Vatandaş doğalgaz istedi, mağdur oldu

Doğalgaz almak için bankaya para yatıran binlerce kişi mağdur oldu...

Vatandaş doğalgaz istedi, mağdur oldu

Nüfusu 10 binin üzerindeki 150’den fazla ilçenin doğalgaza kavuşması için hükümet, elektrik abonelerinin yüzde 60’ının kamu bankalarına 29 Ekim 2013’e kadar 335 lira yatırmasını şart koştu.

Aralarında Şereflikoçhisar, Ayvalık, Demirci, Kaman, Mucur, Samandağ, Elbistan, Gölhisar’ın da yer aldığı ilçelerden sadece birkaçında gerekli sayıya ulaşıldı. Gerekli sayıya ulaşılamaması sebebiyle bankalara abone bağlantı bedeli yatıran binlerce kişi mağdur oldu. Paraların iadesiyle ilgili açıklanan süre sonunda bankalara giden ilçe sakinleri, ‘İade edemeyiz’ cevabını alınca şaşkına döndü. Bunun sebebiyse Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, 31 Aralık’ta valiliklere gönderdiği yazıda, talep süresinin uzatımını gerekçe göstererek, bağlantı bedellerinin abonelere iade edilmemesi talimatı vermesi.

BOTAŞ’ın mevcut doğalgaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan, merkez nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelere, doğalgaz götürülmesi için başlattığı çalışma vatandaşları mağdur etti. Bakanlık, talep yetersizliğini süre uzatmayla aşmak için çalışma başlattı. Abone bağlantı bedeli yatırma süresinin 6 ay daha uzatılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı imzaya açıldı. Bakan Taner Yıldız da, valiliklere gönderdiği yazıyla toplanan paraların iade edilmemesi talimatını verdi. Merkez nüfusu 10 binin üzerinde olan Ayvalık, Kaman, Mucur, Gördes, Demirci gibi ilçelerde son gün olarak açıklanan 29 Ekim tarihine kadar gerekli talebe ulaşılamadığı öğrenildi. Şereflikoçhisar’ın da bulunduğu birkaç ilçede ise gerekli sayıya ulaşıldı.

Doğalgazdan vazgeçtim, paramı istiyorum’

Ayvalık’ta yaşayan Şenol Bocal, ilçelerine doğalgaz gelsin diyerek 21 Ekim 2013’te Halkbank’a 335 lira yatırdığını anlattı. İlçede talebin, elektrik abone sayısının yüzde 60’ının altında kaldığını öğrendikten sonra bankaya giderek parasını istediğini ancak, “İade edemeyiz” cevabını aldığını belirten Bocal, “Daha sonra paramı almak için Özel İdare’ye gittim, buradan da aynı cevabı aldım. Ben doğalgaz falan istemiyorum, vazgeçtim. Benim onayım olmadan devlet, paramı nasıl 9-10 ay boyunca elinde tutar? 335 lira tek başına küçük miktar ancak binlerce kişinin parası bir araya gelince çok büyük rakamlar ortaya çıkıyor. Bu paralar nerede, nasıl değerlendiriliyor?” diye sordu.  

Zaman gazetesinin haberine göre, memur olduğu için isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi de, “Duyuruyu görünce hemen 335 TL’yi yatırdım ancak cezalandırılan biz olduk. Paramı versinler, süre 6 ay daha uzatılırsa paramı tekrar yatırırım. Sonucunun ne olacağı belli olmayan bir sürecin ardından paramı geri almak için 8-10 ay daha beklemek istemiyorum.” dedi. Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan da, 10 Ekim’de Kaman ve Mucur ilçelerinin doğalgaza kavuşabilmesi için, “Hükümet olarak bu ilçelerimizi doğalgazla buluşturacağız. Şayet yeterli talep olmazsa bizlerin gelecekte maalesef yapabileceği bir şey kalmayacak. Bu imkânın Kırşehir’e bir daha gelmesi de mümkün değil. Bu abonelik bedelini başka bir kurumun ödemesi ve bu sürenin uzatılması da söz konusu değil.” şeklinde açıklama yapmıştı.

<< Önceki Haber Vatandaş doğalgaz istedi, mağdur oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER