New York’taki BM Genel Kurulu’nda yapılan kapalı oylamada, Batı Avrupa ve Diğerleri grubundan Yeni Zelanda'nın ardından İspanya Konsey'e seçilmişti.
Kritik seçimlerdeki ilk tur oylamada, Yeni Zelanda 145 oy alarak Konsey'e seçilen ilk ülke olurken, 121 oy alan İspanya ile 109 oy alan Türkiye arasında ikinci tur oylama yapıldı. İkinci turda Türkiye 73, İspanya ise 120 oy aldı. Her iki ülke de yeterli oy sayısına ulaşılamadığı için üçüncü tur oylamaya geçildi. Üçüncü turda 132 oy alan İspanya ikinci geçici üyeliğe seçildi. Türkiye bu turda 60 oyda kaldı.
BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada bir ülkenin Güvenlik Konseyi'ne seçilebilmesi için grubunun tek adayı bile olsa kullanılan oyların en az üçte ikisini alması gerekiyordu. 193 ülkenin tamamının oy kullanması halinde seçilebilmek için en az 129 oy alınması şartı vardı.
Türkiye'nin sadece 60 oyda kalması ülkemizin dünya nezdindeki itibarının gittikçe düştüğünü göstermesi açısından manidardı. Öte yandan bu oylamayla ilgili ortaya çıkan bir detay daha vahim bir tabloyu gözler önüne serdi. Zira Türkiye Arap ülkelerinden 1, Avrupa'dan ise sadece 8 oy alabilmişti.
Bir dönem Arap ülkelerine model ülke olarak gösterilen ve Orta Doğu'da liderlik iddiasında bulunan Türkiye'nin Araplardan sadece 1 oy alabilmesi hayal kırıklığına yol açtı. Öte yandan yine bir zamanlar Avrupa Birliği konusunda ciddi bir atılım gerçekleştiren ve güzel ilişkiler kuran Türkiye'nin Avrupa'dan da sadece 8 oy alabilmesi Avrupa nezdinde de itibarın düştüğünü ortaya koydu.
Türkiye'ye oy veren ülkelerin ise ağırlıklı olarak Afrika ve bazı Asya ülkeleri olduğu ifade ediliyor. Oy veren tek Arap ülkesinin ise Katar olduğu tahmin ediliyor.
Rotahaber