Komisyonda, ''
torba kanun'' olarak nitelendirilen Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun ve KHK'lere Eklenmesi ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısının görüşmelerine devam edildi.
Tasarının son maddesinde değişiklik ve yeni madde ihdasına ilişkin, 16 önerge kabul edildi. Komisyonda ortak hazırlanan bir önergeyle öğrencilerin ödeyemediği öğrenim
kredileriyle ilgili
düzenleme yapıldı.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumundan aldıkları krediyi ödeyemeyenlerin 3 ay içerisinde başvurarak taahhütte bulunması halinde; borcunun tamamını 3 ay içinde ödeyenlerin
gecikme zammının yüzde 75'i, 12 ay içinde aylık
taksitler halinde ödeyenlerin gecikme zammının yüzde 50'si, 24 ay içinde aylık taksitler halinde ödeyenlerin gecikme zammının yüzde 25'i, 48 ayda ödeyenlerin gecikme zammının yüzde 10'u affedilecek.
Aylık taksitlerin aksatılmadan ödenmesi halinde başvuru ve taahhüt edilen ödeme süreleri için gecikme zammı uygulanmayacak. Aylık taksitlerin aksatılması halinde ise başvuru tarihinden itibaren gecikme zammı uygulanarak borcun tahsili yapılacak.
-İNTERNETTEN ALKOL VE SİGARA SATIŞI-
AK Parti'li milletvekilleri, internet üzerinden
tütün mamulleri veya
alkollü
içki satanlara uygulanan 20 bin ile 100 bin TL
para cezasının, 1'yıldan 3 yıla kadar
hapis cezası şeklinde değiştirilmesi için önerge verdi.
AK Parti
Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, internet üzerinden tütün mamulleri ve alkollü içkilerin
satışında olağanüstü artış olduğunu kaydederek, internet üzerinden yapılan alışverişlerde yaş sınırlamasının mümkün olmadığını söyledi. Ünüvar, para cezası yerine
hapis cezası öngörülerek, internet üzerinden yapılan söz konusu satışların caydırıcı olmasının amaçlandığını bildirdi.
Necdet Ünüvar, vahim boyutlara ulaşan internet üzerinden satışları yapanlara ''en caydırıcı olmakla birlikte en düşük'' cezanın verilmesi gerektiğini söyledi.
CHP Trabzon Milletvekili Akif
Hamzaçebi, basına yansıyan haberlerde alkol üreten bir kişinin 1 litrelik şişeyi 25 cc'lik bandrolle sattığını anımsatarak, bu suçu işleyenlere herhangi bir ceza öngörülmediğini kaydetti. Hamzaçebi, anayasa gereği cezalarda ölçülülük ilkesinin gözetilmesi gerektiğini belirtti.
Kabul edilen önergeye göre, tütün mamulleri veya alkollü içkilerin tüketicilere satışını; internet, televizyon,
faks ve
telefon gibi
elektronik ticaret
araçları ya da
posta ile
sipariş yöntemi kullanarak yapmak üzere satış sistemi kuran veya faaliyette bulunanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Satışın internet ortamında yapılması halinde söz konusu
site engellenecek.
-BAŞBAKANLIĞA ALINACAK MOTORLU TAŞITLAR...-
Kabul edilen diğer bir önergeyle Başbakanlığa alınacak motorlu taşıtlara gümrük vergisi muafiyeti getiriliyor.
CHP Trabzon Milletvekili Hamzaçebi, Başbakanlığa alınacak
uçak ve motorlu taşıtlara 10 yıl süreyle
Gümrük Vergisi muafiyeti tanınmak istemesine karşı olduklarını belirterek, ''Ayıptır bu.
Türkiye ekonomik krizde. Bu düzenlemeye diyecek bir sözüm yok'' dedi. Hamzaçebi, tasarıdan çıkarılan
Başbakanlık personeline fazla çalışma ücreti ödenmesine ilişkin düzenlemenin daha masum bir düzenleme olduğunu savunarak, Başbakanlığa alınacak araçların fiyatlarının kamuoyuna düşük gösterilmesi için KDV, ÖTV ve GV muafiyeti getirilmek istendiğini ifade etti.
DSP
İzmir Milletvekili
Harun Öztürk, düzenlemenin geri çekilmesi gerektiğini belirterek, kamunun araç ihtiyacının da Başbakanlık kanalıyla alınıp diğer bakanlıklara tahsis edilebileceğine dikkati çekti. Öztürk, söz konusu vergiler için ne kadar ödeneğe ihtiyaç duyulduğunu, bu ödeneğin karşılanmadığı gerekçesiyle mi düzenlemenin getirildiğini sordu.
Maliye Bakanı
Mehmet Şimşek, Başbakanlığın güvenlik gerekçesiyle bazı illerin valilerine zırhlı ve nitelikli araç almak durumunda olduğunu, bu nedenle böyle bir düzenlemeye gidildiğini söyledi.
Kabul edilen bu düzenlemeye göre, Başbakanlık merkez teşkilatı tarafından
ithal edilen motorlu taşıtlar, 10 yıl süreyle Gümrük Vergisinden muaf tutulacak.
AA