Taşıma suyla değirmen döndürdüklerini belirten Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok, Şarköy’ün 20 yıldır böyle bir kuraklık görmediğini söyledi. Başkan Altınok ilçenin su kaynağı olan Şarköy Göleti'ndeki suyun azalması ile ilgili “İlçemize su veren göletimiz 1 milyon 250 bin metreküptür. Bu göletimizden ilçemize içme suyu olarak su vermekteyiz. Fakat kasım ayından beri yağmurların yağmaması sonucunda göletimizde su seviyesi hızla düşmeye başladı. Meteoroloji önümüzdeki günlerde sevindirici haberler veriyor, yağmur beklemekteyiz.” dedi.
7 adet tankerle gölete su getirildiğini aktaran Altınok, çalışmalarla ilgili şunları söyledi: “1 ay önce tedbirlerimizi alarak ve 25 günden beri de ortalama 800-900 ton civarında suyu, 7 adet su tankeri ile göletimize taşıyarak halkımızı susuz bırakmamaya çalışıyoruz. Göletimize suyu Bulgur Deresi'nden getiriyoruz. Tekirdağ, Çorlu ve Mürefte Belediyelerine katkıda bulunduklarından dolayı teşekkür ediyorum. Hani derler ya taşıma suyla değirmen dönmez, biz taşıma suyla Şarköy halkını susuz bırakmamaya çalışıyoruz. Bundan sonra da çalışmalarımızı bu yönde devam ettireceğiz.”
İSTANBUL İÇİN ALARM
İstanbul’da barajların doluluk oranının % 35 seviyesine inmesi “Bu yaz susuz mu geçecek” sorularına neden olurken veriler tehlike çanlarının sadece İstanbul değil tüm Türkiye için çaldığını gösteriyor.
*İstanbul'a su sağlayan Alibey Barajı, yağmur miktarının yeterli seviyede olmaması nedeniyle geçen yıla oranla 3 metre çekilmiş durumda. 34 milyon 140 bin metreküp su biriktirme kapasitesine sahip barajın doluluk oranı yüzde 20,71'i seviyesinde. Baraj suyu, başlangıcındaki dolu savak kısmından itibaren 250 metre, derinlik olarak ise 3 metre çekilmiş durumda.
*Elmalı Barajı'nda su kalmadı. Beykoz'daki Çavuşbaşı Çayı üzerinde bulunan 9 milyon 600 bin metreküp kapasiteli Elmalı Barajı'nda ise su tamamen çekildi. Suyun çekilmesi üzerine bakıma alınan barajdan şu anda kente su verilmiyor.
*Kente su sağlayan Papuçdere ve Kazandere barajlarında da su tükenmiş durumda.
VERİMLİ AMİK OVASI'NDA BÜYÜK KURAKLIK
Verimli topraklarında buğdaydan pamuğa, mısırdan sebzeye kadar her ürünün yetiştirildiği Amik Ovası'nda çiftçiler, bu sene kuraklıkla karşı karşıya kaldı. Hatay Ziraat Odası Başkanı Abdulhay Denizli, buğdayın veriminde yarı yarıya düşüş beklediklerini söyledi
Denizli, "Çiftçilerin büyük umut ve emekle ektiği buğdaylar, yağış olmaması nedeniyle büyümedi. Bu mevsimde yaklaşık 20 santimetre olması gereken ürünün boyu 5 santimetreyi geçmedi" dedi. Denizli, şunları söyledi:
"Yağış olmaması nedeniyle bu yıl buğdaylar büyük tehdit altında. Birçok ürün kuraklık nedeniyle çürüme tehlikesiyle karşı karşıya. Çiftçilerimiz büyük masraf yaparak ektiği ürünlerden maalesef bu yıl beklediği verimi alamayacak. Bundan sonra yağacak yağmurun da artık buğdaya bir faydası olmayacak. Çünkü yer altındaki tohum, kuraklık nedeniyle çürüdü."