Dünya Ekonomik Forumu kapsamında katılacağı oturumun öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Unakıtan, IMF
Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp'ın forumda yaptığı ve mali aracılıkla ilgili
vergilere dikkat çektiği konuşmasının hatırlatılması üzerine, ''Biz bunların birçoğunu düşürdük. Ama daha önümüzde birkaç tane daha var'' dedi.
Bunların en önde geleninin Kambiyo Vergisi ve BSMV olarak adlandırılan Banka Sigorta Muamele Vergisi olduğunu belirten Unakıtan, şöyle konuştu:
''Bunları yaparken maliye
bakanı olarak ne getiriyor ne götürüyor iyice hesaplamam lazım. O hesapta çok fazla mali
disiplinimden saptıracak bir ölçü varsa onu yapmam, kimse kusura bakmasın. Orada ben mali disipline riayet etme mecburiyetindeyim. Benim pusulam mali disiplindir.
Mali disiplin elverdiği ölçüde biz bunları yapacağız. Bu zaten bizim hükümetimizin bir politikası...''
Bakan Unakıtan, bu değişiklikleri
bankaların
rekabet gücünü artırmak, dışardaki bankalarla eşit hale getirmek için yaptıklarını vurgulayarak, ''Bu, Türkiye'deki
kredinin ucuzlamasını sağlayacak, dolayısıyla
ekonomik büyümeye yardımcı olacak. Bundan bankalar faydalanmayacak, bundan bankalardan kredi kullananlar, yani müteşebbisler faydalanacak. Ama bunu yaparken her zaman yaptığımız gibi mali disiplinden taviz vermeden, mali disiplin bize ne kadar yapmamızı emrediyorsa o kadar yaparız onun dışında yapmayız'' diye konuştu.
İLETİŞİM VERGİSİ DAHİL Mİ?
Maliye Bakanı Unakıtan, bu değişikliklere
iletişim vergisinin dahil olup olmadığının sorulması üzerine, vergilerle ilgili her şeyin bu kapsamda olduğunu belirterek, ''Vergileri düşürmek beni de memnun eden bir hadise, vergi ödeyenleri de memnun eden, vergi tabanını da genişleten bir hadise. Ben onlara sıcak bakarım fakat mali disiplinden ayrılmam'' dedi.
FİŞ TOPLAMA
Fiş toplamanın kaldırılmasıyla asgari ücretlilerin vergi iadesinden daha az yararlanacağı eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Bakan Unakıtan, şunları söyledi:
''
Hayır, devlette çalışanlar bundan aynen yararlanacak. Asgari ücretliler bilhassa eskiden aldıkları avantajdan daha büyük bir avantaja kavuşacaklar. Çünkü asgari vergi indirimi, topladıkları fişlerden aldıkları paradan daha fazla para veriyor. Özel sektörde olanlar da kendi işverenleriyle konuşacaklar. (Bu getirilen fark bizim hakkımız olan fark) diyecekler. Ve dolayısıyla ondan da emekçiler, çalışanlar istifade edecek.''
''
İşveren yansıtmazsa?'' şeklindeki soruya ise Unakıtan, ''Kim yapmıyorsa bana söylesin. Ben çalışanların yanındayım'' dedi.
ARTIK ELEKTRİK ZAMMINI SORMAYIN
Maliye Bakanı Unakıtan, elektrik zammı yerine sanayide vergi indirimlerinin getirilip getirilmeyeceğinin sorulması üzerine de, ''Bunu siz sormaktan bıkmadınız, ben de cevaplamaktan bıkmayacağım. Bu konuda Başbakanımız ne dediyse odur. Ne dedi, (şu anda öyle bir zammımız yok, gerekirse yaparız, kimseden çekinmeyiz) dedi. Bu konuyla ilgili herhangi bir bakana da artık bunu sormayın'' şeklinde konuştu.
AKARYAKIT ŞİRKETLERİNİN CEZALARI
Akaryakıt şirketlerine verilen cezaların taksitlendirilmesine ilişkin olarak Unakıtan, bu konuda kararı Gelir İdaresi Başkanlığının vereceğini, idarenin uyması gereken
kanuni mevzuatlar ve maliyenin kendi yürüttüğü prosedürlerin bulunduğunu hatırlatarak, ''Tabii para büyük olduğu için herkesin gözü burada. Ama Maliye eskilerine ne yapıyorsa bunlara da aynısını yapar. Yani burada değişik bir prosedür olmaz, aynı prosedürü yaparlar'' dedi.
HALKBANK'IN ÖZELLEŞTİRİLMESİ
Bakan Unakıtan, Halkbank'ın özelleştirilme metodu ve takviminin yakında belirleneceğini, çalışmalarının hızlı bir şekilde sürdüğünü belirterek, ''Biz de siyasi irade olarak Türkiye'nin yararına hangisiyse o metodu seçeriz. Halkbank'ın özelleştirilmesi aynı hızla devam ediyor'' dedi.
Forumdaki görüşmelerden nasıl sonuçlar çıktığı,
özelleştirmelerle ilgilenenler olup olmadığının sorulması üzerine Unakıtan, şunları kaydetti:
''Var. Özelleştirme programında olanların hepsiyle ilgileniyorlar. Milli Piyangodan, elektrik özelleştirmelerine kadar çok yoğun talep ve ilgi var. Tabii biz de
yurt içi ve yurt dışında bu taleplere alıştık. Bilgi veriyoruz, prosedürler hakkında aydınlatıyoruz. Ama bunların dışında da başka Türkiye'ye gelmek istediklerini çok açık beyan ediyorlar. Bu bizim için de çok sevindirici'' şeklinde konuştu.
Türkiye ile
İran arasındaki İran lehine olan ikili ticaret açığının kapanması için bir çalışma ya da görüşme yapıp yapmadıkları yönündeki soruya da Bakan Unakıtan, ''Evet yaptık. Yanılmıyorsam 3 Aralık'ta Başbakanımızın İran'a ziyareti olacak. Orada da bu konular geniş şekilde ele alınacak'' karşılığını verdi.
VERGİ KAÇIRMA İDDİALARI
Vergi
kaçırma tartışmaları, iddialarının hatırlatılması üzerine Bakan Unakıtan şunları söyledi:
''Bir defa böyle bir şey yok. Yani ileri sürülen o husus üzülerek söylüyorum ama yalan. Hangi yılın hangi defterinde ve hangi yevmiye kaydıyla kayıtlı olduğunu bugün beyan ettim. Bunlar çirkefçe, ahlak dışı iftiralar. Çok üzülüyorum bunu söylemekten ama durum bu. Hükümetin başarılı mali, ekonomik politikalarını görüyorsunuz. Bunlara bir şey söylenemiyor, doğru dürüst tenkit getirilemiyor, kalkıyor yalanlarla dolanlarla birtakım (çamur at izi kalsın) hesabı birtakım iftiralarla kimse hiçbir yere varamaz. Bunlardan herkesin vazgeçmesi çağrısı yapıyorum. Ama uyarlar uymazlar kendileri bilir, Türk milleti bunu gayet iyi değerlendiriyor.''