Ankara 15. İdare Mahkemesi, Twitter yasağına karşı itirazları birleştirerek erişim engelinin kaldırılması gerektiği yönündeki kararı oy çokluğu ile aldı.
İDARE MAHKEMESİ'NE BAŞVURANLAR
Türkiye Barolar Birliği, Ankara Barosu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, MHP’li Oktay Vural Twitter yasağının kalkması için idare mahkemesine başvurdu. Dava dilekçelerinde mahkeme kararının Twitter’ın tümüne değil bazı linklere erişimin engellenmesine yönelik olduğu vurgusu yapıldı.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Kanunlar gereği, TİB bu kararı derhal yürürlüğe koymak zorunda. Yani TİB'in mahkeme kararı kendisine resmen tebliğ edildiği anda Twitter'ı açması gerekiyor.
TİB KARARA İTİRAZ EDEBİLİR AMA...
Yasalar uyarınca, TİB'in Ankara 15. İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararına itirazda bulunma hakkı var. TİB, itirazını Bölge İdare Mahkemesi'ne yapabilecek.
Ancak TİB, bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz etse bile, önce Twitter'ı açmak zorunda. Yani itiraz başvurusu yapsa bile TİB'in artık Twitter'a erişimi engelleme hakkı bulunmuyor.
TİB,Twitter'ı yeniden ancak bölge idare mahkemesi, itirazını haklı bulursa kapatabilir. Ancak bu süre içinde TİB, yasal olarak Twitter'a erişimi açık tutmak zorunda.
ARINÇ YARGI KARARINI UYGULARIZ
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Zannediyorum bir iki saat önce Ankara'da bir idare mahkemesi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın twitter'a erişimi yasaklayan kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Biz yargı kararlarına uyarız çünkü anayasa bunu emrediyor. Yargı kararlarını beğenmiyor olabiliriz ama uyarız. Dolayısıyla bu karar gerçekse, gerekçesiyle yazılmışsa, tebliğ de yapılmışsa bundan sonra TİB'in yapacağı işler bellidir" dedi.