Bursa Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Galip Toplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
meyve ve
sebzelerdeki ilaç kalıntılarının kansorejen etkisinin, birçok bilimsel araştırmayla ortaya konulan bir gerçek olduğunu söyledi.
İlaç kalıntılarının
Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde en önemli sorun olarak ele alındığını ifade eden Toplan, ''Gelişmiş ülkeler ilaç kalıntılarına yönelik giderek daha hassas oluyor. Bazen Türkiye'den gönderilen ürünler, ilaç kalıntısı tespit edildiği için geri gönderiliyor. Dünya sağlıklı ve güvenli
gıda istiyor'' dedi.
Toplan, Bursa halkının da güvenilir ve sağlıklı gıda tüketmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesinin Türkiye'de ilk olacak bir yatırım yaptığını vurgulayarak, ''Hal bünyesinde Gıda Tahlil
Laboratuvarı kuruldu. Bu laboratuvar Bursa halkının sağlığı için bir
sigorta oldu. Laboratuvar sayesinde
kimyasal ilaç kalıntılı meyve ve sebzenin Bursa'ya girişine izin verilmiyor. Türkiye'de haller içinde sadece Bursa Kent Hali'nde kurulan bu laboratuvar, halkın güvenilir gıda tüketmesini sağlıyor'' diye konuştu.
-BİN 24 ETKEN MADDE TESPİT EDİLEBİLİYOR-
Bursa Kent Hali Müdürü Abdullah Çiğdem de Gıda Tahlil Laboratuvarında 4 ziraat, 2
deniz ürünleri, birer gıda ve kimya mühendisinin görev yaptığını söyledi.
Laboratuvarda, bütün sebze ve meyvedeki tarımsal ilaç kalıntısına yönelik bin 24 etken maddenin tespit edilebildiğini dile getiren Çiğdem, şunları kaydetti:
''Gıda Tahlil Laboratuvarının en önemli işlevi, halde satılan ürünlerin sağlıklı ve güvenli olduğunun kanıtıdır. Günlük olarak hal esnafından alınan örnekler, buzdolabında muhafaza ediliyor. Ürünlerden alınan örnekler, özel çözeltileri hazırlanarak AB standartlarında donatılmış olan GCMS cihazına veriliyor. Ürünlerin alınması, örneğinin hazırlanması ve sonucunun alınması 1,5 saat içinde gerçekleştiriliyor. Bu kadar kısa sürede meyve ve sebzedeki ilaç kalıntısını belirleyebiliyoruz.''
Yaklaşık 350 bin TL'lik maliyetle kurulan laboratuvardaki analizler sonucunda ilaç kalıntısı tespit edilen ürünlerin
imha edildiğini ve 5 bin TL'nin üzerinde ceza yazıldığını belirten Çiğdem, ''Türkiye'nin dört bir yanından ürünün geldiği halde laboratuvarın bulunduğunu çiftçiler de ürünü getirenler de biliyor. Bu yüzden Bursa'ya gelen ürünlerde çok hassas hareket ediliyor. Bursa'ya getirilen meyve ve sebzeler bu yüzden daha dikkatli seçiliyor'' diye konuştu.
Çiğdem, meyve ve sebzenin ilaç atıldıktan yaklaşık 10 gün sonra hasat edilmesi gerektiğini, ilaçtan kısa süre sonra toplanan ürünlerin, üzerinde ilaç kalıntısı olacağı için Bursa'ya girişinin mümkün olmayacağını bildirdi.
Bazı marketlerin analizlerinin yapılması için kendilerine başvurduğunu ancak talepleri geri çevirdiklerini belirten Çiğdem, ayrıca, akredite olmak için çalışmalarının sürdüğünü söyledi.