Bölgedeki faili meçhul soruşturma ve davaları takip eden Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, iki önemli savcının görevden alınmasının kendilerini kaygılandırdığını söyledi.
Güneydoğu’da yürütülen soruşturmalarla ilgili en önemli dosyalara bakan ve soruşturmalara hakimiyetiyle bilinen Terörle Mücadele Kanunu 10’uncu madde ile görevli Osman Coşkun ile Levent Kaya, Diyarbakır’a yeni atanan başsavcı tarafından görevden alındı. İki savcının elindeki soruşturma dosyaları alınarak başka savcılara verildi. Diyarbakır’da 3 yıldır faili meçhul soruşturmalara bakan savcı Osman Coşkun, 10 bine yakın dosyayı tozlu raflardan indirerek yeniden incelemiş çok sayıda dosyayı zaman aşımından kurtarmıştı. Coşkun, Bingöl’de şehit edilen 33 er dosyası, Lice’nin yakılması ve Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın şehit edilmesi, Musa Anter cinayeti ve Kulp’ta 11 köylünün gözaltına alınıp kaybedilmesi davası, Mardin Jandarma Alay Komutanı Rıdvan Özden’in şehit edilmesi soruşturması, Güçlükonak’ta 10 köylünün öldürüldüğü soruşturma, JİTEM davası gibi çok sayıda soruşturmayı yürütmüştü. Coşkun sayesinde en önemli dosyalar davaya dönüştürülmüştü. Coşkun, faili meçhul soruşturmalar kapsamında PKK’nın iç infazlarını da soruşturmuş ve binlerce gencin PKK’ya katıldıktan sonra örgüt içi infaza uğradığı tespitinde bulunmuştu.
KCK’YI DEŞİFRE EDEN SAVCIDAN DOSYA ALINDI
Savcı Levent Kaya ise terör örgütü KCK’nın bir gölge devlet olduğunun deşifre edildiği ana davanın açılmasını sağlamıştı. Kaya, KCK ana davasının yanı sıra KCK Türkiye Meclisi, KCK Kent Meclisleri, KCK milisler yapılanması, KCK gençlik yapılanması soruşturmalarını yürütmüş ve dava açmıştı. Kaya ayrıca örgütün yeni birimi olan öz savunma birlikleri soruşturmasını yürütmüştü.
BARO BAŞKANI ELÇİ: SORUŞTURMALARIN SEYRİ DEĞİŞECEK, KAYGILIYIZ
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 1990'lı yıllarda meydana gelen faili meçhul ve gözaltında kayıp suçlarına ilişkin suçların soruşturmasının zaman aşımına uğrama ile yüz yüze olduğu bu dönemde yıllardır bu soruşturmalara bakan savcılardan dosyaların alınmasının soruşturmaları olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Elçi, savcı değişikliğinin soruşturmaları etkileyeceğini belirterek, şöyle konuştu: “Zaten bugüne kadar adil soruşturmalar olmadı, en azından kaç yıldır kısmi de olsa bazı çabalar vardı. Tam da bunların sonuçlanma ihtimali vardı, tam da bunların sonuca doğru gittiği dönemde, dosyaları bilen ve soruşturmada belli bir mesafe almış savcıları alarak yeni savcılara verilmesi ister istemez sorun oluşturacaktır. Bu açıdan kaygılıyız. 4 -5 yıldır hakim olan, soruşturmaya yoğunlaşmış emek vermiş çalışmış, bazı önemli dosyaları sonuçlandırmış, dava konusu yapmış ve zaman aşımından kurtarmış ve mahkeme önüne getirmiş, yürüten savcıların hele böyle bir kritik dönemde bu savcıların alınması tabi ki soruşturmanın seyrini olumsuz etkileyecektir, kaygı duyuyoruz.”