Merrill Lynch Global Principal Investments Group (GPI) ve
Türkiye'deki proje geliştirme ortağı Krea Gayrimenkul,
gayrimenkul yatırımları ve projelerine
sermaye desteği sağlamak amacıyla Bosphorus Gayrimenkul
Yatırım Fonu (Bosphorus
Real Estate Fund-BREF) kurdu.
Gayrimenkul fon yöneticisi olarak kurulmuş bulunan Bosphorus Real Estate Partners (Bosphorus Partners) tarafından yönetilecek BREF'in, yatırım danışmanlığı ve proje geliştirme hizmetlerini, Türkiye'de Krea yürütecek.
Konut,
alışveriş merkezi ve karma projelere yatırım yapmayı hedefleyen BREF, 3 yıl için Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırımlara
imza atmayı planlıyor.
Fonun tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Merrill Lynch GPI
Avrupa,
Orta Doğu ve
Afrika Başkanı Roger Barris, Türkiye gayrimenkul piyasasındaki potansiyel büyümeye güvendiklerini, ''Türkiye'de güçlü bir varlık göstermek istiyoruz. Yeni gayrimenkuller de geliştirmek istiyoruz'' dedi.
Barris, bir soru üzerine,
yabancı sermayenin, artık Türkiye'de kalıcı olmak için geldiğini ve uzun vadeli taahhütler yaptığını, Türkiye'nin güçlü ve uzun vadeli bir piyasa olarak kabul edildiğini söyledi.
Barris, ''Biz de kalıcıyız. Türkiye, bizim için stratejik pazarlardan, en büyük taahhüt verdiğimiz ülkelerden biri. Boyutu büyük, hızla büyüyor'' değerlendirmesinde bulundu.
Krea İcra Kurulu Başkanı ve BREF Yatırım Komitesi Başkanı Hakan Kodal da Türkiye pazarının geliştirici/yatırımcı iş ortaklığı modeline cazip fırsatlar sunduğunu, Tutsat (mortgage) piyasasının yeni geliştiğini ve reel faizin düşmesinin şart olduğunu vurguladı.
Kodal, Türkiye'de konut sahipliği oranı yüksek olmakla beraber
konut kredisi kullanımının düşük kaldığını belirterek, Tutsat sisteminde ikincil piyasaların oluşmasının ticari bankacılığın konut kredisi verme kapasitesini ve konut piyasasını daha da geliştireceğini söyledi.
-''BÜYÜKDERE CADDESİ, DÜNYA REKORUNA DOĞRU GİDİYOR''-
Hakan Kodal, Türkiye alışveriş merkezleri pazarındaki büyümeye dikkat çekerek, ''Büyükdere Caddesi, alışveriş merkezleri noktasında dünya rekoruna doğru gidiyor. Caddenin uzun olması bu kadar alışveriş merkezinin bulunması için tek geçerli sebep değildir'' diye konuştu.
Gayrimenkul stoğunun yenilenmesinin
sektör için önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Kodal, Türk gayrimenkul pazarının, kurumsal proje geliştirme şirketleri ve gayrimenkul yatırımcıları alanında yetersiz olduğunu, bunun kendileri için fırsat oluşturduğunu ifade etti.
Kodal, ''Şu anda üzerinde çalıştığımız 25 civarında proje var. Neo Alışveriş ve Yaşam Merkezi 1 Nisan'da açılacak. Neo dışında imzaladığımız 4 proje var. 2'si alışveriş merkezi, biri konut geliştirme, biri de çok amaçlı kullanım geliştirme projesi.
Projelerden biri, İstanbul'da orta büyüklükte bir alışveriş merkezi geliştirme projesidir. 7-8 proje üzerinde de pazarlık son aşamada'' diye konuştu.
Zorlu Grubunun Zincirlikuyu'daki
Karayolları arazisini global sermayeye bırakmadığını ifade eden Kodal, bir soru üzerine, şunları kaydetti:
''Bence gerçekten çok yüksek bir rakam. Biz de bu ihaleyle ilgilendik. Ama girmedik. Türkiye ekonomisi açısından çok iyi bir sonuç. Arsanın özelliği nedeniyle
fiyat tahmini yapmak çok zor. Arazinin fiyatının çevredeki fiyatları... (o bölgedeki apartmanlar yüzde 25
prim yapar mı) böyle bir şey yok.''