İstanbul ve Ankara en çok kredi batıran iller arasında ilk iki sırayı aldı. Ekonomi yönetiminin ekonomiyi yavaşlatma politikaları ile siyasetin seçime odaklandığı bu yılın ilk 6 aylık döneminde, vatandaşlarla şirketler bankalardan aldıkları toplam 2 milyar liralık krediyi geri ödeyemedi.
TOPLAMDA 1,1 TRİLYON LİRA
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre 2014 yılı başında bankaların bireysel ve ticari müşterileri üzerinde görünen nakdi kredi tutarı 1 trilyon 36 milyar lira düzeyindeydi. Yılın ilk 6 aylık döneminde bankalar müşterilerine net 77 milyar lira ilave kredi açtı. Böylece toplam nakdi kredi tutarı 1 trilyon 113 milyar liraya yükseldi.
31,3 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI
Aynı dönemde geri ödenemeyen kredilerin tutarı ise 29 milyar 312 milyon liradan 31 milyar 325 milyon liraya çıktı. Bireysel ve ticari müşterilerin ödeyemediği kredi tutarı net 2 milyar 13 milyon lira arttı.
LİDERLİĞİ İKİ ŞEHİR PAYLAŞTI
BDDK verilerine göre en fazla kredi batağının görüldüğü İstanbul, aynı zamanda batık kredi artışında da lider oldu. İstanbul’da kullanılan kredi tutarı 6 ayda 36 milyar lira artışla 451 milyar liraya çıkarken, bu ildeki batık kredi tutarı da 505 milyon lira arttı, 10 milyar 786 milyon liraya ulaştı. Ankara’da ise aynı dönemde gözlenen 11 milyar liralık kredi artışı, beraberinde 336 milyon liralık batık kredi getirdi.
ANTALYA, ADANA VE ANTEP SOS VERİYOR
İstanbul ve Ankara geri ödeyemediği yaklaşık 836 milyon liralık krediyle toplam 2 milyar liralık batık kredinin üçte birinden daha fazla bir tutarına ulaşırken, özellikle Antalya, Adana ve Gaziantep’teki batık kredi tırmanışı dikkat çekti. Yılın ilk 6 ayında batık kredi tutarındaki artış Antalya’da 196 milyon, Adana’da 142 milyon ve Gaziantep’te 104 milyon lirayı buldu.
TEKSTİLCİ AZALTTI TOPTANCI ZORDA
Bugün'ün haberine göre; Bireysel krediler dışarıda tutulduğunda, bu yıl kredi geri dönüşlerinde en büyük sıkıntının yaşandığı sektör toptan ticaret ve komisyonculukta görüldü. Bu sektörün ödeyemediği için batığa düşen kredi tutarı 1,5 milyar lira artarak 2,1 milyar liradan 3,6 milyar liraya fırladı. Batık kredi turizmde 84 milyon, tarımda 74 milyon lira artarken, tekstil, denizcilik ve inşaat başta olmak üzere diğer tüm sektörlerde düşüş gösterdi. Tekstil sektörü 6 ayda batık kredi yükünü 150 milyon lira azaltarak 1,2 milyar liraya çekti.