Üç ayrı kuruma bir soru üç ayrı '1000 odalı saray' arazisi cevabı

Mimarlar Odası, Cumhurbaşkanlığı Sarayı arazisinin kira sözleşmesini 3 kuruma ayrı ayrı sordu.

Üç ayrı kuruma bir soru üç ayrı '1000 odalı saray' arazisi cevabı

Mimarlar Odası, Cumhurbaşkanlığı Sarayı arazisinin kira sözleşmesini 3 kuruma ayrı ayrı sordu. Başbakanlık, sözleşmenin olduğunu savundu. Orman Bakanlığı ‘Yok’; Tarım Bakanlığı “Ticari sır” yanıtı verdi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği'nde (AOÇ) Başbakanlık Hizmet Binası olarak yapımına başlanan ancak Cumhurbaşkanlığınca kullanılmaya başlanan hizmet binası ve yerleşkesinde Atatürk Evi hariç tüm alanın çevrelendiğini ifade etti.

Bugün'ün haberine göre, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu uyarınca alanın kullanımına ilişkin kira sözleşmesi yapılıp yapılmadığını soran Mimarlar Odası kira sözleşmesinin örneğini istedi. Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinin Başbakanlık Hizmet Binası’na devrinde, kira sözleşmesi konusunda devlet kurumları çelişkili ifadeler verdi.

3 FARKLI CEVAP

Başbakanlık İdari ve Mali İşler Başkanlığı, 25 Aralık 2014 tarih ve 63004877-622.03-1059 sayılı yazısı ile TOKİ ile yapılan protokol kapsamında yürütüldüğü, alanın tamamın çevrelenmesine ilişkin AOÇ Müdürlüğü ile kiralama sözleşmesinin yapıldığı ifadelerine yer verdi. Orman ve Su işleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ise “Kira sözleşmesi yapılmamıştır” ifadelerini kullandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AOÇ Genel Müdürlüğü ise “Ticari sır, veremeyiz” diyerek soruya cevap vermedi.

VASİYET İHLAL EDİLDİ

Devlet kurumlarının Ak Saray’ın kira sözleşmesiyle ilgili çelişkili ifadelerine Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan tepki gösterdi. Candan, “Atatürk Orman Çiftliği’nde 1. derece doğal sit alanına Atatürk'ün vasiyeti ihlal edilerek yapılan kaçak sarayın etrafındaki tüm alan çevrelendi. Atatürk'ün kullandığı Marmara Köşkü bu çevrilen yerde kalırken Atatürk'ün evi dışarıda bırakıldı.

EL Mİ KONULDU?

Türkiye aşiret devleti değildir, Atatürk Orman Çiftliği arazisinin kaçak saraya veril-diğine dair, kira sözleşmesi ya vardır ya yoktur. Kurumların kafası mı karışık, yoksa kaçak saray etrafındaki AOÇ arazilerine usulsüz bir şekilde el konuldu da işlem mi karışık? Bu cevaplara karşı dava açtık” diye konuştu.

DÜZEN VE ŞEFFAFLIK YOK

Farklı ve çelişkili cevapların devlet kurumlarının tutarsızlığını gösterdiğini kaydeden Tezcan Karakuş Candan, “Bu nasıl bir keyfiyet? Kurumsal bir düzen ve şeffaflık yok. Söz konusu AOÇ arazisi ve kaçak saray olunca keyfe keder işlem yapılıyor. AOÇ arazilerinin kaçak saraya devri ile ilgili özel bir kanun çıkartıldı da biz mi duymadık. Sistem tıkanıyor, şimdilerde tartışılan başkanlık sistemi bu olsa gerek. Keyfe göre bilgi veririm, keyfe göre vermem, istediğim araziyi kanun çıkartmadan, kira sözleşmesi yapmadan kullanırım” ifadelerini kullandı.
<< Önceki Haber Üç ayrı kuruma bir soru üç ayrı '1000 odalı saray'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER