Hıristiyan çizgide yayın yapan ve Vatikan'ı yakından takip eden La Croix gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cihan Haber Ajansı'na konuştu. Uzun süre Türkiye muhabirliği de yapan Ploquin, Papa ziyaretinin Erdoğan'ın yeni cumhurbaşkanlığı sarayını meşrulaştırmak için önemli bir fırsat sunduğunu savundu. Papa'nın İslam'ı bir barış ve diyalog dini olarak gördüğünü belirten Ploquin, IŞİD konusunda Ankara ile Vatikan arasında farklı görüşler olduğunu kaydetti.
Papa'nın, Türkiye'yi ziyaret etme amacının Ortodoks dünyasının ruhani lideri konumundaki Fener Rum Patriği Bartolomeos ile görüşmesi olduğunu söyleyen Ploquin, Francesco'nun temel gayesinin, farklı mezheplere mensup Hıristiyanlar arasında diyalog oluşturmak olduğunu aktardı. Fransız gazeteci, "Farklı Hıristyan kiliseleri arasında bir diyalog eksikliği var." dedi. Papa'nın Barthelemeos'la Ortadoğu'daki Hıristiyanları ve küresel ısınmayı görüşeceğini vurguladı.
"PAPA İSLAM'I BİR BARIŞ VE DİYALOG DİNİ OLARAK GÖRÜYOR"
Papa Francesco'nun İslam'a bakışının Papa 2. Jean Paul'e daha sıcak olduğunu belirten Ploquoin, "Papa Francesco İslam dinini bir barış ve diyalog dini olarak kabul ediyor. Kudüs'e ilk ziyaretinde biri Müslüman diğeri Yahudi iki Arjantinli arkadaşını yanında götürmüştü. Bu onun 3 büyük dine nasıl baktığını gösteriyor. Selefi Benedict'in aksine Avrupa'nın Hıristiyan köklerinden ziyade dini köklerinden bahsetti. Diğer dinlerin de Avrupa'nın bir parçası olduğunu savunuyor." şeklinde konuştu.
PAPA ZİYARETİ ERDOĞAN'IN YENİ SARAYI MEŞRULAŞTIRMASI İÇİN BİR FIRSAT
Papa'nın yeni cumhurbaşkanlığı sarayını boykot etmesi yönündeki çağrılardan haberdar olduğunu belirten Ploquoin, "Papa Türkiye'de bir ziyaretçi. Protokol gereği ağırlandığı binalar konusunda yorum yapamaz. Kendisinin Vatikan'da çok mütevazı bir hayat yaşadığını ve herkesle irtibat kurmaya özen gösterdiğini biliyoruz. Ancak devlet lideri sıfatıyla bir ziyaret yaptığında protokol kurallarına riayet ediyor. Bence Papa ziyareti Erdoğan açısından abartılı bulunan yeni binayı meşrulaştırmak için iyi bir fırsat oldu. Ancak, Papa'nın diplomatik kurallar gereği yeni saraya gitmeyi reddetmesi mümkün olamazdı." dedi.
PAPA İLK KEZ SAVAŞTAN BAHSETTİ
Ortadoğu politikasında Vatikan ile Ankara arasında farklılıklar bulunduğunu savunan Ploquoin, "Uluslararası ilişkilerde Vatikan prensip olarak 'diyalog' yöntemini benimser. Ancak, bilhassa Musul düştükten ve Doğu Hristyanları katliam tehlikesiyle karşı karşıya kalınca ilk defa savaştan bahsetti. IŞİD'e karşı savaş seçeneğini savunması bir ilkti. Papa için IŞİD 'mutlak şeytanı' temsil ediyor. Erdoğan'ın ise IŞİD'e karşı daha müsamahakar olduğu yönünde bir algı oluştu." ifadelerini kullandı.
CİHAN