Bilgi alma amaçlı başvuruya bakanlıktan gelen cevapta, villaların bulunduğu bölgedeki 20 hektarlık alanın sit kapsamından çıkarılmasını öngören tescil değişikliğinin askıya çıktığı belirtildi.
Başbakan Erdoğan’ın, 1. dereceden 3. derece sit alanına düşürülmesi için devreye girdiği iddia edilen Zeytineli köyü Hacılar Koyu’ndaki villalarla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, söz konusu villaların içinde bulunduğu 20 hektarlık alanı, 1. derece sit kapsamından çıkardı. Tescil değişikliği, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin söz konusu alanla ilgili bakanlığa bilgi isteme amaçlı yaptığı başvuruyla ortaya çıktı.
Bilgi Edinme Kanunu kapsamında yazılan dilekçeye verilen cevapta, “Söz konusu 1. derece sit alanı içerisinde bulunan yaklaşık 20 hektarlık alanda doğal sit statüsünün yeniden irdelenmesi amacıyla hazırlanan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu, İzmir Valiliği’ne sunulmuştur. Bahse konu rapor, İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nda 28.11.2013 tarihinde görüşülerek, 20 hektarlık alanın ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil değişikliği uygun görülmüştür. Anılan karar onaylanmak üzere bakanlık makamına sunulmuş, 25.12 2013 tarih ve 12788 sayılı olurla onaylanmıştır. Söz konusu olur, 29.1.2014 tarih ve 742 sayılı yazıyla İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, dağıtımı yapılmak üzere gönderilmiştir. Tescil değişikliği, İl Müdürlüğü’nde 15 gün süreyle askıda kalacaktır.” denildi.
"İNŞAATLARIN BULUNDUĞU ALAN SİT KAPSAMINDAN ÇIKARTILDI"
Bakanlıktan gelen cevabı değerlendiren Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, villaların üzerinde bulunduğu arazinin bu kararla sit kapsamından çıkarılmasının yarımada için büyük tehlike anlamına geleceğini öne sürdü. Kocaer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaçak villaların bulunduğu alan 1. derece doğal sit kapsamındaydı. Hatta valilik ve Özel İdare’nin yapılaşmalarla ilgili yıkım kararları vardı. Şimdi yapılan değişiklikle kaçak inşaatların bulunduğu alan, sit kapsamından çıkarıldı. Alanın sit kapsamından çıkarılması, İzmir’in doğal değerleri açısından gelecekte ciddi tehlikelere neden olacak.”
SİT KAPSAMINDAN ÇIKMAZSA YAPILAŞMAYA AÇILACAK
Kararın 13 Şubat’ta askıya çıktığı öğrenilirken Kocaer, kanuna göre odaların askı sürecinde itiraz hakkı olmadığını belirtti. 28 Şubat’a kadar İzmir Valiliği, kaymakamlık, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gibi kamu kurumları değişikliğe itiraz edebilecek. Kamu kurumlarından herhangi bir itiraz gelmezse tescil değişikliği gerçekleşecek. Villa inşaatlarının üzerinde bulunduğu arazi, 1. derece sit kapsamından çıkacak ve yapılaşma yolu açılacak ancak odalar, belediyeler ve şahısların 60 gün içinde karara dava açma hakkı bulunuyor.
RAPOR İÇİN 130 BİN TL ÖDENECEĞİ İDDİASI
Zaman gazetesinin haberine göre, Urla’daki villaların sit derecesiyle ilgili olduğu iddia edilen bir ses kaydı internette yayınlandı. İşadamı M.L.T. ile O.B. arasında yapıldığı iddia edilen ses kaydında, bir rapordan bahsediliyor. İkili arasında geçen konuşmada, raporda imzası bulunacak 6 öğretim görevlisine 130 bin TL ödeneceği duyurulurken rapora imza atacak öğretim görevlilerinden birisinin ödenecek paraların kayıtlarda görülmemesi için hesabına yatırılmasını istememesi dikkat çekiyor. Konuşmanın devamında O.B., “Ben salı günü bizim dükkândan bir çocukla bunu göndereceğim Ankara’ya.” diyor.