyon liraya mal olması beklenen ibadethane için Koç Vakfı'nın kapısını çaldı. Koç'lar 2010 bütçesini daha önceden hazırladıkları gerekçe göstererek,
yardım için 2011 yılını adres gösterdi. Bunu üzerine
vakit kaybetmek istemeyen cemaat, yeni caminin inşaatına ilk kazmayı
bağışlarla vurdu.
KOÇ 29 YAŞINDA CAMİ YAPTIRDI
Vehbi Koç'un 222 lira 50
kuruş vererek 29 yaşında yapımına öncülük ettiği Merkez Cami, Keçiören'de Koç Cami olarak biliniyor. Merkez Cami'nin İmamı Mehmet Avşar, yeni yapılan ibadethaneyle ilgili CİHAN'a değerlendirmelerde bulundu. Vehbi Koç'un öncülüğünde 1930'da başlayan caminin 1931'de bitirildiğini kaydeden Avşar, uzun yıllar bakım ve onarım görmediği için caminin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade etti.
Cemaatle cami derneği olarak karar aldıklarını dile getiren Avşar, "Caminin yeniden yapılması noktasında cemaatin talebi vardı. Caminin yenilenmesi 20 yıldır süren bir beklenti. Kararı 1,5 yıl önce verdik ve
Vakıflar Genel Müdürlüğü cami üzerinde söz sahibi olduğu için onlardan izin alarak yıkımı gerçekleştirdik." dedi.
KOÇZADE VEHBİ BEY'İN BAĞIŞI 90 YILLIK CAMİ DEFTERİNDE
Caminin Vehbi Koç tarafından yaptırıldığına cami bağış defterinde
kayıtlar bulunduğunu söyleyen Avşar, bu belgeleri
İstanbul Nakkaştepe'ye giderek Koç Vakfı'ndan yetkili isimlere verdiklerini belirtti.
Daha sonra Koç Vakfı'ndan bir yetkilinin kendisini arayarak 2011 yılında yardımcı olabilecekleri sözü verdiklerini savunan Avşar, "Vehbi Koç'un emeği olduğundan mahalle sakinleri Koç tarafından yapılmasını arzu etmektedirler. Koç Ailesi Avrupa'da olduğunu için onlarla görüşemedik. Ama yardım yapmayız demediler. 2011 yılında
vakıf olarak yardım edebileceklerini söylediler." diye konuştu.
VEHBİ KOÇ, KENDİ YAPTIRDIĞI CAMİYE OĞLU RAHMİ KOÇ'U ELİNDEN TUTUP GETİRMİŞ
Caminin mahalleli arasında Koç Cami olarak bilindiğini belirten Avşar, "Vehbi Koç Rahmi Koç'un elinden tutup camide namaz kıldığını, Vehbi Koç'un defalarca burada namaz kıldığını eski imamlarımız söylüyor." dedi.
Yeni yapılacak camiye şu ana kadar nakdi olarak yardım yapılmadığını ifade eden Avşar,
demir,
beton yardımı yapanların bulunduğunu kaydetti. Bazı
hayırseverlerin minaresini yapma talebiyle geldiklerini aktaran Avşar, "Biz yardımları bekliyoruz. Mahallenin ve cemaatin de ekmeklerinin parasından keserek en güzel şekilde bu camiyi yapacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Yeni yapılacak caminin halkın ihtiyaçlarına tam
cevap verebilmesi için
mimari güzelliği bozmadan 3 katlı olarak tasarlandığını vurgulayan Avşar, birinci alt katında konferans salonu olacağını burada hanımlara konferanslar verileceğini belirtti. Üst katında hanımlar ve kız çocuklarına yönelik Kur'an kursu olarak düşünüldüğünü söyleyen Avşar, üst kısmının ise cami olarak kullanılacağı bilgisini verdi.
BABALARININ YAPTIĞI HİZMETİ ÇOCUKLARI DA DEVAM ETTİRSİN
Mahalle sakinleri de Koç'ların camiye el uzatmasını bekliyor. Caminin ihtiyaca cevap vermediğini çok eskidiği için yıkıldığını söyleyen cemaat, "Cami sallanıyordu o yüzden yıkmaya karar verdik. Koç ailesinin babalarının yaptığı hizmeti çocuklarının da devam ettirmesini istiyorum." görüşünde birleşti.
KOÇ VAKFI: 2011 YILINDA KARINCA KARARINCA YARDIM EDECEĞİZ
Cami imamı ve derneğinin kendisine yardım talebiyle belgeler getirdiğini belirten Koç Vakfı Ankara Gayrimenkulleri Sorumlusu Atilla Soner, "2011 yılında bize gelecekler karınca kararınca yardım edeceğiz. Cami derneği mensuplarının beyanlarını doğru kabul ettik." dedi.
Koç Vakfı olarak ellerinde böyle bir kayıt bulunmadığını kaydeden Soner, "Vehbi Bey'in rakamı cüzi ama kırmayalım etmeyelim dedik. 2010 öngörü bütçeleri de bitti. Hepsi dolu. Kriz olunca bütçeler geriye geldi. '2011 yılının Ocak ayında projeler netleştiğinde başvurun' dedim. Biz Vehbi Koç Vakfı İcra Komitesi'ne sokacağız. Ne uygun görülürse oradan karar çıkarsa ona göre." diye konuştu.
VEHBİ KOÇ, KEÇİÖRENLİ
"Yapamayız edemeyiz demedik. Sıcak bakmasaydık bütçemiz müsait değil derdik." diyen Soner, kayıtların kendilerinde bulunmama gerekçesini devlette 1957 öncesinde hiçbir belediye ait kayıt bulunmadığını belirterek açıkladı. Vehbi Koç'un caminin bulunduğu bölgede yıllarının geçtiğini ve Koç'un bağ evinin bulunduğunu söyleyen Soner, "Ondan dolayı geri çevirmek istemedik. Her şeyi doğru kabul ettik. Koç Ankaralı olduğundan Keçiören'de orijin olduğu için olumsuz görüş belirtmedik." şeklinde konuştu.
Soner, imamdan aldıkları renkli fotokopi belgeleri Vehbi Koç
Araştırma Merkezi Müdürü'ne teslim ettiğini belgelere dönük
arşiv araştırması yapılacağını sözlerine ekledi.
(CİHAN)