Ankara'da Yum-Bir'in organizasyonuyla Cepa
Alışveriş Merkezi önünde kurulan 10 metre çapındaki tavada yapılan
omlet için, 6 ton ağırlığında 110 bin 10 adet yumurta kullanıldı. 4 bin 400 kilogram ağırlığında olan ve yaklaşık 2,5 saatte pişirilen omletin yapımında 65
aşçı çalıştı.
Dünyanın en büyük omletinin yapımına saat 14.30 civarında başlandı. Yoğun yağış altında devam eden pişirme işlemi saat 17.15 civarında tamamlandı.
Yetkililer, havanın
soğuk olması nedeniyle 1 saat öngörülen pişirme işleminin 2,5 saate uzadığını söylediler. Eğer daha kısa sürede pişirilebilseydi omletin ağırlığının 5 bin-5 bin 500 kilogram arasında olabileceği belirtildi.
Pişirme işlemi için 40 kilogram ağırlığında 13 adet tüp kullanıldı. Tavanın altındaki
ocak 17.15'te kapatıldıktan sonra
Guinness Dünya Rekorları resmi temsilcisi Carim Valerio, tespitlerini yazdı. Önce omletin ağırlığı tartıldı. 3 bin 422 kilogram tava ağırlığı (dara) düşüldükten sonra pişen omletin ağırlığı 4 bin 400 kilogram
olduğu belirlendi.
Valerio, bunu dünyanın en büyük omleti olarak
tescil etti.
Aşçıların ve çevredekilerin sevinç gösterileri arasında Türkiye'nin omlet yapımında kırdığı
rekor dünyaya ilan edildi. Valerio, daha sonra rekorun tesciline ilişkin sertifikayı Yum-Bir Başkanı Derya Pala'ya verdi.
Derya Pala, ''Bu rekoru hem Türk yumurta üreticilerine hem de Türkiye'ye kazandırmaktan çok mutluyuz'' dedi.
Omleti pişiren ekibin başı olan Rixos
Grand Ankara'nın mutfak şefi Süleyman Aşçıoğlu, omletin yapımında 65 kişinin çalıştığını, zaman zaman bu sayının 80'e kadar çıktığını belirterek, rekora
imza atmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.
Rekorun ilan edilmesinden sonra omletin pişirilmesinde görev alan aşçılar, Yum-Bir yetkilileri ve sponsorlar fotoğraf çektirdi. Bazı aşçıların omlete ekmek batırarak yediği görüldü. Yum-Bir Başkanı Pala, omletten AVM'ye gelen vatandaşlara ikram edileceğini, kalan kısmının da bazı kurum ve kuruluşlara dağıtılacağını söyledi.
-TÜRKİYE'DEN 70 REKOR TESCİL EDİLDİ-
Guinness Dünya Rekorları resmi temsilcisi Carim Valerio, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şimdiye kadar Türkiye'den 70 rekorun tescil edildiğini belirtti.
Türkiye'den tescil edilen en ilginç rekorun ise ''bir kadının
alışveriş merkezindeki bir cansız mankeni en kısa sürede giydirip soyma rekoru'' olduğunu ifade eden Valerio, bu kadının 5-6 çocuğu olduğunu ve bu çocukları her sabah okula yetiştirmek için soyup giydirirken yüksek hıza ulaştığını söylediğini anlattı.
Türkiye'den Sultan Kösen'in ''en uzun boylu insan'', ''en büyük elli insan'' ve ''en büyük ayaklı insan'' olarak Guiness Dünya Rekorları tarafından tescil edildiğini hatırlattı.
Rekor denemesinin yapıldığı alanı sabah
Devlet Bakanı Zafer
Çağlayan, öğleden sonra da
Tarım ve
Köyişleri Bakanı Mehmet
Mehdi Eker ziyaret etti.
Yoğun yağış nedeniyle omletin pişirildiği dev tavanın üzeri tenteyle kapatıldı. Tentenin üzerinde biriken sular zaman zaman aşçıların ve izleyicilerin üzerine aktı. Aşçılar omleti karıştırmak için 5-6 metre uzunluğunda çelik kürekler kullandı.